Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997

Dato: 26.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Trekantsambandet ble vedtatt med en kostnadsramme på 1,28 milliarder kr. Ifølge medieoppslag har bru- og tunnelselskapet i sitt låneopptak gitt rom for en kostnadsramme på opp mot 1,7 milliarder kr, noe som er langt utover den usikkerhet som er lagt inn i vedtaket.

Innebærer dette endringer i det planlagte prosjekt eller en større usikkerhet enn Stortinget la til grunn, og vil i så fall Stortinget bli orientert før anlegget startes opp?

Statsråd Sissel Rønbeck: Statens vegvesen har ikke noe overslag for Trekantsambandet som viser kostnadsøkning utover vanlig prisstigning og kostnaden for miljøtunnelen som ble resultatet av Stortingets behandling av bompengeproposisjonen. Kostnaden for miljøtunnelen gjennom Digernesklubben er beregnet til 20 mill. kr og er nevnt i budsjettproposisjonen for 1997.

Det vil imidlertid nå bli foretatt en kvalitetssikring av kostnadsoverslaget for Trekantsambandet. Resultatet av denne kvalitetssikringen vil bli forelagt Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 1998.

Sunnhordland Bru- og Tunnelselskap opplyser at selskapet har en finansieringsavtale med en øvre ramme på 1.280 mill. kr. Banken økte uoppfordret sitt tilbud med en ugarantert låneramme på 150 mill. kr i tillegg til den fylkeskommunale garantien på 1.130 mill. kr. Dette innebærer imidlertid ikke at det er grunn til å regne med at en slik ramme vil bli utnyttet.

Ifølge selskapets beregninger vil ikke selskapets innvilgede trekkmulighet i banken bli trukket særlig over 900 mill. kr.

Inge Myrvoll (SV): Jeg takker for svaret.

Det høres ut som statsråden mener at ramma skal holdes. Jeg har jo mine tvil om dette med « uoppfordret », for kontaktnettet er vel godt i disse kretser. Men vi har en del erfaringer spesielt med dette fylket at pluss-minus 10 % som regel er mer enn pluss 10 %. Derfor er jeg litt bekymret når man uoppfordret får en låneramme som kan tilsi en sprekk på 30 %. Det er ut fra de erfaringene vi har - med Hordaland i særdeleshet - at vi, som sagt, føler en usikkerhet som vi regner med er troverdig. Men jeg forstår statsråden sånn at det ikke ligger større usikkerhet i prosjektet enn pluss-minus de 10 % som Stortinget har forutsatt.

Statsråd Sissel Rønbeck: Som sagt har ikke Statens vegvesen noe overslag for Trekantsambandet som viser kostnadsøkning utover de forholdene jeg nevnte. Generelt vil jeg si at jeg tror, med de erfaringene vi har fra en del større og vanskelige prosjekter, hvor det også kan være snakk om mye utviklingsarbeid, at det kan være grunn til å se om en kan utarbeide opplegg for å få en tettere oppfølging av utviklingen av prosjektene. Den typen prosjekter jeg tenker på, er som sagt prosjekter med mye utviklingsarbeid i seg, men også lengre tunneler og vanskelige grunnforhold, men det vil jeg komme tilbake til.