Stortinget - Møte onsdag den 31. mars 2004 kl. 10

Dato: 31.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Eva M. Nielsen (A) [12:17:58]: Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ifølge NRK Finnmark bryter flygerne i SAS oftere sikkerhetsbestemmelsene for flyging når de flyr i Nord-Norge, enn når de flyr i Sør-Norge. I en undersøkelse blant SAS sine flygere ei tid tilbake kom det fram at de oftere foretok bevisste avvik fra flybestemmelsene når de fløy i Nord-Norge, enn når de fløy i Sør-Norge.

Hva vil statsråden gjøre for at de reisende kan være trygge på at flysikkerheten er like god i Nord-Norge som i Sør-Norge?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:18:34]: Jeg vil innledningsvis opplyse at spørsmålet antas å ha sin bakgrunn i opplysninger fra NRK Finnmark som gjelder en anonym undersøkelse blant SAS-flygere gjort i år 2000, altså fire år tilbake i tid.

Alle kommersielle flyoperasjoner i Norge foregår etter regler og prosedyrer som er godkjent eller akseptert av luftfartsmyndighetene. Avvik fra normalprosedyrene i denne forbindelsen er ikke nødvendigvis forbundet med lavere sikkerhet. Jeg kan eksempelvis nevne at på grunn av lokale forhold som nedsatt sikt, lavt skydekke, turbulens, sterk sidevind og glatte rullebaner kan flygeren høyne minimumshøyden, øke minimumshastigheten eller velge et setningspunkt som gir optimal nedbremsingsdistanse. Luftfartstilsynet anser dette for å kunne være positive avvik som bedrer sikkerheten. Luftfartstilsynet mener videre at bl.a. værforhold og topografi bidrar til å skjerpe flygernes årvåkenhet. Det er også kjent at SAS benytter velkvalifiserte og meget erfarne flygere i sine operasjoner i Nord-Norge.

Jeg har på denne bakgrunn ikke grunnlag for å betrakte sikkerheten som SAS har ved sine flyoperasjoner i Nord-Norge, som dårligere enn den SAS har i resten av landet.

Eva M. Nielsen (A) [12:20:11]: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg er ikke beroliget. Deler ikke statsråden min bekymring når det kommer fram at man tar større sjanser nord i landet enn man tar sør i landet? Det kan ikke være tilfeldig. Undersøkelsen er fire år gammel – jeg er klar over det. Men jeg skulle ønske at statsråden kunne være med på å bidra til at man fikk gjort en lignende undersøkelse både blant Braathens’ piloter og blant Widerøes piloter. Jeg tror at den debatten denne informasjonen har skapt i Nord-Norge, faktisk krever at det blir tatt noen grep, slik at man kan se på det.

Vil statsråden ta et initiativ slik at man kan få sett på både Braathens og Widerøe, og kanskje SAS på nytt igjen, for å få tak i essensen i denne informasjonen som NRK Finnmark frambrakte.

Statsråd Torild Skogsholm [12:21:08]: Jeg tar det som en selvfølge at sikkerheten skal være lik overalt i landet. Det må tas hensyn til forskjellige topografiske og værmessige forhold, slik som jeg nevnte i stad. Vi har Luftfartstilsynet, som fører tilsyn med at sikkerheten ivaretas både i forhold til flyplass og i forhold til operasjoner i de ulike flyselskap. Flyene til SAS og de andre store flyselskapene har installert utstyr som registrerer om det foregår avvik fra prosedyrene som selskapene skal følge både under take-off og landing på de enkelte flyplassene.

I henhold til bestemmelsene for kommersiell luftfart er det selskapet selv som har ansvaret for at flygerne følger prosedyrene. Det må vi ikke glemme! Det er selskapet selv, ved gjennomgang av data fra slike registreringssystemer som SAS har, som kan kontrollere og vurdere om eventuelle avvik truer eller bedrer sikkerheten. Det er veldig viktig.

Eva M. Nielsen (A) [12:22:19]: Jeg tror jeg må minne om at vi i Nord-Norge har hatt to tragiske flyulykker som fortsatt preger folk. Når man trekker fram Luftfartstilsynet, er jo Luftfartstilsynet nettopp det redskapet som statsråden og staten har for å gjennomføre den type undersøkelser som jeg nå ber om. Jeg synes det ville være trist om statsråden ikke kunne ta initiativ til å følge dette opp og å se på om den samme ukulturen som vi har sett fra SAS-pilotenes side, også gjelder i Widerøe og Braathens. Hvis den ikke gjør det og dette har blitt bedre, er det flott. Da skal vi være glade for det. Men hvis det finnes en ukultur, synes jeg at de reisende, både i nord og sør, har krav på å få vite om det. Statsråden må stå bak passasjerenes krav på sikkerhet i lufta.

Statsråd Torild Skogsholm [12:23:11]: Det er helt rett at Luftfartstilsynet har ansvaret for å føre tilsyn. Ansvaret for sikkerheten ligger i det enkelte selskap, og det ligger på lufthavnen. Tilsynet har ansvaret for å føre tilsyn med at sikkerheten er godt nok ivaretatt, og det gjør det. Jeg har ingen indikasjon på at Luftfartstilsynet ikke fører tilsyn med sikkerheten. Det betyr at Luftfartstilsynet foretar de gjennomgangene som trengs, hele tiden. Hele tiden fører de det tilsynet som trengs for at vi skal være sikre på at både selskap og lufthavn følger opp de regler og lover som finnes på dette området, at man følger de prosedyrer som skal følges.

Jeg tar det som en selvfølge at sikkerheten er så god som den overhodet kan være. Det fører Luftfartstilsynet tilsyn med.