Stortinget - Møte mandag den 10. desember 2001 kl. 10

Dato: 10.12.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 42 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 21 (2001-2002))

Sak nr. 2

Innstilling fra forsvarskomiteen om endringer på statsbudsjettet for 2001 under Forsvarsdepartementet

Talere

Votering i sak nr. 2

Marit Nybakk (A) (komiteens leder) (ordfører for saken): Først vil jeg rette opp et par trykkfeil i innstillingen.

I kap. 1725 post 1 skal det stå frå kr 1 637 218 000 til kr 1 548 272 000 – det er store tall dette!

I kap. 1731 post 1 skal det stå frå kr 4 528 940 000 til kr 4 529 734 000.

Det er også slik at midlene til antiterrortiltak er på 100 mill. kr og ikke 96 mill. kr, slik det står i innstillingen.

Ellers er St.prp. nr. 21 årets omdisponeringsproposisjon som Stortinget gjerne får når budsjettåret nærmer seg slutten. Her legges det fram en del endringer i bevilgningene i forsvarsbudsjettet for 2001 for å bringe bevilgningene under de enkelte kapitler og poster i samsvar med de endringer i budsjettforutsetningene som har funnet sted siden forsvarsbudsjettet for 2001 ble utarbeidet. Men i tillegg er det slik denne gangen at vi har fått tilleggsbevilgninger til nødvendige tiltak i Forsvaret mot terrortrusler etter 11. september. Det dreier seg som sagt om i alt 100 mill. kr til ulike beredskapstiltak – vakthold av F-16 fly, innkjøp av utstyr og det å fylle opp lager for flydrift, osv.

Jeg vil også vise til Innst. S. nr. 9, som vi behandlet tidligere i høst, der Stortinget sluttet seg til en rekke bevilgninger til forskjellige sivile og militære beredskapstiltak mot terror.

Så vil jeg ta opp en veldig spesiell sak som ligger i denne innstillingen. Det dreier seg om moms på leie av sivile kystvaktfartøyer. Da denne proposisjonen kom, registrerte komiteen at det her ligger 20 mill. kr for det halvåret som vi er inne i, og at det er en sak som vi ikke hadde sett noe til i budsjettproposisjonen for neste budsjettår. Men det er likevel en sak som får konsekvenser også i kommende budsjettår.

La meg understreke at Kystvakten er statens primære myndighetsutøver utenfor territorialfarvannet i fredstid, og at sju av fartøyene er innleid fra sivile redere. Dette betyr etter momsreformen at det må betales til dels ganske store summer i merverdiavgift. Ved behandling av kompensasjon for utgifter til merverdiavgift ved departementenes kjøp av tjenester ble dessverre ikke momsplikt ved leie av kystvaktfartøy tatt med i grunnlaget. For 2002 har vi fått opplyst at dette beløper seg til 35 mill. kr, som foreløpig ikke er dekket opp, og som sannsynligvis må dekkes innenfor rammen for neste års budsjett. Det har da også statsråden gitt uttrykk for i et brev til komiteen.

Jeg vil fra komiteens side be departementet bidra til at denne saken blir løst på permanent grunnlag. Dette er utgifter som er veldig høye, og leie av sivile kystvaktfartøyer er en nødvendighet for utøve det vaktholdet som vi gjør.

For øvrig har omgrupperingsproposisjonen slik den nå foreligger, en form som gjør framstillingen av de økonomiske bevegelsene hensiktsmessig og oversiktlig.

Per Ove Width (FrP): Det er ganske interessant å sitte her nå og observere at både Leif Lund og nå Marit Nybakk appellerer om at det ikke skal kreves moms på utleie av sivile kystvaktfartøyer.

Jeg vil da bare innstendig oppfordre Arbeiderpartiets gruppe til å stemme for vårt forslag, nr. 2, som jeg har fremmet tidligere her i dag under sak nr. 1, og som lyder:

«Det innkreves ikke moms for utleie av fartøyer til Kystvakten.»

Da skulle den saken være rimelig klar. Jeg vil også be de andre, ikke bare Arbeiderpartiet, om å stemme for forslaget, så har vi den saken ute av verden.

Kjetil Bjørklund (SV): Jeg vil bare kort kommentere et av forslagene til omdisponering som Regjeringen har lagt fram i denne proposisjonen. Det er forslaget om å omdisponere 210 mill. kr fra kap. 1792 «Norske styrkar i utlandet». SV er uenig i at 72 mill. kr av dette beløpet skal omdisponeres til kap. 1760 «Nyanskaffing av materiell og nye bygg og anlegg». Vi mener at Regjeringen burde lagt fram et forslag mer i tråd med Stortingets intensjon med denne bevilgningen, nemlig å sette av midler til bidrag til fredsbevaring internasjonalt. Når et slik forslag ikke er lagt fram, mener vi det vil være riktig at alle de 210 millionene som ikke vil bli anvendt på kapittelet «Norske styrkar i utlandet», tilfaller statskassen, ikke bare 138 mill. kr, slik Regjeringen foreslår. SV vil derfor stemme mot innstillingen under kap. 1760 og kap. 1792.

Carl I. Hagen (FrP): Jeg viser til innlegget fra komiteens leder vedrørende merverdiavgiftsbelastning for Kystvakten når den leier inn sivile fartøyer. Så vidt vi forstår, betyr det en negativ virkning for Kystvakten, reelt sett ned 35 mill. kr neste år – altså et dramatisk innhugg i Kystvaktens virksomhet. Jeg synes da det ville være fornuftig om statsråden nå kunne informere Stortinget om hva Regjeringen akter å foreta seg med dette. Det er nå etablert at Fremskrittspartiet vil ha fjernet denne merverdiavgiften. Vi har et forslag om det i foregående sak. Det er også et klart signal, foreløpig på det verbale plan, fra Arbeiderpartiet, og jeg håper at voteringen vil være i samsvar med det de hevder i salen. Men det mest interessante er kanskje: Hva er Regjeringens standpunkt? Er det Regjeringens intensjon at det reelle budsjettet til Kystvakten skal reduseres med 35 mill. kr, eller er dette hva man på beste og snilleste måte kan kalle en inkurie? Har en slik nedjustering av Kystvaktens budsjett ikke vært tilsiktet verken fra den foregående eller den nåværende regjering? Hvis det siste er tilfellet, kan vi da forvente at Regjeringen foretar seg det nødvendige, lovteknisk og på annen måte, som gjør at merverdiavgift for Kystvakten blir fjernet? Det ville ha vært fornuftig, tror jeg, om forsvarsministeren kunne gitt et relativt klart svar for Stortinget.

Marit Nybakk (A): Bare en kort merknad til Fremskrittspartiet og til det forslaget som ligger i budsjettinnstillingen.

Komiteen har hatt en korrespondanse med statsråden om denne saken. Komiteen har fått et svarbrev hvor statsråden gjør rede for at hun har tatt denne saken opp med Finansdepartementet, og at det er forhandlinger med Finansdepartementet. Det er også slik at det har vært høringer i komiteen hvor dette har blitt bekreftet. Det som var min intensjon, var å få understreket fra Stortingets talerstol at vi ser alvorlig på denne saken, og at vi ønsker å få den løst på en eller annen måte på permanent grunnlag. Det betyr at man enten må søke å få fjernet merverdiavgiften på innleid kystvaktfartøy, altså få et permanent unntak, eller så må man budsjettere med moms på disse fartøyene. Min begrunnelse for å ta denne saken opp her, er at dette er en sak som komiteen ønsker løst.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg skal kort få lov til å minne om det som står i svaret fra Forsvarsdepartementet til komiteen. Der står det at merverdiavgiften ved leie av kystvaktfartøy antas å være ca. 35 mill. kr. Beløpet er cirka fordi det for tiden forhandles med rederne om kontraktene. Beløpet var forutsatt dekket ved omdisponering innenfor forsvarsrammen.

Bakgrunnen for denne historien er at da Stortinget behandlet kompensasjon for utgifter til merverdiavgift ved departementenes kjøp av tjenester som en del av prosessen med revidert nasjonalbudsjett, ble ikke merverdiavgiftsplikten ved leie av kystvaktfartøy tatt med i grunnlaget. Da spørsmålet dukket opp senere, ble Skattedirektoratet kontaktet for at man skulle få en vurdering av hvorvidt det skulle betales merverdiavgift. Vurderingen resulterte i et klart ja, ifølge Skattedirektoratets gjeldende hjemmelsgrunnlag. Svaret fra Skattedirektoratet kom ikke tidsnok til at den forrige regjering kunne innarbeide saken, omtale den og disponere inn midlene innen St.prp. nr. 1 ble fremlagt. Nå har jeg forstått det slik at det er et ønske fra representanter her i salen om å ta et initiativ overfor Finansdepartementet og be dem vurdere denne saken igjen. Det sorterer under en annen statsråds felt, men det finnes praktiske ordninger for å håndtere dette. En mulighet vil være et skriftlig spørsmål fra en av representantene som raskt kan videreformidles til den ansvarlige statsråd.

Carl I. Hagen (FrP): Jeg tror jeg vil stille spørsmålet til forsvarsministeren en gang til. Jeg fikk ikke svar.

Det er klart at det er intern kommunikasjon i Regjeringen mellom statsråder. Det er sikkert interessant. Det som er interessant for Stortinget, er hva som er Regjeringens syn. Teknikken er heller ikke det mest interessante. Statsråden nevnte nå at det visstnok skulle finansieres ved «omdisponeringer innenfor rammen». Det betyr altså i realiteten en ytterligere reduksjon av forsvarsbudsjettet på 35 mill. kr. Så jeg kunne tenke meg å spørre forsvarsministeren om hun kan klargjøre Regjeringens holdning. Den ene måten å gjøre det på er at det tilleggsbevilges 35 mill. kr til Kystvakten, og merverdiavgiftsplikten opprettholdes. Da vil man bli holdt skadesløs ved at man får de pengene som man må betale videre til statskassen i form av merverdiavgift. Den andre måten er at man får et permanent unntak for Kystvakten. Og den tredje måten, som for øyeblikket er Regjeringens og også Arbeiderpartiets metode, fordi ingen av dem har foretatt seg noe som helst, er at man aksepterer at man skal betale merverdiavgift uten at det gis noen kompensasjon til Kystvakten. Det er det som blir sluttresultatet i dag, med mindre man stemmer for vårt forslag. Det må altså følgelig være både regjeringspartienes og Arbeiderpartiets egentlig ønske, ut fra hvordan de håndterer saken her.

Jeg kunne tenke meg å spørre om statsråden kan opplyse om hva som er Regjeringens holdning på dette området. Det er vel ikke de som steller med teknikken i Finansdepartementet, som skal styre denne type spørsmål. Det er det faktisk nasjonalforsamlingen som bør gjøre. Og det er ikke slik at nasjonalforsamlingen er underordnet noen tekniske personer i Finansdepartementet når det gjelder om Kystvakten skal kompenseres for dette eller om den ikke skal det. Det er det denne forsamling som skal avgjøre.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Denne regjeringen har lagt til grunn det samme syn som den forrige regjering, nemlig at beløpet forutsettes dekket ved omdisponering innenfor forsvarsrammen. Slik lå det til rette da stortingsproposisjonen ble fremlagt. Når denne regjeringen ikke la frem noe annet syn i tilleggsproposisjonen, er dette fortsatt denne regjeringens syn. Skal man får et annet svar enn det jeg nå gir, må det tas et nytt initiativ. Men denne regjering har altså lagt den samme forutsetning til grunn som den forrige, nemlig omdisponering innenfor forsvarsrammen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet:

I

På statsbudsjettet for 2001 gjøres følgende endringer:

Kap.PostFormålKroner
Utgifter:
1710Fellesinstitusjonar og statsforetak under Forsvarsdepartementet
1Driftsutgifter, vert auka med 58 187 000
frå kr 443 468 000 til kr 501 655 000
51Tilskot til Forsvarets forskingsinstitutt, vert redusert med 444 000
frå kr 156 801 000 til kr 156 357 000
70Rentestønad, kan overførast, vert auka med 700 000
frå kr 8 500 000 til kr 9 200 000
90Lån til private, kan overførast, vert redusert med 1 000 000
frå kr 1 000 000 til kr 0
1719Fellesutgifter under Forsvarsdepartementet
1Driftsutgifter, vert redusert med 3 895 000
frå kr 13 062 000 til kr 9 167 000
43Til disposisjon for FD, vert redusert med 20 000 000
frå kr 20 000 000 til kr 0
1720Felles leiing og kommandoapparat
1Driftsutgifter, vert auka med 44 339 000
frå kr 1 187 435 000 til kr 1 231 774 000
1725Fellesinstitusjonar og utgifter under Forsvarets overkommando
1Driftsutgifter, vert redusert med 88 946 000
frå kr 1 548 272 000 til kr 1 459 326 000
50Overføringar til statsinstitusjonar, kan overførast, vert auka med 16 000 000
frå kr 96 118 000 til kr 112 118 000
74Avgangsstimulerande tiltak, kan overførast, vert auka med 90 000 000
frå kr 5 799 000 til kr 95 799 000
1731Hæren
1Driftsutgifter, vert auka med 794 000
frå 4 529 030 000 til kr 4 529 824 000
1732Sjøforsvaret
1Driftsutgifter, vert redusert med 35 031 000
frå kr 2 808 154 000 til kr 2 773 123 000
1733Luftforsvaret
1Driftsutgifter, vert auka med 82 473 000
frå kr 3 626 931 000 til kr 3 709 404 000
1734Heimevernet
1Driftsutgifter, vert auka med 14 754 000
frå kr 763 746 000 til kr 778 500 000
1735Forsvarets etterretningsteneste
21Spesielle driftsutgifter, vert auka med 10 301 000
frå kr 549 744 000 til kr 560 045 000

Presidenten: Presidenten gjør oppmerksom på at det under kap. 1725 post 1 skal gjøres en korreksjon. Det skal stå «frå kr 1 637 218 000 til kr 1 548 272 000».

Videre har komiteens leder gjort oppmerksom på en annen endring. Under kap. 1731 post 1 skal det stå «frå kr 4 528 940 000 til kr 4 529 734 000».

Votering:Komiteens innstilling – med de foretatte rettelser – bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:
Kap.PostFormålKroner
1760Nyskaffing av materiell og nye bygg og anlegg
1Driftsutgifter, vert auka med 109 751 000
frå kr 397 786 000 til kr 507 537 000
44Fellesfinansierte bygg- og anleggsarbeid, nasjonalfinansiert del, kan overførast, kan nyttast under kap. 1760 post 44, vert auka med 20 000 000
frå kr 110 510 000 til kr 130 510 000
45Større utstyrskaffingar, kan overførast, vert auka med 81 011 000
frå kr 6 353 745 000 til kr 6 434 756 000
47Nye bygg og anlegg, kan overførast, kan nyttast under kap. 1760 postane 11 og 44, vert redusert med 984 000
frå kr 1 039 108 000 til kr 1 038 124 000
48Fellesfinansierte bygg- og anleggsarbeid, fellesfinansiert del, kan overførast, vert redusert med 95 000 000
frå kr 270 000 000 til kr 175 000 000
75Fellesfinansierte bygg- og anleggsarbeid, Noregs tilskot til infrastrukturprogrammet i NATO, kan overførast, kan nyttast under kap. 1760 post 44, vert redusert med 20 008 000
frå kr 180 000 000 til kr 159 992 000

Presidenten: SV har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 85 mot 14 stemmer.(Votering kl. 17.04.32)Videre var innstillet:
Kap.PostFormålKroner
1790Kystvakta
1Driftsutgifter, vert auka med 45 400 000
frå kr 555 898 000 til kr 601 298 000
1791Redningstenesta
1Driftsutgifter, vert auka med 12 600 000
frå kr 190 127 000 til kr 202 727 000
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:
Kap.PostFormålKroner
1792Norske styrkar i utlandet
1Driftsutgifter, vert redusert med 210 000 000
frå kr 1 883 497 000 til kr 1 673 497 000

Presidenten: SV har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 84 mot 14 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 17.05.06)Videre var innstillet:
Kap.PostFormålKroner
1795Kulturelle og allmennyttige formål
1Driftsutgifter, vert auka med 3 663 000
frå kr 122 130 000 til kr 125 793 000
47Nye bygg og anlegg, kan overførast, vert redusert med 14 216 000
frå kr 25 000 000 til kr 10 784 000
60 Tilskot til kommunar, vert auka med 147 000
frå kr 173 000 til kr 320 000
Inntekter:
4710Fellesinstitusjonar og statsforetak under FD
11Salsinntekter, vert auka med 23 190 000
frå kr 13 193 000 til kr 36 383 000
4725Felles leiing og kommandoapparat
11Salsinntekter, vert auka med 2 000 000
frå kr 34 750 000 til kr 36 750 000
4731Hæren
11Salsinntekter, vert auka med 77 000 000
frå kr 59 652 000 til kr 136 652 000
4732Sjøforsvaret
1Driftsinntekter, vert redusert med 3 205 000
frå kr 14 095 000 til kr 10 890 000
4760Nyskaffingar av materiell og nye bygg og anlegg
45Store nyskaffingar, vert løyvd med 148 619 000
47Sal av eigedom, vert redusert med 40 000 000
frå kr 80 544 000 til kr 40 544 000
48Fellesfinansierte bygg- og anleggsinntekter, vert redusert med 95 000 000
frå kr 272 379 000 til kr 177 379 000
49Sal av bustader, vert auka med 16 000 000
frå kr 20 136 000 til kr 36 136 000

II Bestillingsfullmakter

Stortinget samtykkjer i at Forsvarsdepartementet kan endre bestillingsfullmaktene slik:

Kap.PostFormål:Kroner
1731Hæren
1Driftsutgifter, vert redusert med 1 215 000 000
frå kr 1 791 000 000 til kr 576 000 000
1734Heimevernet
1Driftsutgifter, vert redusert med 25 000 000
frå kr 25 000 000 til kr 0
1760Nyanskaffing av materiell og nye bygg og anlegg
(ny) 1 Driftsutgifter, vert løyvd med 10 000 000
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.