Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

May Britt Vihovde (V): Eg vil stilla følgjande spørsmål til fiskeriministeren:

«Fiskeridirektoratet har vedtatt å flytte fiskerirettleiaren i Nordhordland sitt kontor i Knarvik til Bergen. Knarvik er eit regionsenter i Nordhordland, og flyttinga gir større avstand til dei fleste aktørane i fiskeri- og oppdrettsnæringa i Nordhordland.

Meiner statsråden dette samsvarar med dei klare signala Stortinget ga i samband med oppheving av lova om rettleiingstenesta i fiskerinæringa, om å leggje stor vekt på geografisk nærheit til fiskerimiljøa og tilgjenge for brukarane?»

Statsråd Otto Gregussen: Fiskeriforvaltningen har et overordnet mål om å utnytte knappe ressurser på en måte som gir et best mulig tjenestetilbud til brukerne.

På bakgrunn av dette har man for ytre etat i lengre tid arbeidet for å samlokalisere de ulike funksjoner. Foruten ressursbesparelser med felles lokaler og administrasjon, rimeligere edb-løsninger gjennom færre datalinjer, vil ytre etat ved å opprette større enheter med flere ansatte få samlet en bredere kompetanse på ett sted. Dette vil gi et bedre og et mer stabilt tjenestetilbud til brukerne.

Moderne kommunikasjon med raskere og mer effektive reisemåter samt mulighetene til å kommunisere elektronisk gjør brukerne mindre avhengig av å ha et tilbud i umiddelbar fysisk nærhet.

I det konkrete tilfellet som er nevnt i spørsmålet, er det snakk om å flytte en fiskerirettleder til et større og bredere fagmiljø i Bergen sentrum. Forflytningen vil medføre besparelser med hensyn til leie av kontorlokaler og en rimeligere edb-løsning. Avstanden mellom nåværende lokalisering og Bergen er ca. 20 minutter med bil.

På bakgrunn av ovennevte synes fordelene, også for brukerne, åpenbare, uten at tilgjengeligheten i vesentlig grad svekkes.

May Britt Vihovde (V): Etter Venstre sitt syn er det gale at ein nå går inn for ein reduksjon når det gjeld dei ytre fiskerietatane. Meininga var jo at ein skulle komma tilbake til dette.

Fiskeriministeren snakka om knappe ressursar. Men me veit at i Knarvik er det eit aktivt næringsmiljø som òg har samlokalisering med distriktsveterinær. Regionrådet i regionen ser på dette som ganske dramatisk, fordi det fører til eit redusert tilbod til det aktive fiskerimiljøet som er der.

Det blei òg sagt frå fleirtalet at ein ville vurdera forsøksordningar, der t.d. fylke/kommunar overtok ein del av desse tenestene og såg det i samanheng med anna næringsutvikling. Vil fiskeriministeren sjå på dette i eit nytt lys om det kjem søknad om regionale kontor?

Eg synest det er leitt at ein snakkar om knappe ressursar, fordi dette inneber eit redusert tilbod i eit veldig aktivt miljø, der det òg er store moglegheiter for utvikling. (Presidenten klubbar.) Og det er heller ikkje i tråd med Stortingets signal.

Hans J. Røsjorde hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Presidenten: Nå er det også et redusert tilbud på tid.

Statsråd Otto Gregussen: Jeg mener at vi har en selvstendig plikt til å sikre at alle våre ressurser som brukes i offentlig sektor, brukes på best mulig måte. Jeg aksepterer at det fins et aktivt fiskerimiljø i Knarvik, men det må være rimelig klart at det også fins et stort og aktivt fiskerimiljø i Bergen, som også de næringsdrivende i Knarvik er en del av, fordi det er så nært som det er.

Når det gjelder mulighetene for at fylkeskommunen kan overta disse tjenestene, er det for så vidt en interessant tanke, men ganske komplisert, fordi de ytre fiskerietatene har behov for å kunne trekke på alle ressurser til forskjellige oppgaver. Ikke minst i disse dager er det viktig å kunne disponere ressursene f.eks. til ressursovervåking.