Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Ivar Kristiansen (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

SAS kjøper seg kontroll over Widerøe's Flyveselskap ASA, og dermed over den sivile luftfart i Nord-Norge og Distrikts-Norge for øvrig. Et delvis statseid selskap kjøper et selskap som staten kjøper betydelige tjenester fra.

Har statsråden prinsipielle betenkeligheter med oppkjøpet, og vil et eventuelt felles bruk av bonussystem mellom SAS og Widerøe kunne forrykke konkurranseforholdene til andre aktører innen norsk luftfart, og vil statsråden akseptere en situasjon hvor flykunden kan bli « taperen"?

Statsråd Odd Einar Dørum: De generelle konkurransemessige sidene knyttet til SAS' aksjekjøp i Widerøe's Flyveselskap ASA vil bli vurdert av Konkurransetilsynet, som for tiden har saken til behandling.

Når det gjelder kortbanenettet og de øvrige rutestrekningene som er omfattet av forpliktelse til offentlig tjenesteytelse og anbud, setter Samferdselsdepartementet i hver enkelt anbudsinvitasjon de krav til rutebetjeningen som anses påkrevd. Kravspesifikasjonene har hittil først og fremst vært rettet inn mot å ivareta den teknisk-operative kvaliteten og transportstandarden for øvrig på anbudsrutene.

For at anbudsordningen i luftfarten fortsatt skal fungere godt, er det samtidig viktig å ha i minne at hensynet til like konkurransevilkår for anbyderne bør ivaretas best mulig i hver anbudsinvitasjon. I fremtidige anbud kan det derfor bli aktuelt å vurdere om kravspesifikasjonene også skal inneholde vilkår om konkurransenøytrale ordninger, spesielt hvis det kan antas å gi de flyreisende i distriktene mulighet for bedre og mer varierte tilbud, og hvis det kan fremme anbudsdeltakelsen, slik at tilskuddsbudsjettene ikke blir skadelidende.

Ivar Kristiansen (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg oppfattet som delvis positivt.

Men jeg understreker at det er særdeles viktig at verken statsråden eller Konkurransetilsynet inntar tilskuerens rolle i en sak som denne. Vi har slett ikke behov for færre aktører innenfor norsk luftfart for tiden; det er bare å se på den utviklingen vi har hatt. Vi kan ikke gå mot et nytt århundreskifte og ta to steg tilbake, i en periode hvor vi ser den betydning som et velutbygd flynett har for ikke minst Distrikts-Norge. Også når vi ser at SAS' konkurrent, Braathens SAFE, bygger seg opp i Distrikts-Norge og spesielt i Nord-Norge, vil selvfølgelig en situasjon hvor man nå svekker muligheten for en tilbringertjeneste på lik linje med SAS', kunne føre til at deres interesse for dette vitale markedet svekkes.

Jeg håper statsråden tar denne utfordringen og ikke inntar tilskuerens rolle i denne saken.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det kjøpet som det her er snakk om, er foretatt på rent selskapsmessige vurderinger. Det kunne vært et aktuelt alternativ at Braathen hadde kjøpt opp dette selskapet, og da hadde vi kanskje hatt en vanskeligere situasjon. Jeg har fått de opplysninger at det ikke foreligger planer om å avvikle det rutetilbudet Widerøe betjener; det skal opprettholdes. Nettopp fordi jeg ikke har tilskuerens posisjon, men har bestillerens posisjon på vegne av norske borgere og brukere, er jeg veldig opptatt av hvordan vi som bestiller, utformer anbudskravene. Og det er nettopp gjennom utformingen av anbudskrav at vi kan ta hensyn til en situasjon som sikrer brukerne. Det var kjernen i svaret mitt, og den kjernen fastholder jeg selvfølgelig.