Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato: 03.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Øystein Hedstrøm (Frp): «Statistikk fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Kreditkassen viser en sterk økning i handelslekkasjen til Sverige som i første kvartal 2000 overstiger tallene fra rekordåret 1999. Lave avgifter på lokkevarer som brennevin, vin, sigaretter, rulletobakk, drivstoff og matvarer bidrar sterkt til at nordmenn valfarter over grensen.

Hva vil statsråden bidra med for å redusere grensehandelslekkasjen?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Oversikt over valutaomvekslinger tyder på at grensehandelen med Sverige har økt de siste seks årene. Det knytter seg imidlertid stor usikkerhet til denne statistikken, og det foreligger pr. i dag ingen fullgod statistikk over nivå og utvikling i grensehandelen.

Finansdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet finansierer en undersøkelse av grensehandelen i 2000. Undersøkelsen er basert på intervjuer og registrering blant grensepasserende husholdninger, og resultatet vil foreligge på nyåret 2001.

På grunn av mer liberale kvoter for innførsel kan Sverige komme til å redusere avgiftene på alkoholholdige drikkevarer. I tillegg har bl.a. høye matvarepriser og avgiftene på tobakk, sjokolade og mineralvann betydning for grensehandelen, slik også spørreren tok opp. Når det gjelder nivået på norske særavgifter for viktige grensehandelsvarer som alkohol og tobakk, mener Regjeringen at det kan være fornuftig å vurdere avgiftsnivået i sammenheng med den planlagte merverdiavgiftsreformen. Merverdiavgiftsreformen kan gi mer inntekter, som kan gi rom for visse lettelser på andre områder. Merinntektene fra utvidelsen av merverdiavgiften kan således f.eks. brukes til å redusere avgiftene på typiske grensehandelsvarer. Regjeringen vil gi en omtale av alkoholavgiften i revidert nasjonalbudsjett i vår og vil komme tilbake med konkrete forslag i budsjettet for neste år.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som egentlig var konsist nok. Dette skal vurderes, og de konkrete forslagene kommer i samband med statsbudsjettet for neste år.

Nå gav jo Arbeiderpartiets leder, Thorbjørn Jagland, for nesten to år siden på et fylkesårsmøte i Halden informasjon om at det skulle nedsettes en arbeidsgruppe. Den har jobbet, og skattepolitisk talsmann Erik Dalheim har ved en rekke anledninger uttalt at avgiftene bør ned. Men vi har ikke kommet noe lenger.

Selv om det er litt uenighet om hvor stor denne grensehandelslekkasjen er, må vi vel alle innrømme at den har et betydelig omfang og skaper problemer for norsk næringsliv i mange grensefylker. Jeg regner da med at når forslagene fra Arbeiderpartiet kommer, vil det bli avgiftslettelsesforslag som virkelig monner.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg er enig i at grensehandelen har et ikke ubetydelig omfang. Jeg er enig i at det er viktig å treffe tiltak for å sikre aktiviteten på norsk side av grenseområdene. Vi vil altså komme tilbake med forslag i budsjettet til høsten.

Når vi ikke kan gjøre det i det reviderte budsjettet som kommer om kort tid, har det kort og godt sammenheng med at det er kort tid siden regjeringsskiftet; vi har altså behov for å få forberedt saken godt nok. Det ligger også i det jeg sier, at skal forslagene ha en effekt i forhold til grensehandelen, må de ha et visst omfang. Jeg kan av naturlige grunner ikke komme inn på de konkrete forslagene.