Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato: 12.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Carl I Hagen (Frp): Jeg har dette første spørsmålet til statsministeren:

Hvorfor prioriterte statsminister Jagland tilstedeværelse på kongetribunen på stadion for Ski-VM fredag 28. februar 1997 om formiddagen, når Hans Majestet Kong Harald V selv reiste til Oslo i ens ærend for å lede det ukentlige formelle regjeringsmøte på Slottet, og er det ikke rimelig og naturlig at også statsministeren prioriterer deltagelse i Regjeringens formelle møter på Slottet når Kongen gjør det?

Statsminister Thorbjørn Jagland: Jeg så at representanten Hagen også hadde litt problemer med å ta sitt eget spørsmål alvorlig, men jeg skal svare saklig.

Siden denne Regjeringen ble utnevnt den 25. oktober 1996, har det vært avholdt 19 statsråd. Jeg har vært til stede i 16 av disse statsrådene. Med to unntak har jeg vært til stede i samtlige statsråd hvor Hans Majestet Kongen har deltatt. Det ene av disse to unntakene var den 28. februar, da jeg var invitert til å være til stede under Ski-VM. Jeg anser at det var høyst naturlig, og jeg hadde også stor glede av det. Det var denne gangen mest praktisk å legge besøket like forut for en helg, for å ta minst mulig tid fra andre arbeidsoppgaver. Det er selvsagt min målsetting å være til stede i flest mulig statsråd, men jeg må opplyse representanten Hagen om at det i Grunnloven ikke er forutsatt at alle statsrådets medlemmer kan være til stede hver gang, noe som også inkluderer statsministeren.

Carl I Hagen (Frp): Først må jeg si at jeg er forbauset over at statsministeren gir seg til å tolke ansiktsuttrykk og fremføre det som et faktisk forhold. Dette spørretimespørsmålet har jeg faktisk levert som et meget alvorlig spørsmål, og det er fordi statsministeren nå ved flere anledninger har vist en helt annen respekt for stil og form enn det alle hans forgjengere har gjort. Han har i en redegjørelse til Stortinget sagt at han har « akseptert » en statsråds avgang, uansett om alle andre vet at det er Kongen som skal akseptere statsråders avgang. Og meg bekjent er han den første som sammen med sin familie har stått på en kongetribune for å være en slags visekonge og en erstatter for Kongen.

Jeg har et spørsmål til etterpå som skal bli interessant, fordi når man ser dette i sammenheng, begynner det å tegne seg et merkverdig bilde av vår nye statsminister. La meg da ha dette første tilleggsspørsmålet: Er det slik at statsministeren nå ser på seg selv som en slags visekonge som også går foran stortingspresidenten i rang?

Statsminister Thorbjørn Jagland: Jeg setter strek over Carl I Hagens ansiktsuttrykk!