Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato: 03.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Gunnar Kvassheim (V): «Gjeldende forskrifter til skatteloven gjør at frilansjournalister ikke kan arbeide på samme betingelser som utøvere av andre frie yrker. Dette innebærer at det er umulig for skrivende journalister å opptre som selvstendig næringsdrivende. Mange frilansere opplever at oppdragsgiverne setter krav om at de må være registrert som næringsdrivende for at de skal få oppdrag.

Vil statsråden medvirke til at forskriftene blir endret, slik at skrivende frilansjournalister kan drive næringsvirksomhet?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Etter Skattedirektoratets skattelovforskrift § 12-2-2 behandles godtgjørelse til journalister på linje med vanlig lønnsinntekt. Dette skjer selv om det ikke foreligger noe ansettelsesforhold, slik at den aktivitet som utføres, må kunne betraktes som næringsvirksomhet.

Reglene som regulerte dette, ble innført i 1973. Det var særlig praktiske hensyn det ble sett hen til ved innføringen av disse reglene. Det synes også som de faktiske forhold på denne tiden har vært avgjørende for denne løsningen. Det ble den gang ikke vurdert som typisk å drive frilansjournalistikk av et slikt omfang at det kunne betraktes som næringsvirksomhet.

Forholdene har imidlertid endret seg med tiden. Tiden er derfor moden for å vurdere om det er grunnlag for å opprettholde denne forskriftsbestemmelsen eller om også ikke-ansatte journalister skal kunne bli betraktet som næringsdrivende etter en konkret vurdering av virksomheten. Jeg vil be Skattedirektoratet se nærmere på denne saken.

Gunnar Kvassheim (V): Jeg takker for et positivt svar.

Det er rett at da denne forskriften ble innført, var det ikke praksis å drive journalistikk på denne måten som et stort antall nå gjør, og at tiden derfor er inne for å gå gjennom forskriften i lys av dagens situasjon. Mitt spørsmål er om statsråden nå kan love at man vil sette et visst press på for å få denne gjennomgangen slik at en kan få en tilbakemelding iallfall tidlig på høsten.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg mener generelt at saker bør behandles rimelig raskt, og jeg vil søke å bidra til at også denne kan bli det, men jeg har ikke full oversikt over den utredningskapasitet som for tiden er i Skattedirektoratet, og vil derfor ikke love et bestemt tidspunkt. Men jeg vil bidra til at vi får en så rask framdrift som mulig.