Stortinget - Møte onsdag den 24. februar 1999 kl. 10

Dato: 24.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Leif Lund (A) : Jeg vil stille et spørsmål til ministeren:

«Kommunal- og regionaldepartementet skriver i en pressemelding av 15. februar 1999 at departementet nå har fordelt 50 mill. kroner til grendeskoler gjennom et ekstra skjønnstilskudd til noen kommuner.

Hvilke kriterier har departementet brukt ved fordelingen av disse pengene, og har departementet noen garanti for at pengene vil bli brukt til opprettholdelse av grendeskoler?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I årets statsbudsjett ble det satt av 50 mill. kr. i ekstra skjønnsmidler til kommuner som har ekstra stramme rammer og sliter med å opprettholde tjenestetilbudet. Med disse midlene ønsker jeg å bidra til at kommuner med svak økonomi får en mulighet til å opprettholde nedleggingstruede grendeskoler. I mange lokalsamfunn er grendeskolen kanskje det viktigste ankerfestet for å opprettholde bosettingen.

Vi har nå fordelt de ekstra midlene til kommunene i samråd med fylkesmannen og utdanningsdirektøren i det enkelte fylke. Utgangspunktet for om en kommune har fått midler er om den har et bosettingsmønster som tilsier et desentralisert skoletilbud. Vi har lagt stor vekt på konsekvensene for elevene som ville ha blitt rammet av en skolenedleggelse. I utkantstrøk kan nedleggelse av en skole fort gi elevene en urimelig lang skolevei. Vi har også sett på økonomien til kommunen og om den taper mye på bortfallet av selskapsskatten.

De ekstra midlene ble gitt som en økning i rammeoverføringene til kommunene. Midlene er gitt for å styrke skolesektoren i kommuner som har et desentralisert skoletilbud. Det er derfor en klar forventning fra min side at de ekstra midlene faktisk blir brukt til dette. Jeg har tillit til at de kommunene som nå får ekstra midler, bruker disse på en god måte.

Leif Lund (A): Svaret er faktisk i tråd med det jeg stiller spørsmål om – for vi i Arbeiderpartiet er jo blitt kritisert for at vi bruker for mange øremerkede midler, og spørsmålet mitt gikk på om vi treffer godt nok overfor grendeskoler med denne bevilgningen. Svaret tilsier at vi ikke gjør det. Dette legges rett inn i rammene, og det brukes som argument at det er kommuner som har tapt i forhold til selskapsskatten – det er Stortinget som har gjort vedtak om at selskapsskatten skulle kompenseres gjennom skattøren. Jeg er derfor skuffet over at disse pengene ikke treffer grendeskolene på en riktigere måte, og dermed begrenser nedleggingen av dem.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg gjentar gjerne på vegne av kommunalministeren at midlene er fordelt med bakgrunn i den kunnskap fylkesmannen og utdanningsdirektøren i de enkelte fylkene har. Det er hovedkriteriet.

Så har jeg videre sagt at jeg har tillit til at kommunene bruker pengene, for vi er jo inne i et kommunevalgår hvor det er ganske mange som mener at kommunene er så bundet opp på alle måter og blir møtt med så mye detaljstyring, at mange kvier seg for å søke kommunale verv. Jeg tenker som statsråd på denne talerstol på vegne av kommunalministeren, som henne, at når man tar utgangspunkt i en konkret utfordring, nemlig grendeskolene, må vi også ha som utgangspunkt at vi viser tillit. Vi kan ikke starte med å vise mistillit ved å si at vi egentlig skulle ha detaljstyrt dette. Pr. i dag vil veldig mange si at det er for mye detaljstyring. Derfor har Regjeringen gjennom kommunalministeren også tatt initiativ til å gjennomgå regler for å forenkle dem, og til å se på hvordan man kan endre situasjonen med for mange øremerkinger. Så det kommunalministeren har lagt opp til, er på linje med den politikk Regjeringen står for.

Leif Lund (A): Med svaret her nå slapp man vel katten ut av sekken: Det er valgkamp det dreier seg om.

Jeg håper da at vi i hvert fall kan omtale erfaringene med fordelingen av disse 50 mill. kr til grendeskoler i budsjettet til høsten – for jeg mener faktisk at dette er en del av denne regjeringens valgkamp, og den skal vi ta til høsten.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil jo aldri benekte det når jeg skal drive valgkamp, men dette handler om mer enn valgkamp – det handler om demokratiet, og det handler om en har tillit til at lokale folkevalgte møter tillit med tillit. Og når man vet at det har vært en landsomfattende debatt om grendeskoler og det er tildelt midler til grendeskoler med bakgrunn i det som utdanningsdirektøren og fylkesmennene sier, til kommuner som med det som utgangspunkt trenger det, må vi også regne med at disse kommunene vil kunne forholde seg til det, og at de lokale folkevalgte også vil kunne gjøre det. Det er min erfaring, på grunnlag av de steder i landet jeg kjenner til, at de lokale folkevalgte er fullt ut voksne nok til å vise seg en slik tillit verdig og bruke pengene fornuftig.

Presidenten: Spørsmålene 9 og 10, fra henholdsvis Jon Olav Alstad og Signe Øye til arbeids- og administrasjonsministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av arbeids- og administrasjonsministeren.