Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Eva R Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

E6 har nå motorveistandard fra Oslo til Lillehammer med enkelte unntak. Ett av disse er strekningen ved Morskogen der veien har motorveistandard, men mangler avlastningsvei for lokaltrafikk slik at veien er direkte farlig for barn til skole, syklister, landbruksmaskiner, osv.

Hva vil samferdselsministeren foreta seg for å hindre at skolebarn, fotgjengere og syklister i praksis avsondres fra resten av kommunen fordi E6 ikke er farbar for myke trafikanter?

Statsråd Kjell Opseth: Parsellen Ørbekk - Gunhildkleiva på E-6 i Eidsvoll har som nemnt av representanten Finstad, ikkje motorvegstandard. Dette kjem m.a. av at det ikkje er bygt parallellveg.

Hovudplanen for slik parallellveg vart godkjend av Vegdirektoratet i 1990, men denne planen åleine vil ikkje gje fullgod motorvegstandard. Kostnaden for full utbygging, dvs. både parallellveg og utbetring av E-6, er rekna til ca 65 mill. kr. Utbygginga er vurdert i Vegdirektoratet sitt framlegg til stamvegutbygging for perioden 1998-2007, som no er ute til høyring. Vegdirektoratet har ikkje prioritert prosjektet, m.a. av di vegen har relativt god standard og ikkje er spesielt ulukkesutsett. Endeleg avklaring om utbygging vil skje gjennom handsaming av Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1998-2007 og tilhøyrande handlingsprogram.

Eva R Finstad (H): Jeg får vel takke for svaret, selv om jeg syns det var høyst utilfredsstillende.

Her er det faktisk slik at problemet for de myke trafikantene er at veien har så god standard. Det er motorvegstandard med 90 km før og etter de 10 km jeg snakker om, og bare disse 10 km er skiltet med 80 km. Denne veien må prioriteres med en parallellvei. Det kan dessverre vises til en dødsulykke. At det ikke er flere, kan skyldes at få eller ingen tør å bevege seg ut på veien. I vår ble fastboende som prøvde seg ut på veien, stoppet av noen veiarbeidere som riktig bøst spurte hva de fant på. Det var livsfarlig å gå på denne veien, sa veiarbeiderne. Det illustrerer jo ganske godt situasjonen.

Mener statsråden at dette er forsvarlig? Mener virkelig statsråden at situasjonen skal fortsette inntil handlingsprogram kommer en gang etter 1998?

Statsråd Kjell Opseth: Representanten Finstad vil nok vite at vi har mange vegstrekningar i dette landet som ikkje har fullt tilfredsstillande standard, og som ikkje har fullt tilfredsstillande tryggleik for dei mjuke trafikantane. Det blir til kvar tid eit prioriteringsspørsmål i kva for rekkjefølgje ein skal ta utbetringane. No er det slik at Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1998-2007 er ute til høyring i fylkeskommunane, og dersom fylkeskommunen prioriterer dette anlegget høgre enn tilrådinga frå Vegdirektoratet, vil det vere ein peikepinn på fylkeskommunen sitt syn når det gjeld prioriteringa i neste vegplanperioden.

Eva R Finstad (H): Selvsagt er det riktig som statsråden sier, at det er mange veistrekninger som ikke er tilfredsstillende, men dette er en vei som er motorveiskiltet, unntatt disse 10 km. Det er hovedveien mellom Oslo og Trondheim, så det er en trafikk på denne veien som man ikke kan sammenligne med f.eks. Rv 2, som også har dårlig standard når det gjelder myke trafikanter.

Jeg syns faktisk at statsråden kanskje burde ta seg en tur oppover denne veien for å se hvor farlig den er. Når veiarbeiderne ber folk skynde seg bort fra veien, må det være noe som ikke rimer helt! Men selvsagt bør det også prioriteres via fylkeskommunen. Det er en parallellvei der som det mangler 2 km på. Hvis man kunne få skjøtt sammen den veien, ville man kunne ha en avlastningsvei. Jeg syns jo - hvis det er den som er beregnet - at 65 mill. kr må være for mye. Jeg undres hva statsråden kan si om dette.

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil gjerne få lov å understreke at eg faktisk har vore i dette området og kjenner dei trafikale problema etter måten godt. Men som eg sa i mitt førre svar, er det eit spørsmål om prioritering. Det er fylkeskommunen og vegkontoret som no har det spørsmålet til vurdering. Eg for min del avventar det resultatet.