Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Viken Energinett AS ønsker å oppgradere linjenettet mellom Tøyen og Abildsø fra 47 kV til 132 kV. Dette berører 6 000 mennesker. Protestene har vært sterke på grunn av miljømessige konsekvenser og frykt for prisfall på boliger. Et enstemmig bydelsutvalg har sagt nei til oppgradering. En miljømessig gunstig løsning vil være å legge nettet under bakken.

Vil statsråden bidra til at det blir satt krav om dette som forutsetning for eventuell innvilgelse av konsesjon?»

Statsråd Olav Akselsen: Søknaden frå Viken Energinett AS gjeld oppgradering av spenninga på eksisterande luftlinje frå Abildsø til Tøyen. Planane går ut på å heva spenninga frå 47 kV til 132 kV for å sikra straumforsyninga til dei søraustlege delane av Oslo. Viken Energinett AS har planlagt eit ca. 200 meter langt jordkabelanlegg inn til stasjonen på Abildsø. Det er ikkje planlagt endringar i talet på master eller dimensjonane på sjølve linjene, og byggjeforbodsbeltet vil ikkje bli utvida.

Denne søknaden ligg no til handsaming i NVE.

NVE har kunngjort høyring av søknaden og utlegging av denne til høyring i samsvar med reglane i energilova. Søknaden har òg vore gjennom ein høyringsrunde i høve til grunneigarane og andre som saka gjeld. Høyringsfristen var den 28. februar i år.

NVE går no gjennom dei fråsegnene som har kome inn, for å sjå om det er nødvendig med fleire utgreiingar og opplysningar før ein kan ta endeleg stilling til om Viken Energinett AS skal få løyve, og kva for vilkår som skal setjast til dette løyvet.

NVEs vedtak om konsesjon kan seinare påklagast til departementet etter forvaltningslovas reglar. Som klageorgan kan departementet difor ikkje engasjera seg i ei sak som ligg i NVE. Eg ber difor om at representanten Danielsen har forståing for at eg her ikkje kan gå nærare inn på vurderingar av om kabling skal setjast som vilkår eller ikkje.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg har forståelse for at han ikke kan ta standpunkt til saken her og nå. Det som er betryggende for meg, er at han eventuelt, dersom det er nødvendig, vil komme tilbake til saken. Poenget her er at det det har vært lagt opp til fra Viken Energinetts side, er en lite miljøvennlig løsning som skaper stor uro blant en befolkning i størrelsesorden 6 000 mennesker. Det man har lagt opp til, er at man tredobler strømstyrken og velger en løsning som er gammeldags. En klar løsning her ville være å sørge for at ledningen blir kablet og gravd ned i bakken.

Men jeg takker statsråden for svaret så langt, og så tillater jeg meg å komme tilbake til saken dersom det skulle være nødvendig.