Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10

Dato: 27.10.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Aud Gaundal (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Da Stortinget 4. mars 1999 behandlet St.meld. nr. 49 (1997-98) Om boligetablering for unge og vanskeligstilte, ble det vedtatt: «Stortinget ber Regjeringen om å nedsette et utvalg som skal se på hele boligpolitikken.» Det er nå snart sju måneder siden Stortinget fattet dette vedtaket. Skriftlig har statsråden sagt at oppnevnelse og mandat skulle være klart når budsjettet ble lagt fram.

Hvorfor har ikke det skjedd?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Regjeringen varslet i statsbudsjettet for 2000 at det i løpet av høsten 1999 skal nedsettes et offentlig utvalg som på bredt grunnlag skal gå gjennom boligpolitikken. Nedsettelsen av utvalget og utarbeidelsen av mandatet har av ulike grunner tatt noe lengre tid enn beregnet. Departementet er nå imidlertid godt i gang med både utarbeidelse av mandat og sammensetning, og Regjeringen vil i løpet av året formelt oppnevne utvalget. Ut fra det vil utvalget ventelig starte arbeidet 1. januar 2000 med sikte på framleggelse av sin utredning innen 31. desember 2001, slik som forutsetningen tidligere har vært.

Aud Gaundal (A): Med bakgrunn i det som skjer på boligmarkedet, også i forhold til mangel på boliger og til boligpriser, er det knyttet stor interesse til utvalgets arbeid. Komiteen la en del føringer for mandatet. Vi var opptatt av hva slags rolle det offentlige skal spille i boligpolitikken. Vi var opptatt av forvaltningen av boligmassen, bl.a. hva slags konsekvenser satsingen på bygging for de eldre innebærer, hva det vil ha å si. Og vi var opptatt av å få flere livsløpsboliger enn vi har hatt hittil.

Komiteen var også klar i forhold til sitt vedtak, vi mente at utvalget burde ha en arbeidstid på to år. Er det slik at statsråden vil følge opp det?

Statsråd Odd Roger Enoksen: Det representanten Gaundal viser til, som har skjedd på boligmarkedet i det siste, er en av årsakene til at departementet har brukt tid og gått grundig inn i utarbeidelsen av mandatet og forberedelsen til dette arbeidet. Det er selvfølgelig også lagt vekt på å ivareta de føringene som var lagt fra komiteens side om hva slags element i boligbyggingen som spesielt bør vurderes i et slikt utvalg. Så det som representanten selv nevner, er blant årsakene til at dette har tatt noe lengre tid enn departementet i utgangspunktet forventet. Vi har ønsket å gjøre en best mulig jobb også i forberedelsesarbeidet.

Som jeg sa i mitt første svar, legger departementet til grunn at arbeidet skal være fullført i løpet av to år.

Aud Gaundal (A): Som jeg sa, er det vist stor interesse for utvalgets arbeid. Jeg spør konkret fordi det bl.a. fra LO, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Handikapforbundet har vært sagt at de er interessert i å være med og se på fremtidig boligbygging: På hvilken måte vil statsråden sørge for at meningene til enkeltgrupper blir tatt med i utvalgsarbeidet?

Statsråd Odd Roger Enoksen: For det første er det slik at utvalget vil bli bredt sammensatt for å ivareta de ulike brukeres interesser i forhold til dette området. Jeg tar med meg tilbake det innspill som er kommet fra representanten Gaundal, uten dermed å gi noe løfte om sammensetningen av utvalget, men det er klart at nettopp representativiteten er viktig når det gjelder et utvalg som dette. Jeg legger også til grunn at utvalget i sin arbeidsform vil legge til rette for at flest mulig skal kunne få gi innspill og være med i debatten om utformingen av den framtidige boligpolitikken.