Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 1999 kl. 10

Dato: 05.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Terje Johansen (V): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«For å likebehandle norske og utenlandske aktører på postordremarkedet og sikre norske arbeidsplasser ble det fra 1. mars 1999 innført merverdiavgift også for postordresendinger til Norge av lav verdi. Dessverre har dette gitt utilsiktede virkninger med økt byråkrati og kostnader blant annet fordi Posten Norge BA ilegger disse sendingene et gebyr på 80 kroner.

Kan statsråden forklare med hvilken hjemmel Posten Norge BA kan ta gebyr for innkreving av merverdiavgift?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I henhold til postforskriften av 1. juli 1997 skal Samferdselsdepartementet kun godkjenne portotakster for prioriterte brev innenlands. Dette innebærer at styret for Posten som et ledd i sin ordinære forretningsvirksomhet kan fastsette alle andre porto- og gebyrsatser. Dette gjelder også gebyret for tollbehandling av varer fra utlandet. Det følger av dette at hjemmelen for innkreving ligger i styrets beslutningsmyndighet i den ordinære forretningsvirksomheten.

Som en service for privatpersoner sørger Posten automatisk for å få fortollet sendinger fra utlandet. Fra 1. mars 1999 ble dette arbeidet, som en konsekvens av endringer i merverdiavgiftsreglene for postordresendinger, utvidet til også å gjelde sendinger med verdi under 200 kr. For dette arbeidet kreves et gebyr på 80 kr pr. sending uavhengig av varens verdi. Jeg har ikke problemer med å skjønne at dette kan føles urimelig dersom varens verdi er lav, men de faktiske kostnader for Posten ved fortollingsarbeidet er uavhengig av varens verdi. Ifølge Posten er gebyret på 80 kr knapt nok til å dekke kostnadene ved arbeidet, men Posten anser dette som en viktig service for kundene.

Det er også viktig å understreke at personer som synes gebyret er for høyt, kan gi beskjed til sitt lokale tollkontor om at man ønsker å gjøre arbeidet selv. Kundene må da selv reise til nærmeste tollsted og sørge for fortolling.

Terje Johansen (V): Jeg takker for svaret, men jeg tør minne statsråden om at spørsmålet mitt gjaldt med hvilken hjemmel Posten Norge BA kan ta gebyr for innkreving av merverdiavgift. Statsråden svarer at gebyret gjelder for tollbehandling, og han sier at dette er en service for å få fortollet sendinger fra utlandet, og at de faktiske kostnader for Posten ved fortollingsarbeider osv. er uavhengig av varens verdi.

Men det jeg stiller spørsmål om, det er med hvilken hjemmel kan man ilegge gebyr for innkreving av merverdiavgift. Og det er noe ganske annet.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det er riktig som representanten Terje Johansen understreker, at her er det to ulike vinklinger ute og går. Men Posten opptrer her etter mitt syn som speditør, slik at man forholder seg til de vanlige speditørvirksomhetene og -vilkårene, som bl.a. inkluderer gebyrer for håndtering av sendinger fra utlandet.

Jeg har fått opplyst, sist på morgenen i dag, at dette gebyret før ble satt til 80 kr for tjenester over 200 kr ettersom håndteringen også medførte mer arbeid. Ved en reell fortolling for varer under 200 kr, innførte man tilsvarende gebyr for hele prosessen, i og med, som jeg sa i mitt første svar, at arbeidsomfanget i denne sammenheng er det samme. Dette må altså ses langt utover en ren merverdihåndtering.

Terje Johansen (V): Det som altså står igjen, er at Posten beregner seg et gebyr for å innkreve merverdiavgift. Jeg må si at jeg stiller et stort spørsmålstegn ved hjemmelen for det. For hvis dette skulle være likt for alle forretningsdrivende, slik at man skulle kunne påstå – hvilket man helt sikkert kan – at det koster penger å innkreve merverdiavgift, ville vi jo få ganske rare tilstander i dette landet. I tillegg har jeg fått opplyst gjennom utallige brev, e-mail og avisinnlegg, at dette nå også omfatter småpakker og gaver fra utlandet med verdi lavere enn 200 kr, som overhodet ikke skulle verken merverdiavgiftsbelastes eller tollbehandles. Så jeg tror samferdselsministeren bør ta kontakt med Finansdepartementet for å få klarere linjer på dette området.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statsråden har selvfølgelig ikke noe imot å ta kontakt med Finansdepartementet, og det vil da også bli gjort. Det som igjen er viktig å understreke, er at dette gebyret er fastsatt av Postens styre, som har nødvendige fullmakter til å fastsette takster og gebyrer utover enhetsportoen, eller det som Samferdselsdepartementet etter Stortingets pålegg skal bestemme.

Jeg skjønner godt reaksjonen når en pakke har veldig liten verdi i forhold til gebyrets størrelse. Men jeg har vanskelig for å se at Samferdselsdepartementet eller Stortinget, etter at Postens styre har fått de nødvendige fullmakter, kan overprøve gebyrstørrelsen. Derimot, hvis det er misforståelser knyttet til gavespørsmålet, størrelsen på gaven etc., er det helt naturlig at Finansdepartementet lager en avklaring på akkurat dette.