Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato: 16.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Erna Solberg (H): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Bergen tolldistrikt truer nå en båteier i Bergen med dagbøter fordi han ikke registrerer båten sin i Småbåtregisteret. Båten er allerede registrert i skipsregisteret og merket med registreringsnummer derfra. Tolldistriktet insisterer på at båten også skal registreres i Småbåtregisteret.

Mener statsråden det er riktig fortolkning av lovverket å kreve en slik dobbel registrering?»

Statsråd Gudmund Restad: Etter lov om fritids- og småbåter skal alle båter mindre enn 15 meter og med fast havn i Norge registreres i det sentrale småbåtregisteret, med mindre båten er registreringspliktig etter andre lover. Større båter vil gjennomgående være registrert i skipsregistrene. For båter over 15 meter er man forpliktet til slik registrering, mens det for båter mellom 10 og 15 meter er etablert en frivillig registreringsordning. Frivillig registrering i skipsregistrene vil ikke frita for registreringsplikt i Småbåtregisteret.

Etter det jeg erfarer, gjelder saken fra Bergen tolldistrikt et tilfelle der fartøyet er frivillig registrert i skipsregistrene.

I lovforarbeidene til Småbåtregisteret ble forholdet mellom frivillig registrering i skipsregistrene og registrering i Småbåtregisteret vurdert. Man fant det ikke hensiktsmessig at registrering for båter mellom 10 og 15 meter skulle være frivillig, mens det for båter over 15 meter og for dem under 10 meter ville være registreringsplikt i henholdsvis skipsregistrene og Småbåtregisteret. Det kan i denne sammenheng også vises til at premissene for skipsregistrene og Småbåtregisteret er forskjellige. Småbåtregisteret er bl.a. opprettet til bruk for trafikksikkerhetsformål til sjøs, samfunnsplanlegging, ivaretakelse av miljøvernhensyn, beredskapsformål, innkreving av skatt og avgifter, forsikringsformål, politietterforskning, forbrukerundersøkelser og informasjon. For å kunne ivareta disse hensyn på en tilfredsstillende måte er det viktig at registeret inneholder et så stort antall av småbåtflåten som mulig. I denne sammenheng er det særlig viktig at de større småbåtene er med i registeret.

For båteiere kan det virke tungvint at båter som man frivillig har registrert i skipsregistrene også må registreres i Småbåtregisteret. Jeg vil imidlertid påpeke at registreringen i skipsregistrene i disse tilfellene er frivillig. Det eksisterer derfor ingen dobbel registreringsplikt. Jeg kan også opplyse at det foreløpig ikke påløper gebyr for registrering i Småbåtregisteret.

Etter lov om fritids- og småbåter kan kontrollmyndighetene gi eieren en frist til å bringe registreringsforholdene i orden, og beslutte at det skal betales tvangsmulkt for hver dag som går inntil dette skjer.

Erna Solberg (H): Hovedbegrunnelsen og intensjonen – så vidt jeg forstod det da vi behandlet etableringen av Småbåtregisteret – var at dette skulle være en sikkerhet for småbåteierne, også knyttet til muligheten for å ettersøke båter i forbindelse med tyveri og annet, og at det ikke skulle fremstå som en forpliktelse, men faktisk som et forbedret servicetilbud.

Nå viser det seg altså at de som velger å registrere båten i et register som har sterkere krav knyttet til sikkerhet og oppfølging enn det Småbåtregisteret har, også må registrere båten, som allerede har et registreringsnummer, i Småbåtregisteret. Problemet med den dobbeltregistreringen som da fremkommer, er at det vil bidra til økte problemer også for sikkerheten til sjøs. Å operere med to registreringsnumre, å operere med ulik identitet, vil selvfølgelig gjøre det vanskeligere for politiet i en gitt tyverisituasjon. Det vil kunne skape større forvirring, og det vil jo være ganske håpløst å ha en slik ordning hvor man på den ene siden frivillig kan registrere og på den andre siden er pliktig til å registrere i det andre registeret.

Statsråd Gudmund Restad: Småbåtregisteret er opprettet for mange formål, selvfølgelig også sikkerhetsformål, men også for formål utover dette. Jeg viser til den oppramsingen jeg hadde i mitt første svar. Det er registreringsplikt i Småbåtregisteret for alle båter inntil 15 meter, og så er det en plikt for alle båter over 15 meter til å være registrert i skipsregistrene. Fordi om man frivillig benytter seg av den adgangen som er der for båter mellom 10 og 15 meter til å registrere båten i skipsregistrene, vil det ikke være rimelig å hevde at man da bør være fritatt for den plikten som foreligger til å registrere båten også i Småbåtregisteret.

Jeg ser ikke at det er begått noen urimelighet i den aktuelle saken fra Bergen. Man må først oppfylle sin plikt, og om man i tillegg til dette av en eller annen grunn ønsker å være registrert i begge registrene, får det bli en sak for båteieren.