Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato: 26.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Grethe G. Fossum til barne- og familieministeren, vil bli besvart av kulturministeren på vegne av barne- og familieministeren.

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil da få stille kultur-, olje- og barne- og familieministeren følgende spørsmål:

«I budsjettproposisjonen for 1999 skriver Regjeringen at deres målsetting er at foreldrebetalingen i barnehagene ikke skal overstige prisstigningen.

Er denne målsettingen oppnådd?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: På vegne av barne- og familieministeren vil jeg gi representanten Fossum følgende svar:

I spørretimen 24. mars i år stilte representanten Fossum et nesten identisk spørsmål om foreldrebetaling i barnehager. I svaret som barne- og familieministeren gav den gang, gjorde hun rede for at hun er opptatt av at foreldrebetalingen skal være på et akseptabelt nivå både i offentlige og i private barnehager. Videre gav hun uttrykk for at hun var bekymret over at økningen i foreldrebetalingen er høyere enn økningen i konsumprisindeksen i samme tidsrom.

I svaret som ble avgitt i mars i år av statsråd Svarstad Haugland, ble det også gjort rede for at spørsmål om foreldrebetaling vil bli drøftet i stortingsmeldingen om barnehager. I denne meldingen tar Regjeringen sikte på å drøfte de ulike måtene å regulere foreldrebetalingen på, sett i sammenheng med andre virkemiddel for styring av barnehagesektoren. Når Stortinget skal behandle barnehagemeldingen, vil vi få en bred diskusjon om framtidige rammevilkår for barnehagesektoren, inkludert en diskusjon om mulige tiltak for å holde foreldrebetalingen på et akseptabelt nivå. For øvrig har ikke Regjeringen på dette tidspunkt noe nytt å melde om arbeidet i forhold til foreldrebetalingen.

Grethe G. Fossum (A): Jeg er bekymret, og jeg har lyst til å dele min bekymring med Regjeringen, som tross alt kan gjøre noe med det. Jeg skulle ønske at Regjeringen var like opptatt av å følge barnehageutviklingen, og spesielt foreldrebetaling, som de er av å følge kontantstøtten.

Etter min oppfatning har Regjeringen gitt velgerne en garanti om at foreldrebetalingen ikke skal overstige prisstigningen. Når det skjer, skyver de ansvaret fra seg. Siden Regjeringen ikke ønsker å undersøke hva foreldrebetalingen er, har Norsk Lærerlag gjort det. De har undersøkt en tredjedel av barnehagene i landet og sett på foreldrebetalingen. 10 pst. av disse barnehagene oppgir ingen økning, og 90 pst. oppgir en økning. 65 pst. av de 90 sier at foreldrene vil få en økning på inntil 5 pst., og 29 pst. at de vil få en økning på 5-10 pst.

Er ikke dette bekymringsfullt for Regjeringen, og holder det å vente på en barnehagemelding?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Selvfølgelig er vi opptatt av barnehageutviklingen. Det er derfor vi har bebudet at det kommer en barnehagemelding i løpet av høsten. I den meldingen vil også – slik jeg redegjorde for i mitt første svar – spørsmålet om foreldrebetalingen være en sentral del.

Så viser representanten Fossum til tall fra Norsk Lærerlag om utviklingen av foreldrebetalingen. Og det er riktig, det er også konstatert ved en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå at det har vært en økning i barnehagesatsene som i gjennomsnitt er høyere enn utviklingen i konsumprisindeksen. Dette er selvfølgelig noe som vi vil ta med oss i det videre arbeidet.

For øvrig er det sikkert slik at dette også henger sammen med utviklingen av kommuneøkonomien. Det er klart at når det ikke er flertall i Stortinget for å øke inntektene til fellesskapet, vil man være i en situasjon hvor f.eks. foreldrebetalingen vil måtte øke mer enn konsumprisindeksen.

Grethe G. Fossum (A): Nå er ikke jeg helt sikker på hvem som kommer best ut av en debatt om kommuneøkonomien, men jeg hengte meg opp i det statsråden sa om at de var interessert i barnehageutviklingen.

Da må jeg spørre: Hva er man interessert i når man ikke ønsker å gjøre noe med foreldrebetalingen selv om man ser at den stiger mer enn prisindeksen, og man ikke ønsker å gjøre noe med barnehagekøene i det hele tatt? Man ser på det som skjer, og avventer en barnehagemelding som har vært varslet skulle komme i vår, men som ikke kommer fordi Regjeringen ikke arbeider med barnehager. Hva er Regjeringen opptatt av når det gjelder barnehager?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg tolker dette spørsmålet som uttrykk for at representanten Fossum er utålmodig når det gjelder å få den barnehagemeldingen som er bebudet fra Regjeringen. Når vi har sagt at vi skal legge fram en barnehagemelding, er svaret på spørsmålene fra Fossum at vi arbeider med det. Vi skal legge fram en barnehagemelding. Vi er opptatt av barnehagedekningen. Vi er opptatt av foreldrebetalingen og at foreldrene skal ha valgfrihet med tanke på hvilke tilbud som skal gis til barna.

Når det gjelder diskusjonen om kommuneøkonomien og hvem som skulle komme best ut av den, er det sikkert en diskusjon som vi kommer til å få i tiden framover på mange måter. Da jeg tillot meg å peke på at det ikke var flertall for å øke inntektene til fellesskapet, hadde det sammenheng med det som skjedde i fjor høst, da Regjeringen la fram et opplegg for å øke inntektene til fellesskapet og det ble klart at Arbeiderpartiet ikke ville være med på det, men tvert imot sammen med Høyre og Fremskrittspartiet gav uttrykk for at det ikke var aktuelt å øke skatte- og avgiftsnivået i Norge.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.