Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato: 01.12.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til statsråd Meltveit Kleppa:

«Det er ingen selvbetjeningspol i grensefylket Østfold. Vinmonopolet A/S i Sarpsborg skal på nyåret flytte til nye lokaler i Storbyen. Ledelsen i Vinmonopolet A/S har gitt svar på at ingen flere tillatelser for selvbetjening kan gis grunnet regelverket.

Hva kan statsråden gjøre for at Østfold får sitt første selvbetjeningspol, slik at man kan møte konkurransen fra Sverige, som vil åpne selvbetjeningspol i Strømstad utpå nyåret, rettet spesielt mot norske kunder?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Eg vil visa til handsaminga av Handlingsplan for redusert bruk av rusmiddel i Stortinget i desember i fjor og ynsket frå eit fleirtal om ei prøveordning med sjølvbetening i Vinmonopolet A/S, ved nokre utsal.

Statens institutt for alkohol- og narkotikaforskning, SIFA, og styret i Vinmonopolet A/S fekk i oppdrag å utforma forsøket, m.a. ved å setja opp kor mange og kva for utsal som skulle vera med. Til utsala er det òg sett opp kontrollutsal med om lag same salsvolum og kundestruktur, som ein skal samanlikna salsutviklinga med i forsøksperioden. Styret vedtok ein plan for ei prøveordning med 14 utsal. Eg har slutta meg til den planen. Det siste prøveutsalet vart opna denne veka. I samvar med ynsket frå Stortinget skal ordninga evaluerast etter to år, og ansvaret for evalueringa er lagt til SIFA.

Eg deler ikkje representanten Stang si tru på at sjølvbetening i Vinmonopolet sine lokale løyser utfordringane omkring handelslekkasjen til Sverige. Til dette vil eg visa til SIFA sin rapport «Norsk-svensk grensehandel med alkohol», rapport nr.1/99, som i sin konklusjon peikar på at prisskilnaden på matvarer er viktigare for grensehandelen enn alkoholvarer. Eg legg vekt på at det no er eit vel planlagt prøveprosjekt i gang for ein toårsperiode. Når evalueringa frå SIFA ligg føre, vil eg koma tilbake til saka. Eg har difor ikkje planar om i forsøksperioden å ta initiativ til å auka talet på prøveutsal i samband med Vinmonopolet A/S si flytting i Sarpsborg, eller flytting eller oppussing av utsal i andre delar av landet.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg må takke for svaret.

Det er meget skuffende, det svaret som ble gitt. Man er mer opptatt av planer – som man også hadde i tidligere kommunistland – og ser faktisk ikke realiteten og utfordringen man står overfor når det gjelder det spørsmålet som jeg her har stilt.

De stedene i Norge som har vært så heldig å bli en del av forsøket med selvbetjening, kan vise til økt salg. Kundene er tydeligvis også tilfreds med slike ordninger, men sosialministeren ser ikke noen vektige poenger med at Østfold, et fylke hvor det bor nærmere 250 000 innbyggere, skal ha et slikt tilbud, fordi planen ikke godkjenner en slik ordning for Østfold. Det er trist at man ikke ser nødvendigheten av å ha et slikt tilbud til polets kunder, og at dette er viktig for å beholde den kundekretsen som også et monopol er avhengig av, og som sosialministeren i nasjonalbudsjettet faktisk regner med å få visse inntekter fra.

Jeg må stille spørsmålet til sosialministeren: Er ikke dette å velge stivbente og byråkratiske løsninger fremfor forretningsmessige og strategiske?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Dersom det i denne saka var tale om ein plan for planen si skuld, byråkratiske ordningar for byråkratiet si skuld, kunne eg ha gitt representanten Jørn Stang rett.

Men kva er poenget? Poenget er dilemmaet ved å leggja til rette for sal av ei lovleg vare og samtidig ha ei viss gjennomtenkt planlegging, visse avvegingar i høve til å avgrensa alkoholen sine skadeverknader. Er det noka sak som har vorte vurdert nøye, er det spørsmålet om forsøk med sjølvbetente pol, ut frå ein situasjon der svenskane viste at det i deira forsøk var auke av salet, og at ein difor òg kunne rekna med auka omfang av skader – difor ein plan som no vert følgd i to år.

Jørn L. Stang (Frp): Svaret fra statsråden oser av dobbeltmoral. Det er det ikke noen tvil om.

Det jeg konkretiserer, er faktisk et ønske fra et vinmonopol som skal flytte inn i nye lokaler, som vil ha mer forutsigbare rammebetingelser, og som blir møtt med den holdning at man venter på en evaluering etter to år. Da tar man etter min mening ikke fatt i problemets kjerne.

I tillegg er man heller ikke villig til å se hva som skjer over grensen til Sverige, som er bare noen mil unna, hvor det legges opp til et selvbetjeningspol, et av de største i Sverige, og som kun er myntet på norske kunder. Det må da være i statsrådens interesse å se hva dette vil føre til, at norske kundekretser vil dra over til Sverige og faktisk også legge igjen penger der, til fordel for den svenske statskassen og ikke den norske.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Østfold fylke har i dag seks utsal: to i Fredrikstad, eitt i Moss, eitt i Sarpsborg, eitt i Halden og eitt i Askim. Eg kjenner meg trygg på at Vinmonopolet har vurdert både tal og forhold knytte til grensehandelen, og eg har valt å følgja dei vurderingane som Vinmonopolet sitt styre gjorde då dei anbefalte det opplegget som vart valt. Men lat meg peika på følgjande: Vi tar grensehandelen på alvor, det er difor SIFA har fått eit oppdrag som dei skal leggja fram resultatet av no i januar.

Av og til undrar eg meg på om Framstegspartiet tek grensehandelen så på alvor som dei peikar på at dei gjer, når dei ikkje er villige til å diskutera matprisane, som for mange ser ut til å vera det viktigaste når det gjeld handel i Sverige. Heller ikkje har eg sett at dei har føreslått grenser i forhold til dei skadeverknadene som alkoholen trass i alt har på vårt samfunn.