Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato: 16.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Store narkotikamengder flommer inn over landet via E6 i Østfold ved Svinesund. 8. februar 2000 ble en kurer, norsk statsborger av makedonsk opprinnelse, stoppet ved Svinesund tollsted med fem kilo heroin til en gateverdi av 20 mill. kroner. Internasjonale bander viser interesse for Norden fordi prisene er lave i andre markeder.

Hvilke tiltak planlegger statsråden for å møte denne utviklingen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringen prioriterer kampen mot organisert kriminalitet høyt. Dette gjelder i særdeleshet kampen mot narkotika. Jeg vurderer kontinuerlig ulike tiltak for å forebygge og bekjempe denne alvorlige kriminaliteten.

Justisdepartementet har lagt til rette for at politiet nå endelig har fått et godt grunnlag for bekjempelse av organisert kriminalitet. Jeg vil her nevne de endringer i straffeprosessloven og straffeloven som gjennom Ot.prp. nr. 64 for 1998-99 er foretatt i forhold til etterforskningsmetoder. Disse omhandler bl.a. telefonavlytting, teknisk sporing og hemmelig ransaking. Det er også lagt til rette for politiets praktiske gjennomføring av avlytting av mobiltelefoner samt at det pågår utredning om vitnebeskyttelse og bruk av anonyme vitner.

For å ramme den grenseoverskridende, organiserte kriminaliteten er det også viktig å ramme det økonomiske utbyttet fra slik kriminalitet. Dette er nå ivaretatt gjennom endring i reglene om inndragning av utbytte, hvor målsettingen er at slikt utbytte skal inndras i flere tilfeller og i større omfang enn tidligere. Endringen innebærer også omvendt bevisbyrde på visse vilkår. Regjeringen har også nylig fremlagt en handlingsplan mot økonomisk kriminalitet, hvor bl.a. tiltak for slik inndragning er omhandlet sammen med tiltak for bekjempelse av hvitvasking av utbytte fra kriminell virksomhet.

Når det gjelder internasjonalt politisamarbeid, deltar Norge aktivt og målrettet i dette. Justisdepartementet har nylig fremlagt St. meld. nr. 18 for 1999-2000 Om Norges deltagelse i internasjonalt politisamarbeid, basert på Regjeringens beslutning om å ta initiativ overfor EU med sikte på forhandlinger om en tredjelands samarbeidsavtale med Europol.

Norge er dessuten sterkt engasjert i det nordiske politi- og tollsamarbeidet og har for tiden formannskapet i dette samarbeidsforumet. Justisdepartementet har også tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt mellom Kripos, Oslo politidistrikt og andre berørte politidistrikter knyttet til målrettet bekjempelse av heroininnførsel til Norge utført av kriminelle etniske kosovoalbanske grupperinger.

For ytterligere å bedre samordningen og koordineringen av den nasjonale innsatsen mot grenseoverskridende organisert kriminalitet, nedsatte Justisdepartementet høsten 1999 en arbeidsgruppe for utredning av dette. Innstillingen fra arbeidsgruppen foreligger, og man foreslår der et eget råd, Rådet mot organisert kriminalitet. Denne saken er på høring til 1. mars. Når høringsuttalelsene foreligger, vil Justisdepartementet foreta en hurtig behandling av forslagene.

Jeg vil også understreke den betydningen opprettelsen av et politidirektorat vil ha i kriminalitetsbekjempelsen. Bedret samordning og koordinering av totale ressurser er her vesentlige elementer.

Gjennom summen av de tiltak jeg nå har nevnt, mener jeg at grunnlaget for en mer effektiv og målrettet bekjempelse av grenseoverskridende organisert kriminalitet skal være lagt.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det var et bredt sett av virkemidler han nevnte, og det er selvfølgelig positivt isolert sett og i sum. Allikevel er det bekymringsfullt når vi ser på statistikk for Norden, at man aldri har gjort så mange og så store heroinbeslag. Ja, men da tar man mer, vil man kanskje si. Men det faktiske forhold er nok at tilstrømmingen er enorm fordi narkotikasyndikatene ser at bunnen har gått ut av markedet i Europa, og i Norden får man ennå relativt høye priser.

Som østfolding vil jeg påpeke at vi har mange grenseoverganger landeveien til Norge via Østfold. Vi vet også at utenlandstoget benyttes og at kurerer går av i Halden, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss for å unngå tollkontrollen på Oslo S. Det er en massiv tilstrømming av narkotiske stoffer som bidrar til å skade norsk ungdom. Så jeg vil spørre statsråden om nødvendige kontrollaksjoner på utenlandstogene og ved Svinesund for å forsøke å oppnå større avskrekkingseffekt også tas med i disse vurderingene som foretas.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Hedstrøm og jeg deler oppfatningen av hva som er i ferd med å skje mot Norge. Og vi har nylig faktisk hatt en gruppe fra departementet på høyt nivå for å gå til noen av heroinets hjemland for å se på kampen som utføres der, bl.a. Thailand og Pakistan. Jeg er også gjennom de kontakter vi har hatt med russisk politi, klar over det som passerer grensene på vei mot vårt land.

Jeg har også ved selvsyn på besøk i Halden politidistrikt og sammen med tollvesenet på Svinesund sett hvordan virksomheten foregår, slik at jeg skal ta med meg alle gode ideer som representanten Hedstrøm har kommet med når det gjelder politioperativ oppfølging. Når jeg viste til at Oslo politidistrikt og andre politidistrikter samarbeider, er det nettopp fordi vi er oppmerksom på at man må gjøre det for å møte den grenseoverskridende kriminaliteten. Det var nylig også i departementets regi et større arbeidsseminar hvor man drøftet praktiske spørsmål i denne sammenheng. Dette sier jeg bare for å understreke at dette tar vi alvorlig, og jeg oppfatter at representanten Hedstrøm har et engasjement som jeg deler.

Presidenten: Spørsmål 14 vil bli besvart senere.