Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10

Dato: 05.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til samferdselsministeren:

«E6 mellom Ryenkrysset og Bryn i Oslo er antakelig den stamveistrekningen der flest mennesker utsettes for støy.

Hvilke tiltak vil bli fremmet for å avbøte situasjonen?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: E6 går gjennom et større boligområde på nevnte strekning. Strekningen trafikkeres daglig med ca. 60 000 kjøretøy og med en hastighet på 80 km/t. Det medfører at boligene nær vegen utsettes for høye støynivåer. Også boliger lenger vekk fra vegen utsettes for støy som følge av de topografiske forholdene. Det er gjennomført avbøtende tiltak med støyskjermer på strekningen, men fortsatt utsettes mange for støy fra E6.

Jeg har fått opplyst fra Vegdirektoratet at Statens vegvesen Oslo har startet et utredningsarbeid hvor det vurderes tiltak både på kort og lang sikt for å redusere de problemene trafikken skaper for boligområdet. Boligene som har de høyeste støynivåene, dvs. over tiltaksgrensen i grenseverdiforskriften etter forurensningsloven, vil få tilbud om fasadeisolering.

Odd Einar Dørum (V): Jeg takker statsråden for svaret. Han og jeg har en felles virkelighetsbeskrivelse av strekningen.

Jeg velger å ta opp denne strekningen fordi vi i Stortinget ofte behandler stamveistrekninger – som er viktige nok – som går gjennom områder hvor det bor langt færre mennesker, og hvor det ofte er vilje til å bruke betydelige midler for å sørge for at man ikke skal belaste miljøet.

Mitt spørsmål går på om statsråden er beredt til å vurdere om det kunne være egnet å legge veien mellom Ryenkrysset og Bryn i en tunnel for å avlaste dette området, og la det være et element i det vurderingsgrunnlag som inngår i det arbeidet som jeg oppfatter prisverdig er satt i gang, og som jeg er enig med ham i når det gjelder det kortsiktige, og hva som er gjort. Mitt spørsmål er: Må ikke en slik miljøtunnel innenfor dette området – nettopp fordi det er en stamvei, og fordi vi vet at tunneler diskuteres på stamveistrekninger andre steder – også være relevant i storbyen Oslo, når det er så mange mennesker det er snakk om?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil gjerne bekrefte – eller kanskje rettere sagt erkjenne – at det i høyeste grad også er stamveger i Oslo.

Når det gjelder representanten Odd Einar Dørums konkrete spørsmål om tunnel, er det meg bekjent ikke foretatt noen konkrete vurderinger av det. Derfor har jeg på det nåværende tidspunkt ikke ytterligere kommentarer til det, annet enn at vi på støysiden vil komme tilbake til problemstillingen i Nasjonal transportplan, når den legges fram.

Odd Einar Dørum (V): Jeg har dyp forståelse for at statsråden ikke kan svare på spørsmålet om tunnel, for det er knapt nok utredet. Men tanken må jo fødes et sted, og den er født lokalt blant engasjerte mennesker.

Jeg vet at Statens vegvesen Oslo er opptatt av å foreta en konsekvensvurdering i området, og jeg oppfatter statsrådens prinsipielle svar som også å akseptere de miljøutfordringer som eksisterer i storbyområder.

Jeg vil nøye meg med – jeg har ikke noe tilleggsspørsmål – å formulere det på følgende måte: Jeg håper at statsråden kan ta med seg nettopp en slik vurdering – det kan tenkes at det alt i alt er det riktige.

Det er svært spesielt at man har en stamveistrekning gjennom et storbyområde, fordi det er så mange mennesker som utsettes for miljøbelastning. Det var derfor jeg dristet meg til å si «antakelig den stamveistrekningen» hvor dette er tilfellet. På andre stamveistrekninger er det andre belastninger. Ofte kommer disse i fokus når de f.eks. splitter små bygdesamfunn – det gjelder bl.a. E16 i Hordaland – men jeg føler også at når man splitter bysamfunn, er det svært viktig at problemstillingen om å verge dette bymiljøet blir satt på dagsordenen, og jeg oppfordrer statsråden til å ta det med seg.

Presidenten: Ønsker statsråden å svare?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg tar med meg de merknadene representanten Odd Einar Dørum her har framført.

Vi erkjenner helt klart – og det håper jeg vi også vil vise når vi legger fram meldingen om Nasjonal transportplan – de trafikale, de sikkerhetsmessige og ikke minst de miljømessige utfordringene vi har i våre storbyer.