Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Presidenten: Også dette spørsmålet fra representanten Dag Danielsen til utenriksministeren vil bli besvart av utviklings- og menneskerettighetsministeren.

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Ifølge Aftenposten led Norge nederlag da Den internasjonale hvalfangstkommisjonen vedtok å forlenge sitt mandat til å regulere og beskytte hvalbestanden.

Hva er Regjeringens vurdering av dette vedtaket, og hvilke tiltak vurderes for å sikre muligheter til fremtidig norsk hvalfangst?»

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Artikkelen i Aftenposten viser til en resolusjon om forholdet mellom Den internasjonale hvalfangstkommisjon, IWC, og CITES, en organisasjon som regulerer internasjonal handel med truede dyrearter. Vedtaket berører ikke Hvalfangstkommisjonens kompetanse til å forvalte utnyttelsen av hvalbestander. Aftenpostens artikkel kan derfor gi et noe misvisende inntrykk av de faktiske forhold.

Hvalfangstkommisjonens resolusjon forsøker å sementere en praksis der kommisjonens råd til CITES baserer seg på det politisk betingede moratoriet mot hvalfangst, i stedet for å gi råd om den biologiske tilstand for de ulike hvalbestander, slik forutsetningen egentlig var.

CITES har i dag oppført de bestander av vågehval som Norge beskatter på sin liste over arter og bestander som er truet av utryddelse – dette til tross for at bestandsestimater foretatt av Hvalfangstkommisjonens egen vitenskapskomite, viser at den nordøstatlantiske vågehvalbestand, som Norge høster av, er i god forfatning og omfatter hele 112 000 dyr.

Norge har fremmet forslag i CITES om at de bestander av vågehval som vi beskatter, flyttes til en annen liste, der eksport er tillatt på nærmere angitte vilkår. Vår begrunnelse for dette er at bestandene åpenbart ikke er truet av utryddelse.

Regjeringen arbeider aktivt med vårt nedlistningsforslag, som vil bli behandlet igjen på den neste partskonferansen i CITES i april neste år. Vi vil gjøre det vi kan for at den vedtatte resolusjonen ikke skal virke negativt inn på dette arbeidet.

Når det gjelder den norske hvalfangsten, vil denne fortsette i henhold til vår reservasjon til Hvalfangstkommisjonens moratorium.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Fangstnæringen, i dette tilfelle hvalfangst, har historisk sett vært en sentral norsk næring, som langs kysten for alvor har bidradd til å skape et selvstendig levegrunnlag for befolkningen. Det som bekymrer meg, er at IWC synes å ha blitt en ren verneorganisasjon, hvor man ikke engang hører på sine egne forskere. Det virker videre som om denne situasjonen står fullstendig i stampe, samtidig som Norge bruker veldig mye penger på å være med i IWC, en organisasjon vi til sjuende og sist ikke hører på når det kommer til stykket.

Mine oppfølgingsspørsmål er: Hva er Regjeringens langsiktige strategi på dette området? Er det formålstjenlig i det lange løp å være med i IWC? Og hvilke andre offensive tiltak vil Norge iverksette for å kunne bidra til at man kan ha en økonomisk levedyktig hvalfangst?

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Jeg vil bare veldig kort presisere at vedtaket av dette som representanten viser til, ikke berører Hvalfangstkommisjonens kompetanse til å forvalte utnyttelsen av hvalbestandene, og således ikke vår egen beskatning.

Men til spørsmålet: Jeg er enig med representanten i at i den siste hvalfangstkommisjonen som ble avsluttet sist fredag, er det mer tilløp til blokkdannelse og konfrontasjon enn det vi har sett de senere årene. Den interessen enkelte land viste i fjor for å fortsette prosessen for å finne en kompromissløsning i kommisjonen, var ikke like tydelig i år. Det bekymrer også norske myndigheter, og det lover ikke godt for kommisjonens fremtid.

Norge ser seg likevel fortsatt tjent med å være medlemmer av IWC. Vi arbeider for at kommisjonen skal konsentrere seg om de oppgaver organisasjonen er tiltenkt, nemlig å forvalte hvalbestandene på en bærekraftig måte. Men kommisjonens fremtid er avhengig av at den lykkes i å bygge bro over motsetningene mellom vernelandene og de tradisjonelle fangstnasjonene, slik at arbeidet igjen kan finne sted på Hvalfangstkommisjonens grunnlag. Og det vil være vår strategi i vårt videre arbeid i Hvalfangstkommisjonen.