Stortinget - Møte tirsdag den 11. januar 2005 kl. 10

Dato: 11.01.2005
President: Inge Lønning

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Rolf Reikvam til utdannings- og forskningsministeren:
    Opplæringa i grunnskolen og i videregående opplæring skal strekke seg over minst 38 uker, jf. opplæringslova 2-2 og 3-2. Det er kommunene og fylkeskommunene som vedtar skolerutene. Det er mange grunner til at sommerferien bør samordnes på tvers av kommune- og fylkesgrenser. I de fleste andre land i Europa er sommerferien plassert slik at skolene starter igjen i slutten av august/begynnelsen av september. I sommer fikk vi en diskusjon om sommerferiens plassering. Det er tradisjon for at skolene slutter rundt 20. juni og starter igjen i midten av august. Sommerferiens plassering har konsekvenser for blant annet eksamensavvikling. Det er mange grunner til å vurdere om ikke sommerferien bør forskyves med 2-3 uker. Det betyr at ferietiden blir siste del av juli og hele august. En slik plassering vil gi en bedre og sammenhengende arbeidsøkt etter 17. mai.
    Vil statsråden invitere skoleeierne til diskusjon om forskyvning?

  • Sak nr. 2

    Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Åslaug Haga og Ågot Valle om å nedsette en kommisjon som skal legge frem for Stortinget en betenkning om de konstitusjonelle sidene ved et eventuelt EU-medlemskap ( (Innst. S. nr. 81 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:81(2003-2004)))

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Ågot Valle til kultur- og kirkeministeren:
    Riksrevisjonen har rapportert om store svikt rundt sikring og bevaring av samlingene ved fem statlige museer. Tyveriene av to Munch-malerier aktualiserer spørsmålet om hvordan kunst- og kulturskattene sikres og bevares på museene i Norge. Tyveriene har med rette sjokkert mange, men spørsmålet kan ikke snevres inn til bare å gjelde tyveri. Både samlinger av kunst og samlinger av kultur- og naturhistorisk art kan gå tapt dersom oppbevarings- og konserveringsforholdene ikke er tilfredsstillende. Sikring, bevaring og konserveringsarbeid krever helhetlig og langsiktig planlegging og oppfølging. Nederland har gjennomført den såkalte Deltaplanen. Evalueringen derfra er at planen har ført til et løft og større bevissthet rundt sikring og bevaring i museenes daglige arbeid.
    Hvilken helhetlig strategi mener statsråden trengs for at våre kunst- og kultursamlinger kan sikres på en forsvarlig måte?

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 13.05.