Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 2004 kl. 10

Dato: 19.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ingvild Vaggen Malvik (SV) [11:48:05]: Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«NVE har gitt pålegg som innebærer at Mo Industripark/Fundia må gjøre en stor investering i et eget anlegg for å redusere flimmer i kraftnettet innen 1. januar 2005, og uten annen nytte.

Mener statsråden at dette er framtidsretta energi- og næringspolitikk, når en alternativ investering i forvarmingsteknologi ved Fundias stålverk vil gjøre samme nytten for flimmer og samtidig redusere kraftforbruket i Fundias stålverk med 20 pst. og bidra til reduserte utslipp av kvikksølv gjennom sammenkobling med ny renseteknologi?»

Statsråd Einar Steensnæs [11:48:45]: Flimmerproblemet i Helgelandsområdet oppstod da smelteovnen til Fundia Armeringsstål AS kom i drift i 1986. Flimmer innebærer at lysstyrken varierer på grunn av fluktuerende spenning i nettet, og kan medføre dårligere spenningskvalitet og økt slitasje på enkeltkomponenter i kraftsystemet. Årsaken til denne forurensingen av nettet er inn- og utkoblinger av smelteovner med varierende belastninger. Flimmer forplanter seg gjennom nettet til nettkunder i omkringliggende områder.

NVE påla i 1999 Mo Industripark å installere anlegg eller treffe andre tiltak som på permanent basis reduserer flimmer som følge av smelteovnen til Fundia Armeringsstål AS til et akseptabelt nivå. NVEs vedtak ble påklaget av Mo Industripark. Departementet stadfestet NVEs vedtak.

Mot slutten av 2000 tok Mo Industripark initiativ til uttesting av en ny driftskobling i Helgelandsområdet. Statnett SF iverksatte den nye driftskoblingen som en prøvedrift for å forsøke å redusere utbredelsen av flimmer. NVE kom i 2001 til at den nye driftskoblingen ikke tilfredsstilte de krav NVE tidligere hadde fastsatt, og forutsatte at Mo Industripark skulle gjennomføre tiltak i henhold til vedtaket av 1999 for permanent demping av flimmer. Også dette vedtaket ble påklaget av Mo Industripark. Departementet stadfestet NVEs vedtak den 10. mars i år og gav Mo Industripark frist til 1. januar 2005 med å gjennomføre tiltak for permanent demping av flimmer.

Jeg vil understreke at det er Mo Industripark som har ansvaret for å ordne opp i flimmerproblemene i Mo i Rana, enten ved å installere anlegg eller treffe andre tiltak som på permanent basis reduserer flimmer til et akseptabelt nivå. Jeg håper at representanten Vaggen Malvik er enig i prinsippet om at den som driver virksomhet som er egnet til å påføre andre problemer og belastninger utover det som normalt må forventes og aksepteres, selv er den som må iverksette og bekoste de tiltak som er nødvendige for å redusere skader eller ulemper til et akseptabelt nivå.

Representanten Vaggen Malvik hevder at en alternativ investering i forvarmingsteknologi ved Fundias stålverk vil gjøre samme nytten for flimmer. Det gjenstår å se. Jeg er kjent med at Fundia Armeringsstål i forbindelse med arbeidet med å finne fram til en rensemetode for kvikksølv har vurdert forvarming av stålskrap. Fra andre stålverk som har gjennomført dette, vet man at flimmerproblemet fra en stålovn kan reduseres med opptil 40 pst. i forhold til produksjon på kaldt skrap. Som svar på spørsmål fra NVE om forvarming opplyste Fundia Armeringsstål i 2002 at forvarming av skrap vil være et avgjørende prosjekt for å gjennomføre energisparetiltak og vil også ha en positiv virkning på flere områder, bl.a. flimmer.

Mitt manus inneholder to avsnitt til. Jeg vet ikke om presidenten tillater at jeg fullfører svaret, ellers kan jeg flette resten inn i senere svar.

Presidenten: Det er kanskje en mer anbefalelseverdig metode.

Ingvild Vaggen Malvik (SV) [11:52:07]: Et flimmeranlegg vil koste ca. 40 mill. kr. Det er neppe mulig å få det på plass innen fristen, 1. januar 2005, og det har ikke noen annen nytte enn å redusere flimmer. Fundia er ferdig med å utrede et anlegg for forvarming av skrapjernet. Det vil redusere flimmer. I tillegg vil det redusere kraftforbruket med 60 GWh, altså 20 pst., det vil redusere miljøutslippene, bl.a. kvikksølv, det vil øke sikkerheten for de ansatte i stålverket, og prosjektet er også ferdig utviklet.

Vil statsråden ta initiativ til å utsette fristen for å iverksette tiltak mot flimmer, slik at en mer framtidsrettet teknologi kan bli tatt i bruk for å løse dette problemet?

Statsråd Einar Steensnæs [11:52:49]: Da er det faktisk veldig naturlig at jeg fortsetter, for dette har direkte med dette prosjektet å gjøre.

Jeg er kjent med at det arbeides med et slikt prosjekt om en mulig realisering i løpet av 2004. Jeg vil gjerne påpeke at ingen har kunnet gi garantier til NVE for når denne forvarmingen vil bli realisert, og at det vil medføre at flimmernivået inntil videre vil komme under det som er NVEs krav. Dersom forvarming kan løse flimmerproblemet innen fristen som er gitt, har NVE opplyst at direktoratet ikke har noen motforestillinger mot at en slik løsning velges. Det er altså opp til Fundia Armeringsstål AS å vise at dette lar seg gjennomføre.

En framtidsrettet energi- og næringspolitikk må også legge til rette for skikkelig spenningskvalitet til alle kunder i et forsyningsområde. Det er altså opp til Mo Industripark som konsesjonær å finne en løsning på flimmerproblemet som også ivaretar hensynet til leveringskvaliteten for alle strømkundene i Helgeland og Salten.

Jeg vil også minne representanten om at det nå er gått veldig lang tid siden NVE gav sitt pålegg til Mo Industripark, det var faktisk allerede i 1999.

Kari Lise Holmberg hadde her overtatt presidentplassen.

Ingvild Vaggen Malvik (SV) [11:54:05]: Fundia er Nord-Norges nest største bedrift og Norges største gjenvinningsbedrift. De har i tillegg til pålegget om å forbedre flimmerproblematikken også et pålegg om å rense kvikksølv. Og de har utviklet en helt ny teknologi, som foreløpig ikke er prøvd i stor skala.

Mitt spørsmål til statsråden er: Er statsråden slik å forstå at dersom Fundia kan dokumentere at de vil kunne redusere flimmerproblematikken gjennom forvarmingsteknologien innen 1. januar 2005 – jeg antar at også statsråden skjønner at det er vanskelig å ha bygd et fullskala anlegg innen den fristen som er satt av departementet – vil statsråden akseptere en slik dokumentasjon som god nok til at man utsetter fristen om at tiltak skal være gjennomført innen 1. januar 2005?

Statsråd Einar Steensnæs [11:55:01]: Jeg sa i mitt tidligere svar at dersom Mo Industripark kan gjennomføre tiltak som er annerledes enn dem som hittil har vært aktuelle, og at det kan dokumenteres at dette vil løse flimmerproblemet, har ikke NVE noen innsigelser til at det skjer. Men jeg synes det er viktig at en nå gjennomfører disse tiltakene.

Jeg går også ut fra at representanten Ingvild Vaggen Malvik er enig med meg i at det er forurenser som skal betale, og at vi ikke skal belaste unødig andre bedrifter og andre strømkunder i dette området, når det er gått så lang tid og ulike løsninger har blitt prøvd uten at en har lyktes, og at det nå har gått så lang tid at det med rimelighet må kunne settes en grense for hvor lang tid det skal gå før tilfredsstillende vedtak settes i verk.