Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 2000 kl. 10

Dato: 23.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg vil få lov å stille et spørsmål til justisministeren:

«Norge får ikke effektuert utvisninger av 70 kosovoalbanere som har sonet lange narkotikadommer her i landet.

Hva vil statsråden foreta seg for at utvisningene skal bli realisert?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Spørsmålet var berørt i den muntlige spørretimen, men det fyldigere svaret kommer til representanten Rasmussen.

Det er riktig, som det blir vist til i spørsmålet fra representanten Rasmussen, at det er om lag 70 personer fra Kosovo som er utvist fra Norge. De fleste er dømt for narkotikaforbrytelser, men sakene omfatter også personer som er dømt for andre forhold, og ikke alle har fått langvarige straffer.

Ordningen med kollektiv beskyttelse for personer fra Kosovo i april i fjor omfattet ikke personer som hadde fått vedtak om utvisning, eller begått straffbare forhold som kan gi grunnlag for utvisning. Norske utlendingsmyndigheter fører en streng praksis i forhold til utvisning av personer som har begått kriminelle handlinger i Norge, og er opptatt av at denne politikken skal kunne gjennomføres med tvangsmessige uttransporteringer av personer som ikke forlater riket frivillig.

Når det gjelder personer fra Jugoslavia, herunder Kosovo, har det tidligere vært et problem at jugoslaviske myndigheter ikke har akseptert ufrivillige returer av hjemlandets borgere, uavhengig av om disse har vært fra Kosovo eller Jugoslavia for øvrig. Det har heller ikke vært avgjørende om personene har hatt jugoslaviske pass eller ikke. Det må påpekes at dette ikke bare har vært et problem for norske myndigheter, men også for andre land som har forsøkt å uttransportere personer til Jugoslavia. Problemet har heller ikke bare omfattet personer som er utvist, men har omfattet alle som ikke har hatt rett til å oppholde seg i Norge, og som man har ønsket å returnere til Jugoslavia.

I 1996 ble det fremforhandlet en avtale med jugoslaviske myndigheter som åpnet for at man kunne gjennomføre tvangsmessige returer. Som følge av den senere utviklingen i Kosovo, ble det ikke aktuelt å undertegne returavtalen.

Etter de endringer som har funnet sted i Kosovo i 1999, vil arbeidet for tvangsmessige returer av dem som er utvist, kunne bli gjennomført i inneværende halvår. Jeg gav før nyttår i fjor klarsignal til at man kunne samarbeide med å finne praktiske løsninger for uttransportering. Dette arbeidet reiser flere sammensatte problemstillinger av politisk og praktisk art, men jeg kan forsikre at arbeidet vil bli gitt høy prioritet fra Regjeringens side. Samtidig som norske myndigheter vil arbeide nasjonalt i forhold til dette spørsmålet, vil man selvfølgelig også følge opp alle internasjonale initiativ som kommer for å samordne statenes politikk, og vi vil holde nær kontakt med myndighetene i Sverige og Danmark i det videre arbeidet.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg takker for svaret.

Jeg er klar over at dette er et meget vanskelig spørsmål. Arbeiderpartiets holdning er at kriminalitet skal straffes uansett bakgrunnen til de involverte, og at utvisningsvedtak skal effektueres. Vi vet jo at utvisning for kriminell virksomhet skal være en spesiell reaksjon som medfører varig innreiseforbud til det landet en er utvist fra.

Da er mitt poeng i forhold til Schengen-samarbeidet og de tingene en vil legge inn der: Det vil etter mitt syn – og forhåpentligvis også statens syn – være med og medvirke til at folk som er kommet ut av landet, skal ha problemer med å kunne komme inn igjen hvis de ønsker det.

Men jeg legger merke til at statsråden sa at de ville følge opp alle internasjonale initiativ når det gjelder samarbeid i forhold til det problemet som går på å få folk som er utvist, til virkelig å reise ut av landet. Og da er mitt spørsmål: Tar en ikke fra norsk side initiativ overfor andre land, i og med at dette er et internasjonalt spørsmål som mange land er interessert i å løse?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jo, vi tar initiativ fra norsk side. Vi har f.eks. et løpende nordisk samarbeid som går på alle asyl- og flyktningspørsmål, som er et meget nyttig samarbeid.

Vi prøver også å følge opp de initiativ som kommer fra FNs høykommissær for flyktninger, og det er i denne situasjonen at Høykommissæren har bedt en ved retur til Kosovo å prioritere dem som ønsker å vende tilbake. Det må også ses i sammenheng med, når man har behov for å samordne det, at også mange europeiske land har hatt kriminelle personer som de ønsket å returnere. Norge har derfor, i likhet med Sverige og Danmark, foreløpig ikke gjennomført tvangsmessige uttransporteringer. Jeg forventer imidlertid at man i løpet av inneværende år vil kunne finne en praktisk løsning på de både praktiske og politiske problemstillinger som er knyttet til tvangsmessige returer, og jeg kan gjenta at Regjeringen prioriterer dette. Det kan f.eks. handle om en direkte transportering til Pristina. Da må man ha et formål i forhold til UNMIK, da må man også ha avklart forholdet om transitt gjennom andre lands luftterritorium.

Så selvfølgelig vil vi ta initiativ, og jeg vil også sørge for å følge med på at initiativene blir fulgt opp, for representanten Rasmussen og jeg har den enkle oppfatning at har man gjort noe galt og misbrukt vår tillit, skal man også ut.