Stortinget - Møte onsdag den 24. februar 1999 kl. 10

Dato: 24.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Jon Olav Alstad (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål:

«Bokbransjeavtalen er et viktig virkemiddel for å opprettholde distriktsbokhandlere og dermed et viktig virkemiddel for å stimulere direkte kulturtilbudet i distriktene.

Vil statsråden bidra til at dette kan videreføres også etter at de konkurransepolitiske argumentene er vurdert?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Bransjeavtalen for bokomsetning er en avtale mellom Den norske Forleggerforening og Den norske Bokhandlerforening. Avtalen inneholder konkurransereguleringer, f.eks. bestemmelser om fastpris på salg av bøker fra detaljist, som må ha dispensasjon fra konkurranselovens forbudsbestemmelser.

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen har søkt Konkurransetilsynet om slik dispensasjon i brev av 10. juli 1998. Konkurransetilsynet har fattet vedtak i saken som innebærer at bransjeavtalen gis dispensasjon på visse vilkår. Det sentrale i Konkurransetilsynets vedtak er at en mener at avtalens regulering av skolebokomsetningen må tas ut av avtalen, særlig gjelder dette reglene om fastpris ved salg av skolebøker.

Partene har klaget Konkurransetilsynets vedtak inn for Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som nå har saken til behandling som klagesak.

I departementets saksbehandling vil både de konkurransepolitiske, de distriktspolitiske og de kulturpolitiske sidene ved saken vurderes. Bransjeavtalen som et virkemiddel for å opprettholde distriktsbokhandlere og kulturtilbudet i distriktene er hensyn som vil bli vurdert.

Departementet tar sikte på å ferdigbehandle klagesaken innen 1. april i år.

Jon Olav Alstad (A): Jeg takker for en grundig innføring i bokbransjeavtalen og prosessen rundt den, som jeg for øvrig kjenner godt fra før. Det er jo ikke første gang de siste årene vi har hatt en diskusjon om bokbransjeavtalen – og man har hatt den til ankebehandling for å få unntak fra konkurranselovverket. Så, for å være litt mer presis i spørsmålsstillingen min, kan jeg jo spørre rett ut om Regjeringen akter å følge opp det som står i Voksenåserklæringen, nemlig:

«For å sikre like bokpriser og tilgjengelighet av bøker i hele landet, ønsker en sentrumsregjering å bidra til at bransjeavtalen for bokomsetning opprettholdes.»

Vil det bli fulgt opp denne gangen, eller er det nok et punkt i det politiske grunnlaget for en sentrumsregjering som Regjeringen vil forsøke å fossro seg bort fra?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten vil selvfølgelig være kjent med at når en sak er til klagebehandling, fullfører man klagebehandlingen før man kunngjør resultatet. Og slik har denne statsråden tenkt å opptre på vegne av den statsråden jeg svarer for.

Jeg er selvfølgelig, som den statsråden jeg svarer for, kjent med alle sider og alle linjer som står i Voksenåserklæringen. Derfor skal jeg med glede gjenta det som jeg sa på slutten av svaret mitt: I departementets saksbehandling vil både de konkurransepolitiske, de distriktspolitiske og de kulturpolitiske sidene ved saken vurderes. Bransjeavtalen som et virkemiddel for å opprettholde distriktsbokhandlere og kulturtilbudet i distriktene er hensyn som vil bli vurdert.

Jon Olav Alstad (A): Jeg skjønner at jeg ikke får noe klarere svar enn det jeg alt har fått. Sånn vil vel verden være inntil 1. april.

Men la meg forsikre samferdselsministeren og de øvrige medlemmene av Regjeringen om at dersom man også denne gangen, på linje med de to siste behandlingene som ble gjort da Arbeiderpartiet hadde regjeringen, velger å legge størst vekt på de kulturpolitiske og distriktspolitiske målsettingene, kommer denne regjeringen til å få full støtte til det.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg skal bringe de oppmuntrende tilropene videre til arbeids- og administrasjonsministeren.