Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 37

Ranveig Frøiland (A): Eg vil stilla følgjande spørsmål til miljøvernministeren:

«Askøy kommune har pålagt NRK å riva dei rustne l50 meter høge radiomastene på Erdal snarast. Naboane som bur i bustadfeltet, fryktar at dei rustne konstruksjonane kan falla ned og føra til store skadar på menneske og bustader. NRK vil gjerne riva mastene, men har fått avslag av di Riksantikvaren har varsla freding.

Kva kan statsråden gjera for at rivingsvedtaket til Askøy kan gjennomførast før det skjer ei ulukke?»

Statsråd Guro Fjellanger: Riksantikvaren har utarbeidet et forslag om fredning av Bergen kringkaster på Erdal i Askøy kommune. Fredningsforslaget har vært ute til offentlig ettersyn og er nylig oversendt Askøy kommune til behandling. Denne høringsrunden er en del av fredningsprosessen etter kulturminneloven, og har som siktemål nettopp å avdekke og sikre en forsvarlig vurdering av den type motstridende hensyn som er tatt opp i spørsmålet fra representanten Ranveig Frøiland. Som følge av at fredningssaken kan komme til Miljøverndepartementet for endelig avklaring, finner jeg det ikke naturlig å gå mer detaljert inn på disse problemstillingene nå.

Uten å foregripe utfallet av selve fredningssaken finner jeg likevel grunn til å bemerke følgende: Av tilstandsvurderingen som er utarbeidet for NRK, fremgår det at mastene bør tas ned for rehabilitering. Riksantikvarens primære ønske er at mastene blir stående mens vedlikeholdsarbeid utføres. Derfor mener Riksantikvaren at det bør gjennomføres materialtekniske analyser for å vurdere sikkerhetsaspektene. Dette innebærer at Riksantikvaren ikke anser en demontering av mastene som uforenlig med verneinteressene, dersom dette viser seg å være nødvendig for å gjennomføre vedlikeholdet.

NRK har tatt kontakt med Miljøverndepartementet i forbindelse med Askøy kommunes vedtak om at mastene må tas ned. Jeg vil derfor sørge for at Riksantikvaren tar snarlig kontakt med NRK for å avklare hvordan saken kan følges opp videre, både med hensyn til de sikkerhetsmessige og de antikvariske sidene ved saken.

Ranveig Frøiland (A): For meg er det tryggleiken som er viktig for folk som bur der, at dei ikkje skal føla at dei lever så utrygt som dei har gjort til no fordi desse 150 meter store mastene rustnar. Det er litt av ein situasjon som kan oppstå dersom dei dett ned. Eg har sjølvsagt full forståing for at statsråden ikkje kan gripa inn i ein prosess som går på freding. Men det statsråden seier ho vil gjera, ber eg inderleg om at ho gjer snarast, og at ho deretter tar kontakt med Riksantikvaren slik at ein kan få på plass desse tinga og ikkje sit og ventar på kvarandre, for påstanden her er jo at Riksantikvaren har vore med og trenert saka i mange år og ikkje fått ho fram. Det må vi ikkje sitja og sjå på skjer.

Men når ein skal freda noko slikt – eg skal ikkje ta stilling til fredingsspørsmålet – er det ikkje nokon realisme i vurderingane av kva som bør fredast? Her er det ein kostnad på 30 mill. kr som skal til for å freda desse mastene. Bør ein ikkje begynna å vurdera kva det er som er viktig å freda, før ein står bombastisk på at her skal det fredast og ikkje takast omsyn til kva situasjonen er både for folk og for NRK?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg ta det siste først. Vurdering av hva som bør fredes, skal selvsagt allerede være foretatt – og er også gjort det – av kulturminnemyndighetene, selv om saken fremdeles kan komme som klage til meg.

Jeg er helt enig med representanten i at sikkerheten er viktig, og det skulle bare mangle! Alle har en interesse av og et ansvar for å finne fram til løsninger som ikke går på bekostning av sikkerheten.

Når jeg i mitt første svar antydet at jeg vil ta initiativ til et møte mellom NRK og Riksantikvaren, kan jeg berolige representanten Frøiland med at det også er i min interesse at det skal skje så fort som mulig, og at det ikke trekker ut i tid.