Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato: 02.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til helseministeren:

«Rogaland fylkeskommune gir i dag tilbod om behandling innan psykiatri til berre 1,4 pst. av dei som høyrer inn under gruppa barn og unge. Målet i opptrappingsplanen er 5 pst.

Korleis meiner statsråden Rogaland innan 2006 skal nå dette målet og koma på høgd med fylke som i dag har 3 pst. dekning, når Rogaland etter brev frå Sosial- og helsedepartementet ikkje får høve til ei så rask opptrapping?»

Statsråd Tore Tønne: Rogaland fylkeskommune har i likhet med de andre fylkeskommunene et selvstendig ansvar for etter spesialisthelsetjenesteloven å gi barn og ungdom nødvendige psykisk helseverntjenester. Jeg må understreke at dette er et ansvar som gjelder generelt, og uavhengig av de mål og tiltak som følger av Opptrappingsplan for psykisk helse.

Gjennom opptrappingsplanen gir staten ekstra tilskudd for at fylkeskommunene raskere og bedre skal kunne ivareta dette ansvaret.

Det er i dag store ulikheter mellom fylkene i tjenestetilbudet innen psykisk helse. Størst er ulikhetene i tilbudene til barn og ungdom. Ulikhetene skyldes bl.a. ulik prioritering fra fylkeskommunene av dette feltet. Rogaland er av de fylkeskommunene som ligger dårligst an, og som derfor har de største utfordringene i å nå målet om en dekningsgrad på 5 pst. av gruppen barn og ungdom.

Sosial- og helsedepartementet har nå med visse merknader godkjent Rogaland fylkeskommunes plan for hvordan målene i opptrappingsplanen skal nås. I planen går fylkeskommunen inn for å styrke tilbudene til barn og unge med etablering av desentraliserte poliklinikker samt en nødvendig styrking av døgntilbudene. Departementet anser denne hovedstrukturen for tilfredsstillende, og den kan legges til grunn for det videre arbeidet. Men departementet har pekt på at de polikliniske tilbudene i større grad må desentraliseres, og antall polikliniske stillinger bør økes mer enn planen legger opp til, dersom opptrappingsplanens målsetting om en dekningsgrad på 5 pst. skal nås.

Godkjenning av planen innebærer at fylkeskommunen vil få utbetalt tilskudd til drift etter objektive kriterier. Videre vil fylkeskommunen få tilskudd til godkjente investeringsutgifter for prioriterte byggeprosjekter.

Tilskudd til drift over opptrappingsplanen fordeles etter samme nøkkel som rammetilskudd fra Kommunal- og regionaldepartementet. Dette innebærer at Rogaland fylkeskommune på linje med de andre fylkeskommunene vil få sin andel av opptrappingsmidlene sett i forhold til bl.a. folketall. Det tas altså ikke hensyn til den lave dekningsgraden i tilbudet til barn og ungdom når driftstilskuddene måles ut. Etterslepet må tas igjen ved en sterkere prioritering av dette feltet fra Rogalands side i den gjenstående delen av opptrappingsperioden, fram til 2006.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for svaret, som er ein ryddig gjennomgang av helseministeren sitt syn på dagens tilstand. Svaret gir grunn til å etterlysa eit sterkare engasjement.

Her er altså barn og unge som blir tilrådd høgst nødvendig hjelp for sine psykiske vanskar, og som må venta meir enn eitt år på hjelp. Det er på vegner av dei unge, deira pårørande og lokalmiljøet som er involvert, eg stiller dette spørsmålet. Eg meiner dagens situasjon er uakseptabel.

Opptrappingsplanen skal, som helseministeren seier, gi fylkeskommunane høve til raskare og betre oppfølging. Det at driftsmidlane blir tildelte etter objektive kriterium, er eit problem for eit fylke som har ei så ung og stadig yngre befolkning. Vil helseministeren ta initiativ til ein ny gjennomgang av kriteria?

Statsråd Tore Tønne: For det første kan jeg si meg enig i det som her blir sagt, at situasjonen er uakseptabel. Det er den generelt sett innenfor det psykiske helsevern i Norge, ikke bare i Rogaland. Det er den generelle situasjonen. Det var også situasjonen den gangen Stortinget vedtok en omfattende opptrappingsplan for over en periode på åtte år å bringe situasjonen til et nivå som vi kunne betegne som akseptabelt. Det følger faktisk av det, så ille det enn høres, at fram til denne planen er gjennomført etter forutsetningene, vil det være uakseptable tilstander innenfor det psykiske helsevern. Det er en tragisk situasjon, men jeg har ikke et godt svar på hvordan man på en fornuftig måte kan forsere opptrappingen utover det som er vedtatt av Stortinget. Det er en stor oppgave og et stort ansvar å gjennomføre den opptrappingsplan som er vedtatt. Det er førsteprioritet nå. Jeg skal selvfølgelig se på og vurdere andre muligheter til å komme raskere fram, enten det er for Rogalands del eller andre, men jeg kan ikke her og nå love noe om hvordan det kan skje.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg er glad for den breie støtta som det var i Stortinget for sentrumsregjeringa sitt forslag om ein opptrappingsplan som skulle gå over åtte år. Eg forventar ikkje at alle problem skal vera løyste på få år. Men i Rogaland er altså situasjonen den at fylket ligg høgt òg når det gjeld barnevernsstatistikk. I tal kan ein faktisk samanlikna seg med Oslo. Forholda innan barnevern kan indikera at ein òg innan barne- og ungdomspsykiatri har behov i eit omfang som ligg over landsgjennomsnittet, men så tilseier altså dagens opptrappingsplan at ein framleis etter åtte år vil liggja under landsgjennomsnittet.

No har helseministeren tatt til orde for statleg overtaking av spesialisthelsetenestene ut frå argumentet meir likeverdige helsetenester. Er det slik at han, dersom han får det som han vil der, då kjem til å føreslå ei anna fordeling?

Statsråd Tore Tønne: Det ligger ikke i de forslag som nå er fremmet for Stortinget om en statlig overtakelse av spesialisthelsetjenesten, noe konkret forslag om en forandring i fordelingskriteriene for de midler som følger av opptrappingsplanen for psykisk helsevern. Vi vil fortløpende vurdere gjennomføringen av den planen for å sørge for at de midlene på best mulig måte kommer dem som trenger det, til gode rundt omkring i landet. Det er ikke slik at noe er helt fastlåst i en slik sammenheng. Det viktigste må tross alt være også her å få mest mulig ut av midlene til fordel for befolkningen og for pasientene som trenger det, og i det ligger også at vi må se hvordan vi best mulig kan fordele midlene mellom de enkelte områder av landet. Men utover det kan jeg ikke her love en bestemt eller en konkret endring i forhold til den plan som nå gjennomføres.