Stortinget - Møte onsdag den 23. oktober 2002 kl. 10

Dato: 23.10.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Ingvild Vaggen Malvik (SV): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Regjeringen har i forbindelse med sin bærekraftstrategi varslet at den vil legge fram en nasjonal Agenda 21 neste høst, det vil si Norges handlingsplan for oppfølging av Agenda 21 fra Rio-konferansen, uten at det klart har framkommet hvilken prosess Regjeringen legger opp til.

På hvilken måte vil Regjeringen sikre at sentrale aktører blir involvert i prosessen slik at den blir bred og inkluderende i tråd med Agenda 21, og på hvilken måte skal Stortinget behandle nasjonal Agenda 21?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Regjeringen vil legge frem Norges handlingsplan for gjennomføring av den nasjonale strategien for bærekraftig utvikling – den «nasjonale agenda 21» – høsten 2003 i forbindelse med fremleggelsen av nasjonalbudsjettet for 2004.

Regjeringen legger vekt på handlingsplanen og har startet arbeidet med innholdet i og prosessen rundt arbeidet. Det vil bli nedsatt et statssekretærutvalg bestående av statssekretærer fra de mest berørte departementene og Statsministerens kontor, med deltaking fra alle regjeringspartier. Arbeidet ledes av en statssekretær fra Finansdepartementet.

Det legges opp til en åpen og inkluderende prosess overfor frivillige organisasjoner og andre berørte parter. Regjeringen har forutsatt at det skal avholdes møter med sentrale aktører om viktige temaer i handlingsplanen.

Ingvild Vaggen Malvik (SV): Jeg takker for svaret, som dessverre ikke inneholder noe videre ny informasjon utover det som har framkommet tidligere.

Jeg er bekymret for at vi nå vil se nok et eksempel på nasjonal famling i forhold til oppfølgingen av disse viktige FN-konferansene. Jeg vil derfor gjerne høre litt nærmere om hvordan Regjeringen ser for seg at man skal inkludere sentrale, viktige aktører som er omfattet av Agenda 21-dokumentet, slik at de blir ansvarliggjort også i forhold til oppfølgingen i etterkant når en nasjonal Agenda 21 er lagt fram. Det nevnes en rekke aktører i Agenda 21 – alt fra fagforeninger til næringslivet, forskningsinstitusjoner og kommuner står oppramset. Hvordan vil Regjeringen få inkludert, aktivisert og forpliktet disse aktørene?

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg har svart på det spørsmålet som ble stilt, nemlig hvilken prosess det legges opp til overfor Stortinget og frivillige organisasjoner.

Så stiller representanten også et annet spørsmål, nemlig hvordan man vil inkludere andre institusjoner, organisasjoner, fagbevegelser og lignende i oppfølgingen av den plan som så legges. Det vil jo være avhengig av hva planen inneholder, og det må også Stortinget få si sitt til. Det vil det få ved behandlingen av nasjonalbudsjettet neste år.

Ingvild Vaggen Malvik (SV): Det jeg spurte om, var i tilknytning til spørsmålet. Jeg vil anbefale statsråden å gå nærmere inn i og lese det som står i Agenda 21-dokumentet og de kapitlene som omhandler sentrale aktører, hvor de sentrale aktørene ramses opp én etter én. Det er meningen at nasjonal Agenda 21 skal være en oppfølging av den agendaen som en globalt ble enig om på Rio-konferansen. Det betyr at man også må sy den over den samme lesten som man gjorde på Rio-konferansen.

Jeg vil gjenta spørsmålet mitt: Hvordan vil Regjeringen sørge for at de aktørene blir inkludert, involvert og forpliktet til oppfølging?

Statsråd Per-Kristian Foss: Representanten spør om hva planen vil inneholde. Det kan jeg naturlig nok ikke svare på, tatt i betraktning at arbeidet med planen ennå ikke har startet. Men det ligger i det faktum at vi inkluderer denne planen, Agenda 21, og oppfølgingstiltak i nasjonalbudsjettet, at vi ønsker å inkludere hele tankegangen, også i den økonomiske politikken. Det er en tilnærmingsmåte som ikke minst SV har vært opptatt av flere ganger – at ikke miljøspørsmål skal settes på siden, men inkluderes i den helhetlige politikken. Det er det vi redegjør for i nasjonalbudsjettet. Så vil partene bli invitert til å delta og komme med sine synspunkter i prosessen. Hvordan de så skal forpliktes til oppfølging, vil vi komme tilbake til når planen foreligger. Men alle gode forslag mottas med takk, også under prosessen.