Stortinget - Møte onsdag den 17. januar 2001 kl. 10

Dato: 17.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Sandberg til kulturministeren, vil bli besvart av helseministeren på vegne av kulturministeren.

Per Sandberg (Frp): Jeg håper det ikke er situasjonen i NRK som er blitt av en slik karakter at det går på helsa løs når det er helseministeren som skal besvare spørsmålet. Spørsmålet mitt lyder som følger:

«Det har i media fremkommet at NRK, TV 2 og Telenor er i forhandlinger om å inngå et nærmere samarbeid blant annet med tanke på utbyggingen av et digitalt bakkenett. Dette er alarmerende nyheter nettopp fordi NRK og TV 2 er de to største aktørene i denne sektoren i Norge. Et slikt nært samarbeid vil kunne virke negativt på konkurransen i mediemarkedet i Norge, blant annet at eventuelle andre aktører holdes utenfor.

Hvordan stiller statsråden seg til et slikt samarbeid, som vil begrense konkurransen i mediesektoren?»

Statsråd Tore Tønne: Stortinget behandlet høsten 1999 en stortingsmelding om digitalt fjernsyn, hvor også en rekke spørsmål vedrørende bakkenett for slike sendinger ble drøftet. Departementet fikk da tilslutning til at en utbygging av et slikt nett ikke skal være en statlig oppgave, slik man f.eks. har løst det i Sverige. Utbyggingen bør i stedet være basert på etterspørsel etter kapasitet i markedet, slik Regjeringens generelle politikk for utbygging av såkalt bredbånd er. Staten skal imidlertid sørge for at viktige kulturpolitiske hensyn blir ivaretatt ved utnyttelsen av frekvenskapasitet avsatt til fjernsynsformål. Å sikre at norske allmennkringkastere, herunder lokalfjernsynsselskap, får gode rammevilkår i et slikt nett, er et av disse hensynene, og videre at nettet blir riksdekkende. Etableringen av et digitalt bakkenett vil kreve offentlige tillatelser både for dem som skal drive nettet, og for dem som skal sende i det, og hvor bl.a. slike kulturpolitiske føringer kan inntas.

Vedrørende de omtalte samtaler mellom Telenor, TV 2 og NRK er det ikke naturlig at myndighetene involverer seg på det nåværende stadiet. Partene har ikke avsluttet sine drøftinger og har dermed heller ikke definert omfanget. Jeg, dvs. kulturministeren i dette tilfellet, kan dermed ikke ta stilling til et eventuelt samarbeid nå. Dersom de aktuelle partene senere tar en form for initiativ, vil jeg vurdere om planene om samarbeid er i tråd med hensynene Stortinget har sluttet seg til, og annen regulering på kringkastingsområdet. Først etter et slikt eventuelt innspill vil jeg også kunne vurdere min rolle som eier av NRK. Jeg understreker igjen at det hele tiden dreier seg om landets kulturminister og ikke helseministeren.

Jeg vil imidlertid gi uttrykk for at NRK og TV 2 er de to viktigste formidlerne av norskspråklige audiovisuelle produksjoner på TV-sektoren. Når det særlig gjelder utbygging av et digitalt bakkenett for fjernsyn, er en form for deltakelse av disse to selskapene en viktig forutsetning for å kunne starte opp og gjøre dette attraktivt for et norsk publikum. I utgangspunktet er jeg derfor positiv til at det er kontakt mellom de tre nevnte partene.

Regjeringens handlingsplan for bredbåndskommunikasjon, som ble fremlagt i høst, nevner gjennomføring av en hensiktsmessig regulering med sikte på rask etablering av et digitalt fjernsynsnett som et konkurransefremmende tiltak. Fristen for dette tiltaket er satt til 2001. Utbyggingen av et slikt nett vil være konkurransefremmende ved at de to eksisterende digitale kringkastingsplattformene, kabel og satellitt, får økt konkurranse på tilbud og pris. Konkurransen innen kringkastingssektoren vil også øke ved at et digitalt bakkenett vil gjøre det mulig for flere kringkastingsselskaper å få konsesjon til riksdekkende sendinger.

Per Sandberg (Frp): Det som statsråden sier nå, står lite grann i kontrast til det kulturministeren uttalte i Aftenposten den 11. januar. Der sier kulturministeren at hun er positiv til et slikt samarbeid, kulturministeren ber faktisk om at partene intensiverer arbeidet, og hun utelukker ikke, ifølge den artikkelen, at staten skal gå inn med offentlige midler til å finansiere et slikt digitalt bakkenett.

Problemet med et slikt samarbeid mellom disse partene er selvsagt, i motsetning til det statsråden sier nå, at det vil begrense konkurransen. Det vil rett og slett ikke bli frekvenser ledig for andre aktører som ønsker seg inn på markedet når det gjelder bakkenett, verken for nye norske eller for utenlandske. Det bekreftes også i et oppslag i Dagens Næringsliv, der Telenors juridiske rådgiver, britiske Sullivan & Cromwell, konkluderer med at denne mediegiganten blir uspiselig for EU rett og slett ut fra konkurransehensyn. Resultatet av dette vil sannsynligvis på sikt bli at denne mediegiganten vil få fullt monopol, slik at man snevrer inn og kontrollerer alt kunden får se. Vil statsråden stoppe disse planene, og hvis ikke, når vil Regjeringen orientere Stortinget om disse planene?

Statsråd Tore Tønne: For det første: Med det klare forbehold at jeg nå må være forsiktig så det ikke inntrer ulike oppfatninger mellom helseminister og kulturminister i dette spørsmål, og at jeg heller ikke tidligere har deltatt i denne offentlige debatt, vil jeg bare gjenta at det ikke er, slik jeg ser det, noen forskjell mellom det som uttales her nå, og det som er sagt tidligere om at kulturministeren i utgangspunktet er positiv til at det er kontakt mellom de tre nevnte parter som her er omtalt. Det er vel en positiv holdning til de samtalene ut fra at de er de sterke og erfarne aktører innenfor dette fagområdet som de faktisk er, og ut fra ønsket om at de også skal være med og spille en rolle når det gjelder de tilbud som skal fremmes på området i fremtiden.

Så er det klart, som det også sies, at når dette eventuelt fører til noen konklusjoner, vil kulturministeren ta stilling til dem, inkludert de konkurransemessige sider ved det, ut fra det som da måtte være en konklusjon.

Per Sandberg (Frp): Statsråden viste til tidligere behandlinger i Stortinget. Det er slik at Stortinget har iallfall ikke tatt i betraktning hvorvidt vi skal ut med flere milliarder til å bygge ut et bakkenett. Det er en realitet at Telenor står som eier av Norkring, som er den aktøren i Norge som ønsker å bygge ut et digitalt bakkenett, noe som for øvrig Fremskrittspartiet stod alene om å være imot den gangen, og som for øvrig også, som statsråden var inne på, har blitt en fiasko i Sverige.

En slik utbygging vil koste flere milliarder. Det er helt klart at Norkring må ha store midler, både fra NRK og TV 2, før en slik utbygging finner sted. Prisen vil sannsynligvis bli så høy at TV 2 forhåpentligvis trekker seg ut av et slikt samarbeid. Da er mitt spørsmål: Vil Regjeringen på noe tidspunkt revurdere planene om utbygging av et digitalt bakkenett, som på sikt vil gi et dårligere tilbud enn alternativet, som er satellitt, også med tanke på at NRK allerede i dag kan få sine sendinger ut til innbyggerne digitalt gjennom bl.a. Viasat?

Statsråd Tore Tønne: Når det gjelder dette spørsmål, kan jeg bare nok en gang gjenta at det ikke anses for å være en statlig oppgave å delta i en slik eventuell utbygging. Det tror jeg står fast. Og i tilfelle det skal skje, må det være basert på, som man sier, en etterspørsel i markedet. Det er også andre enn myndighetene som skal vurdere om det er til stede, og som eventuelt også må ta risikoen om de vedtar å gå inn for en slik utbygging.