Stortinget - Møte fredag den 13. desember 2002 kl. 9

Dato: 13.12.2002

Sak nr. 8

Innstilling fra finanskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2003 vedrørende rammeområde 21 (eksportgarantier mv.), rammeområde 22 (finansadministrasjon), enkelte tema under Finansdepartementet, enkelte garantier under Finansdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, statsbudsjettets 90-poster, kapitlene som gjelder overføring til eller fra Statens petroleumsfond og fullmakt til å ta opp statslån mv. (Budsjett-innst. S. nr. 6 (2002-2003), jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1-15 (2002-2003))

Talere

Votering i sak nr. 8

Svein Roald Hansen (A): I budsjettproposisjonen gis det en orientering om arbeidet med å omorganisere Tollvesenets ytre ledd med sikte på en mer effektiv bruk av ressursene i lys av økende internasjonalisering, åpnere grenser i Europa, mer organisert internasjonal kriminalitet og det krav alt dette stiller til økt fleksibilitet og omstillingsevne.

Arbeiderpartiet er enig i hovedelementene i den nye strukturen, men vil peke på at man ved valg av regiontollsted i region sør, ut fra de samlede kriterier som legges til grunn, bør velge Drammen. Drammen ble distriktstollsted så sent som fra 1. januar 2001, og det er i denne delen av den nye regionen trafikken er sterkest.

Nå skal Regjeringen og Tolldirektoratet arbeide videre med antall tollsteder og plassering av disse. I dette arbeidet mener vi det må legges stor vekt på de innvendinger som er kommet, spesielt i forhold til den struktur som så langt er skissert langs kysten. Her må tollstedsstrukturen tilpasses næringslivets behov. Vi har et sterkt eksportrettet næringsliv langs hele kysten, og det vil være svært uheldig hvis tollstedsstrukturen påfører dette næringslivet, som sliter tungt fra før, nye ulemper og kostnader.

Det er også et stort flertall i komiteen som peker på at Narvik tollsted bør opprettholdes, og jeg regner med at Regjeringen – selv om finansministeren ikke hører dette – tar dette til følge i det videre arbeidet, selv om flertallet avstår fra å instruere Regjeringen gjennom et vedtak.

Gjennom budsjettavtalen ble regjeringspartiene og Fremskrittspartiet enige om å redusere bevilgningene til Statens Pensjonskasse med nær 2,2 milliarder kr ved at Posten og NSB pålegges å dekke hele underdekningen og premieøkningen for 2003.

Denne framgangsmåten er kritikkverdig. Det er uenighet mellom staten og selskapene om hvor stor andel av dette som skal være selskapenes ansvar. Da bør ikke slike spørsmål avgjøres gjennom en ekstrarunde i budsjettforhandlinger. Staten bør opptre som en forutsigbar og god eier. Slike grep som nå gjøres, innebærer det motsatte.

Posten sier selv i et brev til Arbeiderpartiets fraksjon i komiteen at dette – selv med den egenkapitaltilførsel som vedtas i dag – vil svekke selskapets mulighet til å følge opp de planer som er lagt, og som er godkjent både av generalforsamlingen og her i Stortinget. Resultatet blir at arbeidet med å tilpasse seg en stadig mer krevende konkurransesituasjon må forsterkes, og at den økonomiske styrken for å satse offensivt svekkes. I tillegg vil dette redusere verdien på selskapet.

Et flertall i Stortinget tilførte Posten 1 milliard kr mer i egenkapital enn det Regjeringen foreslo i våres. Arbeiderpartiet vil vurdere behovet for en ytterligere egenkapitaltilførsel både i Posten og NSB, når meldingene om virksomheten i disse selskapene legges fram for Stortinget til våren.

Jeg går ut fra at Regjeringen vil legge til rette for en bred analyse av selskapenes egenkapitalbehov i disse meldingene, i lys av det som nå skjer.

Det siste jeg vil peke på, er Luftfartsverket og vurderingene av egenkapitalbehovet ved omdannelse til aksjeselskap. Her er det uenighet mellom selskapet og Regjeringen i synet på hvor stor egenkapital selskapet bør ha, i lys av de investeringsbehov som finnes.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet mener Luftfartsverkets egenkapital bør styrkes med 1,6 milliarder kr nå. Fremskrittspartiet har et forslag om en betydelig høyere styrking. Jeg håper at Fremskrittspartiet vil støtte vårt forslag subsidiært, slik at Luftfartsverkets egenkapital styrkes i forhold til det Regjeringen og regjeringspartiene foreslår.

Med dette tar jeg opp de forslag Arbeiderpartiet fremmer alene eller sammen med andre, og som er inntatt i innstillingen.

Presidenten: Svein Roald Hansen har tatt opp de forslag som han refererte til.

Per Erik Monsen (FrP): Fremskrittspartiet slutter seg i hovedsak til den regioninndeling av toll- og avgiftsforvaltningens ytre etat som Tolldirektoratet har foreslått, men er ikke enig i grensedragningen mellom Region Midt-Norge og Region Nord. Her er det praktiske hensyn som taler for at fylkesgrensen mellom Troms og Nordland også blir grensen mellom tollregionene Midt-Norge og Nord, og at Harstad ikke ivaretar oppgaver i nordre del av Nordland.

Når det gjelder plassering av regiontollsteder, er det ett av Regjeringens valg som virker merkverdig. Det gjelder forslaget om å plassere regiontollstedet for Region Sør i Kristiansand. Ifølge direktoratet ville en naturlig plassering av regiontollstedet være i Vestfold. Direktoratet peker på at hovedtyngden av trafikken i regionen er i dette området, og at utviklingen gjør at området blir stadig viktigere sett fra toll- og avgiftsetatens side. Det blir pekt på at flytrafikken fra Torp, som allerede er landets nest største internasjonale flyplass, er sterkt økende, og at det samme gjelder fergetrafikken både til Sverige og Danmark. Videre er det et viktig poeng rent geografisk at Vestfold ligger sentralt i regionen og er lett tilgjengelig. Dette er direktoratets faglige og godt begrunnede anbefaling.

Det blir derfor ganske kuriøst når Regjeringen velger å ikke følge denne anbefalingen, men i stedet foreslår Kristiansand, som har vesentlig mindre trafikk både av passasjerer og gods, og i tillegg ligger helt i utkanten av regionen med dårlig tilgjengelighet.

Vestfold føler seg naturlig nok urimelig og usaklig behandlet i denne saken, og det samme gjelder for Drammen, som også er et klart mer logisk alternativ enn Kristiansand, både når det gjelder trafikkmengde og tilgjengelighet.

Når Regjeringen gjør et så merkverdig valg på tvers av direktoratets faglige råd, burde den i det minste ta seg det bryet å gjøre et forsøk på å begrunne dette valget. Men det har Regjeringen ikke gjort i denne saken. «Etter en samlet vurdering» betyr på godt norsk mangel på saklige argumenter, og skaper mistanke om at her er det tatt andre og utenforliggende hensyn som en ikke ønsker å formidle. Det er ikke bra verken for politikken eller for politikere.

Til slutt vil jeg ta opp Fremskrittspartiets forslag i innstillingen.

Presidenten: Per Erik Monsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Heidi Grande Røys (SV): Eg skal ta for meg berre ei av dei sakene som er omtalte i innstillinga, nemleg omorganisering av toll- og avgiftsetaten. Når det gjeld dei andre sakene, har representanten Svein Roald Hansen omtalt dei på ein god måte både når det gjeld Posten, NSB og Luftfartsverket, og eg deler representanten Hansen sine synspunkt.

SV er einig i den overordna målsetjinga om å kome fram til ei organisering av den ytre forvaltninga i toll- og avgiftsetaten som gjer at ressursane kan utnyttast mest mogleg effektivt, og slik at organiseringa er tilpassa dei utfordringane som Tollvesenet står føre. Og innleiingsvis vil eg slå fast at vi sluttar oss til framlegget til regioninndeling og dei vala av regiontollstader som Regjeringa har lagt fram.

Men vi vil likevel peike på at vi ikkje er einige i valet av metode, nemleg sentralisering og større einingar som den riktige løysinga for den ytre forvaltninga. Det er store forskjellar i geografi og tal på tilsette innanfor dei distriktstollstader som no er foreslått omorganiserte til tollstader eller foreslått nedlagde. Det har då òg kome fleire kritiske merknader til enkelte element i den strukturen som det er gjort framlegg om.

Norsk Tollerforbund har m.a. peika på at dokumentasjonen knytt til dei konklusjonane ein har trekt, ikkje på langt nær er tilfredsstillande. Arbeidsgruppa som tolldirektøren har sett ned, har brukt opplysningar og statistikk berre for eitt år, og ein har ikkje godtgjort at det er dei større einingane som baserer kontrollen på informasjon og mobilitet, som vil gi dei beste resultata, og det er veldig uheldig at det i arbeidet ikkje er lagt vekt på den risikovurderinga som er utarbeidd av distrikta og lagd fram så seint som i juni 2002. På bakgrunn av denne risikovurderinga kan ein gjennomføre ei mykje meir objektiv vurdering av distrikta når det gjeld volum, ressursar og resultat. SV føreset at denne vurderinga vert med i det vidare arbeidet som Regjeringa skal gjere med organiseringa innan regionane.

SV er òg veldig kritisk til at store kystområde vil vere utan nærvær av Tollvesenet etter det framlagde forslaget. Næringslivet, som spesielt i desse områda er eksportretta, har levert kritiske merknader og protestar mot framlegget, og vist til at nedlegging av så mange tollstader langs kysten klart vil føre til auka utgifter og andre ulemper for næringslivet. Det er korrekt at den største mengda av deklarasjonar vert utført elektronisk, men det er likevel ei rekkje saker der næringslivet har behov for fysisk frammøte eller fysisk kontroll frå tenestemann. Det er ein mangel i utgreiinga at ein ikkje har synt korleis ein vil løyse slike oppgåver for verksemder som etter omorganiseringa vil få lang avstand til næraste tollstad. Dei nye einingane må ikkje verte så sentraliserte at dei ikkje tener føremålet sitt i forhold til det næringslivet og det publikumet dei skal tene, og dei kontrollobjekta som skal kontrollerast.

Vi skulle difor ynskt at det arbeidet etaten sjølv har sett i gang med å greie ut kva oppgåver som kan flyttast ut frå sentrale strøk til distriktseiningane, hadde vore fullført før ein byrja å leggje ned kontor. Sjølv om vi er einige i strategien med å rasjonalisere dei administrative funksjonane i Tollvesenet, treng ikkje det å føre til ei sentralisering av oppgåvene. Moderne IKT-verktøy gjer det fullt mogleg å utføre administrative funksjonar desentralt, slik at ein kan oppfylle Regjeringa si målsetjing om utflytting av statlege arbeidsplassar samstundes som ein rasjonaliserer administrative funksjonar. Ein slik strategi vil frigjere ressursar til anna arbeid i Oslo og Akershus, akkurat slik Regjeringa ynskjer.

SV vil òg peike på at det i samband med førre gjennomgang av distriktsadministrasjonen til Tollvesenet vart foreslått å gjere Gardermoen til ein del av Hedmark og Oppland tolldistrikt. Eit slikt forslag ville kunne gi mange positive effektar, m.a. avhjelpe den ressursmessig knappe situasjonen for Oslo og Akershus. Vi har fremja forslag om at dette forslaget vert greitt ut i det vidare arbeidet med distriktsforvaltninga.

Vi synest òg, liksom representanten Svein Roald Hansen frå Arbeidarpartiet, at det er uheldig at ein har valt å avvike frå fylkesgrenseprinsippet når det gjeld det framlagde forslaget til inndeling av grenseområda mellom Nordland og Troms fylke.Vi kan ikkje sjå at det er godtgjort kvifor Harstad er foreslått vald framfor Narvik. Narvik er ein tollstad som fyller alle kriterium i dag som kontrollverksemd; det er ei robust eining, og dei oppfyller næringslivets behov. Narvik-området er òg eit område i sterk vekst, det er logistikksenter for Nord-Noreg, det har eit stort omfang av grensekryssande trafikk, m.a. riksvegar og jernbane, det er ei av våre største eksporthamner og har ei internasjonal lufthamn. Vi foreslår difor at Narvik tollstad vert oppretthalden.

Når det gjeld sjølve forslaga som er refererte i innstillinga, er det ved ein feil kome med eit forslag frå SV som aldri har vore fremja i komiteen, og som heller ikkje vil bli fremja her i salen. Forslag nr. 11 eksisterer såleis ikkje.

Elles vil eg ta opp dei forslaga som SV har i lag med fleire i innstillinga.

Presidenten: Heidi Grande Røys har både rettet opp og tatt opp de forslagene hun refererte til.

Morten Lund (Sp): Skatterevisorenes Forening har levert nyttige innspill gjennom høring i komiteen. Blant annet derfor har Senterpartiet foreslått å øke bevilgningene til kampen mot svart økonomi med 25 mill. kr. En ny undersøkelse foretatt av Frisch-senteret angir at om lag 20 milliarder kr i arbeidsinntekt ble unndratt beskatning i 2001. Det er et kjempeproblem ved at staten taper penger, men ikke minst fordi det er de ærlige næringsdrivende som taper. Byggenæringen og serveringsbransjen er utpekt som de mest utsatte.

Skatterevisorene sier at risikoen for å bli utsatt for kontroll er svært lav, og den er synkende. Som eksempel er nevnt at antall skatterevisorer er redusert med 30 pst. på syv år, og det skyldes reduserte bevilgninger til skatteetaten. Antall bokettersyn er halvert fra 8 000 i 1995 til 4 000 i 2001.

Senterpartiet mener samfunnet vil tjene mye på å øke ressursene i kampen mot svart økonomi. Jeg mener den tiltaksplan skatterevisorene la fram for komiteen, må følges opp.

Det trengs i denne kampen økt innsats på mange plan, og på mye annet enn det å utrede. Ikke minst er den lokale kontroll og innkreving av skatter og avgifter viktig. Senterpartiet mener statlig overtakelse av den lokale skatteinnkrevingen og arbeidsgiverkontrollen vil være svært uheldig. Erfaringene viser at den kommunale kontrollen har de minste restansene. Det er dokumentert av Econ i en rapport fra 1999. Restansene var i størrelsesordenen 1 pst. på ansvarsområdene til den lokale kontrollen og 3 pst. der fylkesskattekontorene har ansvaret.

Senterpartiet mener at skatteinnkrevingen lokalt er effektiv på grunn av samordningen mellom innkreving av skatt og innkreving av kommunale avgifter med tilhørende fakturering, og også på grunn av lokalkunnskapen. En statliggjøring vil medføre helt unødvendige etablerings- og driftskostnader og konkurranse mellom kommunene og staten om kompetansen.

Situasjonen i Tolletaten er på mange vis lik den i skatteetaten. Det nedbemannes og sentraliseres, og det medfører store kostnader. Også her synes det åpenbart at samfunnet ville tjene mye på å øke ressursene, slik at våre lover kan håndheves. Forslaget fra i sommer fra tolldirektøren om egenmelding ved enkelte tollpasseringssteder er ett eksempel. Det er positivt at det nå bevilges 11 mill. kr mer enn det Regjeringen foreslo.

Aftenposten hadde forleden en artikkel om at man sender folk videre med mer enn kvoten. I den artikkelen ble det gjengitt eksempler på at tollerne aksepterte betydelige overskridelser av kvotene, til tross for at folk ble stoppet og dette ble oppdaget. Folks overraskelse over manglende reaksjoner på dette ble også beskrevet. Det er rimelig at tollerne prioriterer jakten på storsmuglere, særlig når det er få tollere og mange småsmuglere. Men konsekvensene av å slippe småsmuglerne fri og forbi, er alvorlige. Respekten for våre lover forvitrer, det blir tollerne som overtar lovgivningen, og en ulik og urettferdig behandling av innbyggerne oppleves som negativt. Og selvfølgelig er det store økonomiske tap for staten og for lokale forretningsdrivende.

Vi kommer i denne innstillingen på nytt i kontakt med de budsjettriks som er brukt for å få 2003-budsjettet i forsvarlig oljepengebalanse. Jeg synes de svar som er gitt i brev til Arbeiderpartiet, med synspunkter fra Posten og NSB på den store pensjonsregningen de skal betale, er illustrerende. Vi bevilger nå 800 mill. kr i egenkapital fra oljefondet for delvis å betale de enorme pensjonsinnbetalingene som Posten og NSB får for neste år. Dette er hvitvasking av oljepenger. Svarene som kommer fra disse selskapene, viser at det som er gjort i budsjettavtalen, ikke er utredet. Det viser at det er et svært dårlig eierskap staten viser i disse tilfellene. Det viser seg at investeringsplaner i selskapene blir ødelagt. Dette skaper konflikter mellom selskapene og eierne og mellom dem som jobber der, og oss politikere. Det er også reist tvil om hvorvidt det finnes hjemmel for å kreve inn så store etterbetalinger av pensjonsutgifter fra selskapene.

Jeg vil ta opp Senterpartiets forslag i innstillingen.

Presidenten: Morten Lund har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten er det framsatt 10 forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1 og 5, fra Svein Roald Hansen på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslag nr. 3, fra Svein Roald Hansen på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet

  • forslag nr. 4, fra Svein Roald Hansen på vegne Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 6 og 7, fra Heidi Grande Røys på vegne av Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet

  • forslag nr. 8, fra Heidi Grande Røys på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 9 og 10, fra Per Erik Monsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 12, fra Morten Lund på vegne av Senterpartiet

Det voteres først over forslag nr. 12, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:Kroner
1432Norsk kulturminnefond (jf. kap. 4432)
90Fondskapital Norsk Kulturminnefond 200 000 000»
Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 9 og 10, fra Fremskrittspartiet.

Inga Marte Thorkildsen (SV) (fra salen): President! Jeg ber om at det blir votert separat.

Presidenten: Det voteres da først over forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge regiontollsted Sør til Larvik/Sandefjord, i samsvar med Tolletatens egne prioriteringer.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble 76 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.41.35)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 10, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:Kroner
161Næringsutvikling (jf. kap. 3161)
90NORFUND – grunnfondskapital ved investeringer i utviklingsland 200 000 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
90Fondskapital 6 000 000 000
1315Etablering av Luftfartsverket som statsaksjeselskap
90Egenkapital 12 393 276 000
4315Avslutning av forvaltningsbedriften Luftfartsverket
91Overdragelse av eiendeler 12 067 676 000»
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 83 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.41.50)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:Kroner
5312Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 2412)Avdrag
906 685 000 000»
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 78 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.42.15)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 6 og 7, fra Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa greie ut flytting av Gardermoen til å bli ein del av Hedmark og Oppland tolldistrikt.»

Forslag nr. 7 lyder:

«På Statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:Kroner
2412Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90Lån til Husbanken 13 796 000 000»
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet ble med 80 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.42.34)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1 og 5, fra Arbeiderpartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
1600Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1Driftsutgifter 214 800 000
21Spesielle forsknings- og utredningsoppdrag, kan overføres 25 350 000
50Tilskudd til Finansmarkedsfondet 5 564 000
1602Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1Driftsutgifter 129 950 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 700 000
1610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1Driftsutgifter 919 150 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning2 150 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 39 150 000
1618Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1Driftsutgifter 3 231 135 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning61 000 000
22Større IT-prosjekter, kan overføres288 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 126 100 000
1620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1Driftsutgifter 356 100 000
21Spesielle driftsutgifter 110 100 000
22Folke- og boligtelling mv., kan overføres13 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 7 780 000
1630Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres12 700 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner 1 505 891 000
70Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner, kan overføres 65 000 000
71Merverdiavgiftskompensasjon til NRK 150 000 000
1634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1Driftsutgifter 155 675 000
1637EU-opplysning
70Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650Statsgjeld, renter m.m. (jf. kap. 5606)
1Driftsutgifter 12 000 000
88Renter og provisjon m.m. på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 188 000 000
89Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 17 482 000 000
1670Avsetninger til Den nordiske investeringsbank
50Tapsfond for miljølåneordningen 10 000 000
Totale utgifter 25 113 695 000
Inntekter:
4600Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
80Avkastning fra Finansmarkedsfondet 5 564 000
4602Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1Bidrag fra tilsynsenhetene 130 650 000
4610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1Ekspedisjonsgebyr 8 900 000
2Andre inntekter 1 850 000
3Pante- og tinglysingsgebyrer 1 100 000
4Gebyr for registrering av småbåter 3 000 000
5Gebyr ved kontroll av teknisk sprit 400 000
11Gebyr på kredittdeklarasjoner 177 200 000
13Gebyr ved avskilting av kjøretøy 300 000
4618Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1Pante- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 25 900 000
2Andre inntekter 17 250 000
3Lignings-ABC 400 000
4Gebyr for folkeregisteropplysninger 1 100 000
5Gebyr for utleggsforretninger 8 600 000
6Økonomitjenester 11 400 000
7Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 2 100 000
4620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1Salgsinntekter 5 100 000
2Spesialoppdrag 110 100 000
4Tvangsmulkt 5 100 000
4634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2Refusjoner 16 500 000
81Bøter, inndragninger 703 000 000
82Vegadministrasjonsgebyr 49 000 000
84Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 90 000 000
85Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 105 000 000
5343Statens varekrigsforsikring
50Avvikling 1 150 000 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30Avskrivninger 687 778 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80Renter av statens faste kapital 23 413 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 5 000 000
82Av innenlandske verdipapirer 100 000
83Av alminnelige fordringer 130 000 000
86Av statskassens foliokonto i Norges Bank 3 716 000 000
Totale inntekter 7 191 805 000

II Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan gi garantier for:

  • 1. Grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. Lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. Miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

III Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2003 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 23,6 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten post 21 Spesielle driftsutgifter.

IV Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan overskride bevilgningen under kap. 1618 post 1 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4618 post 2.

V Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan overskride bevilgningen under kap. 1620 post 21 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4620 post 2.

VI Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan overskride bevilgningen under kap. 1634 post 1 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4634 post 2.»

Forslag nr. 5 lyder:

«På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:Kroner
2412Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90Lån til Husbanken, overslagsbevilgning 13 571 000 000
5312Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 2412)
90Avdrag 6 684 000 000»
Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet ble med 74 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.42.48)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med en nærmere vurdering av egenkapitalsituasjonen i NSB AS og Posten Norge AS i meldingene om virksomheten i disse selskapene våren 2003.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 57 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.43.03)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:Kroner
1315Etablering av Luftfartsverket som statsaksjeselskap
90Egenkapital 9 216 300 000»
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet ble med 58 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.43.19)

Presidenten: Vi skal så votere over rammeområdene, og vi starter med rammeområde 21.

Komiteen hadde innstillet:A. Rammeområde 21 (Eksportgarantier mv.)

I

På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
2460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 5460)
24Driftsresultat
1 Driftsinntekter, refusjon av driftsutgifter fra risikoavsetningsfond -39 000 000
2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning39 000 0000
Totale utgifter0
Inntekter:
5460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 2460)
50Tilbakeføring fra risikoavsetningsfond for SUS/Baltikum-ordningen 5 000 000
71Tilbakeføring fra Gammel alminnelig ordning 280 000 000
72Tilbakeføring fra Gammel særordning for utviklingsland 110 900 000
80Utbytte fra GIEK Kredittforsikring AS 2 000 000
Totale inntekter 397 900 000

II Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2003 kan gi Garanti-Instituttet for Eksportkreditt fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på inntil 40 000 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utlandet innenfor den alminnelige ordning (tidligere Samfunnsdelen) og inkludert gammel alminnelig ordning. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som Consensusavtalen setter. Alminnelig ordning skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtak.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:B. Rammeområde 22 (Finansadministrasjon)

I

På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
1600Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1Driftsutgifter 214 800 000
21Spesielle forsknings- og utredningsoppdrag, kan overføres 25 350 000
50Tilskudd til Finansmarkedsfondet 5 564 000
1602Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1Driftsutgifter 129 950 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 700 000
1610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1Driftsutgifter 930 150 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning2 150 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 39 150 000
1618Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1Driftsutgifter 3 252 135 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning61 000 000
22Større IT-prosjekter, kan overføres288 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 126 100 000
1620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1Driftsutgifter 356 100 000
21Spesielle driftsutgifter 110 100 000
22Folke- og boligtelling mv., kan overføres13 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 7 780 000
1630Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres12 700 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner 1 505 891 000
70Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner, kan overføres 65 000 000
71Merverdiavgiftskompensasjon til NRK 150 000 000
1634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1Driftsutgifter 155 675 000
1637EU-opplysning
70Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650Statsgjeld, renter m.m. (jf. kap. 5606)
1Driftsutgifter 12 000 000
88Renter og provisjon m.m. på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 188 000 000
89Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 17 482 000 000
1670Avsetninger til Den nordiske investeringsbank
50Tapsfond for miljølåneordningen 10 000 000
Totale utgifter 25 145 695 000
Inntekter:
4600Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
80Avkastning fra Finansmarkedsfondet 5 564 000
4602Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1Bidrag fra tilsynsenhetene 130 650 000
4610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1Ekspedisjonsgebyr 8 900 000
2Andre inntekter 1 850 000
3Pante- og tinglysingsgebyrer 1 100 000
4Gebyr for registrering av småbåter 3 000 000
5Gebyr ved kontroll av teknisk sprit 400 000
11Gebyr på kredittdeklarasjoner 177 200 000
13Gebyr ved avskilting av kjøretøy 300 000
4618Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1Pante- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 25 900 000
2Andre inntekter 17 250 000
3Lignings-ABC 400 000
4Gebyr for folkeregisteropplysninger 1 100 000
5Gebyr for utleggsforretninger 8 600 000
6Økonomitjenester 11 400 000
7Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 2 100 000
4620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1Salgsinntekter 5 100 000
2Spesialoppdrag 110 100 000
4Tvangsmulkt 5 100 000
4634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2Refusjoner 16 500 000
81Bøter, inndragninger 703 000 000
82Vegadministrasjonsgebyr 49 000 000
84Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 90 000 000
85Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 105 000 000
5343Statens varekrigsforsikring
50Avvikling 1 150 000 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30Avskrivninger 687 778 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80Renter av statens faste kapital 23 413 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 5 000 000
82Av innenlandske verdipapirer 100 000
83Av alminnelige fordringer 130 000 000
86Av statskassens foliokonto i Norges Bank 3 748 000 000
Totale inntekter 7 223 805 000

II Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan gi garantier for:

  • 1. Grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. Lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. Miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

III Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2003 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 23,6 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten post 21 Spesielle driftsutgifter.

IV Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan overskride bevilgningen under kap. 1618 post 1 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4618 post 2.

V Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan overskride bevilgningen under kap. 1620 post 21 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4620 post 2.

VI Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2003 kan overskride bevilgningen under kap. 1634 post 1 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4634 post 2.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:C. Vedtak utenfor rammeområdene

I Statens petroleumsfond

På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
2800Statens petroleumsfond (jf. kap. 5800)
50Overføring til fondet 172 765 000 000
Totale utgifter 172 765 000 000
Inntekter:
5800Statens petroleumsfond (jf. kap. 2800)
50Overføring fra fondet 34 801 000 000
Totale inntekter 34 801 000 000

II Lånetransaksjoner mv.

På statsbudsjettet for 2003 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
101Utenriksstasjonene (jf. kap. 3101)
90Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn 360 000
161Næringsutvikling (jf. kap. 3161)
90NORFUND – grunnfondskapital ved investeringer i utviklingsland 341 250 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 3281)
90Kapitalinnskudd i forskningsstiftelser mv. . 5 208 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
90Fondskapital 3 000 000 000
324Teater- og operaformål (jf. kap. 3324)
90Kjøp av aksjer 50 000
732Regionale helseforetak
90Lån til investeringsformål i helseforetak 2 000 000 000
935Internasjonale investeringstiltak
92Innskudd i Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) 27 350 000
1300Samferdselsdepartementet (jf. kap. 4300)
90Kjøp av aksjer 558 000 000
1315Etablering av Luftfartsverket som statsaksjeselskap
90Egenkapital 7 616 300 000
1321Etablering av selskap for vegproduksjon
90Innskutt egenkapital 1 900 000 000
1322Svinesundsforbindelsen AS
91Lån 250 000 000
1353NSB AS
90Egenkapital 200 000 000
1371Posten Norge AS
90Egenkapital 600 000 000
1544Boliglån til statsansatte
90Lån, overslagsbevilgning4 780 000 000
1651Statsgjeld, avdrag og innløsning
90Avdrag på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning1 049 000 000
91Avdrag og innløsning av statens grunnkjøpsobligasjoner, overslagsbevilgning 13 000 000
92Avdrag på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning3 921 700 000
1725Fellesinstitusjoner og -utgifter under Forsvarets overkommando (jf. kap. 4725)
90Lån til private, kan overføres1 265 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
90Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilg- ning 9 921 000 000
2412Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90Lån til Husbanken, overslagsbevilgning12 671 000 000
2420Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (jf. kap. 5320 og 5620)
91Lån til risikolåneordningen, overslagsbevilgning5 000 000 000
92Lån til lavrisikolåneordningen, overslagsbevilgning25 000 000 000
96Lån til distriktsrettet ordning 500 000 000
2422Statens miljøfond
90Statens miljøfond, lån, kan overføres15 500 000
2426SIVA SF (jf. kap. 3961 og 5609)
90Lån, overslagsbevilgning100 000 000
Totale utgifter 79 470 983 000
Inntekter:
3100Utenriksdepartementet (jf. kap. 100)
90Ettergivelse av Østerrikes hjelpekreditt 2 000 000
3101Utenriksstasjonene (jf. kap. 101)
90Tilbakebetaling av nødlån i utlandet 318 000
3571Tilbakeføring av forskudd (jf. kap. 571)
90Tilbakeføring av forskudd 46 371 000
3572Tilbakeføring av forskudd (jf. kap. 572)
90Tilbakeføring av forskudd 7 100 000
3950Forvaltning av statlig eierskap (jf. kap. 950)
90Salg av aksjer 10 000 000
3961Selskaper under NHDs forvaltning (jf. kap. 2426 og 5609)
91Avdrag på utestående fordringer, Statkraft SF 425 000 000
92Avdrag på utestående fordringer, SIVA SF 85 000 000
93Tilbakebetaling av lån, Entra Eiendom AS 1 565 000 000
4315Avslutning av forvaltningsbedriften Luftfartsverket
90Overdragelse av positiv arbeidskapital 325 600 000
91Overdragelse av eiendeler 7 290 700 000
4353NSB AS
91Kapitalnedsettelse 557 500 000
4725Fellesinstitusjoner og -inntekter under Forsvarets overkommando (jf. kap. 1725)
90Lån til boligformål 5 000 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
90Avdrag 5 000 000 000
91Tap og avskrivninger 689 000 000
93Innbetaling fra konverteringsfond 872 000 000
5312Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 2412)
90Avdrag 6 679 000 000
5320Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (jf. kap. 2420)
91Avdrag på utestående fordringer, risikolåneordningen 5 000 000 000
93Avdrag på utestående fordringer, lavrisikolåneordningen 25 200 000 000
5322Statens miljøfond, avdrag
91Innbetaling av avdrag 14 000 000
5341Avdrag på utestående fordringer
91Alminnelige fordringer 18 894 000
5999Statslånemidler
90Lån 25 678 500 000
Totale inntekter 79 470 983 000

III Forskudd på rammetilskudd

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2003 kan utgiftsføre uten bevilgning:

  • 1. Inntil 150 mill. kroner på kap. 571 Rammetilskudd til kommuner post 90 Forskudd på rammetilskudd, som forskudd på rammetilskudd for 2004 til kommuner.

  • 2. Inntil 50 mill. kroner på kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner post 90 Forskudd på rammetilskudd til fylkeskommuner, som forskudd på rammetilskudd for 2004 til fylkeskommuner.

IV Omdisponeringsfullmakter i forbindelse med forsøk med rammefinansiering

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2003 i samråd med Utdannings- og forskningsdepartementet, Sosialdepartementet, Helsedepartementet og Barne- og familiedepartementet, får adgang til å omdisponere mellom bevilgningen under kap. 571 Rammetilskudd til kommuner post 68 Forsøk med rammefinansiering av øremerkede tilskudd på den ene siden og bevilgningene under:

  • 1. Kap. 221 Tilskudd til grunnskolen post 63 Tilskudd til skolefritidsordninger.

  • 2. Kap. 221 Tilskudd til grunnskolen post 65 Tilskudd til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen.

  • 3. Kap. 221 Tilskudd til grunnskolen post 67 Tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler.

  • 4. Kap. 254 Tilskudd til voksenopplæring post 60 Tilskudd til norskopplæring for innvandrere.

  • 5. Kap. 521 Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere post 60 Integreringstilskudd.

  • 6. Kap. 586 Tilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser post 63 Tilskudd til kompensasjon for utgifter til renter og avdrag.

  • 7. Kap. 621 Tilskudd til kommunale tjenester, organisasjoner mv. post 61 Tilskudd til vertskommunene m.v.

  • 8. Kap. 743 Statlige stimuleringstiltak for psykisk helsevern post 62 Tilskudd til psykiatri i kommuner.

  • 9. Kap. 840 Tilskudd til krisetiltak post 60 Tilskudd til kommuner til krisetiltak.

  • 10. Kap. 856 Barnehager post 60 Driftstilskudd til barnehager.

V Fullmakt til å korrigere uoppklarte differanser og feilposteringer i tidligere års statsregnskap

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i statsregnskapet for 2003 i enkeltsaker kan korrigere uoppklarte differanser i regnskapene og feilposteringer i statsregnskapet som gjelder tidligere års regnskaper, ved postering over konto for forskyvninger i balansen i det sentrale statsregnskapet i det inneværende års regnskap. Fullmakten gjelder inntil 1 mill. kroner.

VI Statstilskudd til finansiering av folketrygden

Stortinget samtykker i at statstilskudd til finansiering av folketrygden, jf. folketrygdens § 23-10, gis med 65 816 111 000 kroner, hvorav 13 545 200 000 kroner gis til dekning av utgifter som fullt ut skal dekkes ved tilskudd fra statens, jf. § 23-10 tredje ledd.

VII Utbetaling under garantiordninger (trekkfullmakter)

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2003 kan foreta utbetalinger til Garanti- Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) uten bevilgning i den utstrekning behovet for utbetalinger under den enkelte garantiordning overstiger innestående likvide midler tilknyttet ordningen innenfor følgende rammer:

  • 1. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for gammel SUS/Baltikum-ordning skal ikke overstige 10 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti- Instituttet for Eksportkreditt post 96 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – gammel SUS/Baltikum-ordning.

  • 2. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for den nye SUS/Baltikum-ordningen skal ikke overstige 10 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt post 97 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – ny SUS/Baltikum-ordning.

VIII Fullmakt til å ta opp statslån mv.

  • 1. Finansdepartementet får fullmakt til å ta opp nye, langsiktige innanlandske statslån til eit beløp av 60 000 mill. kroner i 2003.

  • 2. Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande kortsiktige marknadslån blir halden uendra på 80 000 mill. kroner.

  • 3. Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande andre kortsiktige marknadslån blir halden uendra på 100 000 mill. kroner.

  • 4. Finansdepartementet får fullmakt til å inngå rente- og valutabytteavtalar og tilsvarande derivatavtalar.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.