Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 2003 kl. 10

Dato: 19.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Frode Hervik til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten May Britt Vihovde.

May Britt Vihovde (V): «Då Askøybrua vart opna i 1992, var det ein føresetnad at det òg skulle vera hurtigbåtsamband mellom Askøy og fastlandet. I dei ti åra som har gått, har «Beinveien» trafikkert sambandet utan offentleg stønad. Den har vore Askøy si forstadsbane – og må kunne kallast eit moderne og miljøriktig alternativ. Ei nedlegging vil vere svært negativt.

Vil statsråden medverka til at «Beinveien» kan bli del av det totale kollektivtilbodet og motta driftsstønad på lik linje med busstransport?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er opptatt av å styrke kollektivtransportens stilling i Bergensområdet og i andre storbyområder. Et godt kollektivtilbud i byene bedrer miljøet lokalt, reduserer behovet for vegutbygging og bidrar til færre køer og økt framkommelighet. I den sammenheng tror jeg det er avgjørende at storbyområdene kan ha størst mulig lokal frihet til å organisere transportsektoren, slik at det legges til rette for økte kollektivandeler og miljøvennlige transportløsninger for øvrig. Jeg tror det er et stort uforløst potensial i å kunne se bl.a. veg- og kollektivsatsing i sammenheng i byområdene.

I tillegg til den økte budsjettsatsingen på tilrettelegging for kollektivtransport i statsbudsjettet for 2003 har jeg derfor tatt initiativ til et omfattende forsøksarbeid med nye måter å organisere transportsektoren på i de største byområdene. Disse storbyforsøkene vil bli igangsatt fra førstkommende årsskifte, og det vil i løpet av våren bli endelig avklart hvilke byer som skal delta i forsøket. En ny forvaltningsorganisering betyr at mulighetene for at de reisende oppnår tilbudsbedringer, blir styrket. Disse tilbudene bør forbedres. Lokale myndigheter vil i en helt annen grad enn i dag kunne se arealplanlegging, transportkapasitet og trafikkregulerende tiltak i sammenheng.

Til de byene som deltar i forsøket, vil det også kunne bli stilt til disposisjon midler fra en ny insentivordning over Samferdselsdepartementets budsjett med sikte på å styrke og premiere vekst i kollektivtransporten i storbyområdene. Jeg tar sikte på å innføre ordningen i 2004.

Når det gjelder den konkrete problemstillingen med «Beinveien» på Askøy, vil jeg understreke at det fra statens side ikke er noen hindringer for at «Beinveien» kan motta driftsstøtte på lik linje med busstransport. Det er fylkeskommunene som fordeler midlene til drift av lokal kollektivtransport, og det er ingenting i vegen for at Hordaland fylkeskommune kan avsette midler til «Beinveien» dersom det er lokalt ønske om en slik prioritering.

Jeg er for øvrig klar over de store utfordringene Bergensområdet står overfor i årene framover med å finne framtidsrettede og miljøvennlige transportløsninger. Bergensprogrammet for transport, byutvikling og miljø tar tak i en del av disse utfordringene, og styrking av kollektivtransporten står helt sentralt i programmet. Jeg håper lokale og sentrale myndigheter sammen kan greie å sørge for at hovedprinsippene i Bergensprogrammet legges til grunn for hele Bergensområdet, slik at vi sikrer miljøvennlige og raske transportløsninger med god nok kapasitet til å møte framtidige, økte transportbehov.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

May Britt Vihovde (V): Eg er veldig glad for det klare svaret som statsråden gir, nemleg at dette er fylket sitt ansvar, og at fylket her faktisk har moglegheit til å gå inn med midlar til «Beinveien» for å sikra han som eit godt kollektivtilbod. Eg veit at statsråden er oppteken av Bergen og dei utfordringane Bergen har, som den første samferdsleministeren som løyver planleggingsmidlar til bybanen.

Men Bergen står overfor ganske store utfordringar, og i dag foregår det ein diskusjon mellom fylkeskommunen og Bergen by om det å delta i dette forsøksprosjektet med å laga gode samarbeidsorgan, og om kven det er som på ein måte skal prioritera kollektivmidlane.

Statsråden nemnde desse insitamenta og desse insentivordningane, og mitt spørsmål blir: Er dei knytte opp til korleis ein organiserer dette, og er statsråden innstilt på å gripa inn og få til ei løysing på den konflikten som er oppstått, for å få ei best mogleg organisering av kollektivtilbodet og prioriteringane i Bergensområdet? Venstre har gått til val på at vi ønskjer at Bergenspolitikarane sjølve skal få sjå på dette, men eg ser òg behovet for at omlandskommunane rundt Bergen, som faktisk òg er ei viktig brikke som brukarar av det kollektivtilbodet som finst der, må inn i dette og vera med på å gi føringar for korleis ein skal prioritera pengane.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er opptatt av at denne forsøksordningen skal lykkes, på den måten at vi klarer å få til en organisering av kollektivtilbudet i storbyene på en slik måte at flere faktisk velger å reise kollektivt. Dette er en utfordring for mange byer, inkludert Bergen. Jeg ser at det er en uenighet mellom Bergen kommune og fylkeskommunen i forhold til dette forsøket. Jeg ønsker selvfølgelig at det skal bli en enighet mellom dem, slik at vi får gjennomført et forsøk hvor man nettopp kan hente ut de gevinstene som vi er på jakt etter. Jeg kommer til å ta kontakt med Bergen og med fylkeskommunen for å høre hvilke muligheter det er for å bli enig om å få gjennomført et slikt prosjekt. Jeg har tro på at kollektivandelen kan økes, men det krever en del av alle parter, både kommunen, fylkeskommunen og staten.

May Britt Vihovde (V): Eg er veldig glad for at samferdsleministeren no grip fatt i dette og i eit samarbeid finn ei løysing. Men Bergen står overfor ganske store utfordringar. Ein har ein del bruer som bind øyane rundt omkring saman med Bergen – t.d. Askøybrua og Nordhordlandsbrua, som i dag er bompengefinansierte, men som snart blir nedbetalte. Når dei blir nedbetalte, vil endå fleire kjøra over bruene, og her er det store moglegheiter til å laga gode kollektivløysingar. Dersom alle skal ta buss frå Askøy, er heller ikkje det eigentleg godt nok, for presset inn mot byen og inn mot Bergen sentrum er ganske stort. Her er det snakk om kanskje å leggja til rette for eit trafikknutepunkt, eit kollektivknutepunkt, der folk kan setja bilen sin og få ein del fasilitetar, og så setja seg på ein buss eller på ein båt inn mot Bergen. Då blir mitt spørsmål: Vil òg dette vera ting som samferdsleministeren vil sjå på? Det er ikkje nemnt i Bergensprogrammet i det heile, men vil statsråden sjå på dette?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er opptatt av at man nettopp når det gjelder slike utfordringer som det her vises til, kan finne en løsning. Muligheten ligger der allerede i dag, og det vil kunne samordnes enda bedre om man velger å gå med i denne forsøksordningen. Det er viktig at vi ser på storbyene i sammenheng med nabokommunene, for det er snakk om gode arbeidsområder som gjerne går utover kommunegrensene. Derfor er vi nødt til å se det i en større helhet. Det er helt klart at Bergen har en spesiell utfordring i så måte. Det krever at ikke minst Bergen kommune griper fatt i det, at vi fra statlig hold griper fatt i det, for vi har bl.a. ansvaret for en del av vegsystemet, og at fylkeskommunen griper fatt i det, og at vi sammen ser hvilke løsninger som kan imøtekommes, slik at vi får en god kollektivandel og et godt miljø, ikke minst i forhold til arealutnyttingen i en by som Bergen.