Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Dag Danielsen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Våpenbruken tiltar i Oslo. En rekke drosjeran har funnet sted i den senere tid. Dette fører til at drosjesjåførene føler stor grad av utrygghet i utøvelsen av sitt yrke. Dette er en ny bekreftelse på økningen i ran og bruk av våpen samt Oslos særstilling i kriminalitetsbildet på dette området i Norge.

Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å sette en stopper for denne utviklingen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Justisdepartementet tar den totale ransproblematikken, og ikke minst den urovekkende bruken av våpen ved ran, svært alvorlig.

Totalt sett er heldigvis antall drosjeran relativt få og stabile, men ikke mindre alvorlig av den grunn. 20 ran ble registrert på landsbasis i 1999 mot 16 i 1998 og 15 i 1997. Antall drosjeran i Oslo var åtte i 1997 og 1998, mens sju slike ble registrert i 1999. Foreløpige tall for Oslo kan tyde på en oppgang for første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. Det er foreløpig for tidlig å trekke for klare konklusjoner som følge av tallene.

Bekjempelse av ranskriminalitet er et prioritert område for politiet. Bedret oversikt og kontroll over skytevåpen bidrar til at politiet lettere kan forhindre at uegnede personer har våpen. Det er grunn til å fremheve politiets nye adgang til etter visse vilkår å foreta visitasjon for å undersøke om en person bærer våpen, samt pågående forsøk med videoovervåking på offentlig sted i Oslo. Som oppfølging av Våpenlovutvalgets innstilling arbeider også Justisdepartementet med planlegging av et nasjonalt tidsbegrenset våpenamnesti samt spørsmål om etterregistrering av hagler. Videre arbeides det med et forslag til endring i våpenloven vedrørende forbud mot å bære våpenetterlikninger på offentlig sted.

I 1999 ble også ordningen med et kontaktutvalg for forebygging av ran gjeninnført av Justisdepartementet. Utvalget har som oppgave å drive informasjonsutvikling og være et forum i det kriminalitetsforebyggende arbeid, herunder metodeutvikling for å forebygge ran samt fokusering på ettervern av ransofre. Utvalget er sammensatt av personer fra ulike bransjeforeninger og fagforeninger tilknyttet næringer som erfaringsmessig er utsatt for ran. Norges Taxiforbund er representert i dette kontaktutvalget.

Drosjenæringen har også selv iverksatt ulike sikringstiltak for å forebygge ran og for å hindre vold, bl.a. etablering av kameraer i drosjer i Oslo og Bergen. Noen av disse tiltakene foregår i samarbeid mellom næringen, kommunene og politiet.

Justisdepartementet har også bevilget midler til et eget forskningsprosjekt vedrørende ran ved Politihøgskolens forskningsavdeling. Hensikten med arbeidet er å kartlegge hvem som begår ran, og i hvilken grad disse lar seg påvirke av ulike sikringstiltak. Dette er viktig informasjon for å kunne sette inn målrettet innsats.

Justisdepartementet og riksadvokaten har fokusert sterkt på raskere straffesaksbehandling. Ran er av de forbrytelsene som skal prioriteres. Tempo under etterforskning og påtalemessig behandling, etterfulgt av rask pådømmelse, vil gi gode effekter i forhold til gjerningsmann og allmennhet.

Jeg håper at summen av de tiltak jeg nå har nevnt, vil gi gode resultater, slik at vi kan komme ransproblematikken til livs.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker justisministeren for svaret. Men jeg er bare delvis fornøyd, for en kan vel si at i dette tilfellet så er en hel Venstre bare en halv Fremskrittspartiet.

Det som er poenget, er at antall ran har økt med 25,6 pst. i forhold til 1998, og det er på toppen av en økning på 20 pst. fra 1997 til 1998. Selv om det ikke har vært en drastisk økning, foreløpig, av drosjeran, er det bare et tidsspørsmål før dette vil eksplodere. Det jeg har savnet, og som jeg håper justisministeren kan svare positivt på, er om han vil øke Oslo-politiets ressurser drastisk, slik at vi kan få mer politi i gatene, og om han vil bidra til å øke strafferammene og også lette adgangen til å ransake etter våpen ytterligere utover det som allerede er gjort på dette området.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg skal ikke gå inn på noen jamføring av hvem som er tøffest. Jeg skal bare konstatere at jeg mener jeg står for tiltak som er effektive, og at samarbeidet med bransjen – taxinæringen i dette tilfellet – er helt avgjørende.

Næringen har gjort veldig mye. Det er det grunn til å gi dem ros for. Jeg mener at politiet i Oslo har gode ressurser, jeg mener at de prioriterer kampen mot ran, og jeg mener også at med de regler vi har gitt for utvidet visitasjon etter våpen, har man fått nye muligheter i forhold til det vi hadde før. Nå får man ta disse nye mulighetene i bruk. Og jeg registrerer også hvor effektive f.eks. drosjene selv er til å melde fra ved sitt alarmsystem, slik at de er gode forbilder på å være vitner i samfunnet vårt. For det å være et vitne er den viktigste oppgaven, slik at politiet kan reagere raskt. På den måten fortjener drosjenæringen ros. Jeg håper at andre borgere også opptrer på lignende måte når det gjelder å melde fra om ran og uhumskheter, og be politiet bidra. Samarbeid mellom borgere og politi gir kriminalitetsbekjemping. Det er den resepten jeg tror på.