Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10

Dato: 14.05.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Arne Sortevik (FrP): Her kommer et spørsmål til fiskeriministeren som ligger innenfor fiskeriministerens ansvarsområde:

«Departementet har etter det jeg kjenner til, sluttet seg til forslag om å flytte eksisterende oljeverndepot fra Fedje i Hordaland til Florø. Årlig er det ca. 2 500 anløp til oljeraffineriet på Mongstad, Europas nest største oljehavn. Flyttingen er mot enstemmige råd fra berørte kommuner og fra fylkesutvalget i Hordaland.

På bakgrunn av den store tankbåttrafikken og de enorme miljøkonsekvensene for Hordalands skjærgård av en eventuell ulykke, vil statsråden foreta en ny vurdering for å beholde oljeverndepot på Fedje?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Beslutningen om å flytte det eksisterende oljeverndepotet fra Fedje til Florø er tatt på bakgrunn av en helhetlig analyse av utstyrs- og personellbehovet for den statlige oljevernberedskapen langs hele norskekysten. Statens beredskap er dimensjonert for å ta hånd om større utslipp i forbindelse med skipsulykker.

På bakgrunn av den analysen og en omfattende høringsrunde ble det foreslått endringer i depotstrukturen på Vestlandet. Forslaget omfattet nedlegging av depotet på Fedje. Samtidig – og jeg understreker samtidig – ble det foreslått å styrke depotet som i dag er lokalisert i Bergen, og flytte det nordover i leden hvor det finnes flere lokaliteter med tilfredsstillende infrastruktur. Videre ble det foreslått å opprette et nytt depot i Florø for å oppnå kortere responstid nordover mot Stad, hvor beredskapsdekningen ikke er tilfredsstillende i henhold til denne analysen.

Under høringsrunden kom det innsigelser mot flytting av oljeverndepotet på Fedje fra lokalt og regionalt hold, slik det blir pekt på. På den bakgrunn ba Miljøverndepartementet SFT om å foreta en ny vurdering av en flytting av oljeverndepotet fra Fedje til Florø. Kystverket, som overtok SFTs ansvar for den statlige oljevernberedskapen fra 1. januar i år, har i tråd med dette gjennomført en særskilt beredskapsanalyse for den ytre delen av Fensfjorden/Nord-Hordaland.

Selv uten å ta i bruk det statlige beredskapsdepotet på Fedje, og uten at alle de øvrige beredskapsressursene er fullt ut benyttet innenfor de gitte krav til responstider, viser analysen at det er tilstrekkelige ressurser til at målsettingene for oljevernberedskapen i området nås. Det har sammenheng med at det både på Sture og Mongstad er bygd opp en betydelig privat beredskap. Denne kan raskt bli mobilisert ved en statlig aksjon også utenfor bedriftenes primære geografiske ansvarsområde. Kystverket har etablert avtaler konkret om dette. Videre gjennomføres årlige øvelser basert på samhandling mellom statlige, private og kommunale ressurser under statlig ledelse i området, så man vet at dette fungerer.

Samlet finnes det ca. 16 000 løpemeter med lenser og 43 opptakere innenfor det området vi snakker om. Materiellressurser setter dermed ikke begrensninger på beredskapen i området.

Beslutningen om å flytte depotet på Fedje må også ses i sammenheng med at det statlige oljeverndepotet i Bergen vil bli forsterket og plassert lenger ut i Hjeltefjorden. Disse to tiltakene vil bli koordinert i tid. Dermed er det forsvarlig og riktig å foreta den endringen som vi har varslet.

Arne Sortevik (FrP): Fra ulike hold er det uttrykt bekymring nettopp over at den tilleggsanalysen for Fensfjorden og Mongstad/Sture-regionen som er foretatt, ikke er god nok. Den gir ikke et korrekt trafikkbilde og en korrekt beskrivelse av situasjonen som faktisk kan oppstå på bakgrunn av omfanget av anløp, størrelsen på skipene og typen last. Den siste tilleggsanalysen var faktisk også unntatt offentlighet i en periode.

Mener statsråden at han har forsikret seg om at risikoanalysene gir et korrekt beslutningsgrunnlag? Og mener statsråden at saken er opplyst i henhold til forvaltningslovens bestemmelse?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg er litt overrasket over at man til de grader trekker denne tilleggsanalysen i tvil. Det er jo betydelig samsvar mellom det som står i den opprinnelige analysen, og det som er forsterket gjennom denne siste. Som jeg har redegjort for, og som i annen sammenheng vil være velkjent, er altså den materielle mengde som finnes i regionen, av et slikt omfang, når vi ser på det private, det kommunale og det statlige utstyret, at situasjonen vurderes som tilfredsstillende og forsvarlig innenfor denne regionen.

Det er grunn til å understreke at Fiskeridepartementet, som har det overordnede ansvaret for en tilfredsstillende oljevernberedskap, har gått dypt inn i dette. Og vi mener at det er forsvarlig. Konsekvensene av et stort akutt oljeutslipp vil selvfølgelig kunne bli omfattende hvis og når en eventuell hendelse skjer. Beredskapen må derfor være på et akseptabelt nivå langs hele kysten. Og sett på bakgrunn av de betydelige sikkerhetstiltakene som er etablert knyttet til innseilingen ved Sture og Mongstad, og den betydelige private og offentlige beredskapen som også er bygd opp i området, så finner jeg det fullt ut forsvarlig at oljeverndepotet på Fedje flyttes til Florø.

Arne Sortevik (FrP): Om man konkluderer med at risikoen er betryggende dekket, er jo helt beroende på hvordan man beskriver selve risikosituasjonen. Blant de 2 500 anløp er det 50 anløp av skip på over 300 000 dødvekttonn. Det er kjent at noen av disse skipene som har vært på Mongstad, i etterkant har hatt svikt i maskineri og motorkraft andre steder. Hendelsene kunne like godt ha inntruffet på vei inn i eller på vei ut fra området, og det understreker den store risikoen som er i området.

Jeg har lyttet til svarene, men vil likevel ha følgende som et siste tilleggsspørsmål: Kan statsråden tenke seg en både-og-løsning, der oljeverndepotet på Fedje opprettholdes, siden det ligger midt i en høyrisikosone og dermed kan nå en aktuell og vanskelig hendelse på et minimum av tid?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg tror det er viktig at vi i de vurderingene som nå gjøres, holder fast på at det er den samlede beredskap som må ses på i denne sammenhengen. Jeg får følelsen av at man nå i beskrivelsen av risikoen knytter den ensidig opp til om man har en tilstedeværelse på Fedje eller ikke. Det blir på en måte feil. Jeg understreker det jeg har sagt tidligere, at man ikke kan se på flyttingen av depotet fra Fedje til Florø ensidig, for vi gjør noe annet samtidig: Vi flytter nemlig det depotet som ligger i Bergen sentrum, lenger ut i skipsleden. Man kompenserer på den måten for den reduserte mengde utstyr på Fedje, og totalen blir bedre. Summen av det private, det statlige og det kommunale ustyret gjør at det er kompensert på en meget tilfredsstillende måte, særlig når man flytter fra Fedje. Men jeg understreker at vi må se flyttingen ut av Bergen i sammenheng med flyttingen fra Fedje til Florø.