Stortinget - Møte onsdag den 18. mai 2005 kl. 10

Dato: 18.05.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Øyvind Korsberg (FrP) [11:21:37]: Jeg har følgende spørsmål:

«Ifølge NRK Troms 12. mai skal «Ammunisjonslageret på Olavsvern i Tromsø legges ned i år. Det betyr at det ikke lenger blir mulig for Sjøforsvarets fartøyer å få tak i tyngre ammunisjon i Nord-Norge». Dette blir lett tolket som et signal om en ønsket svekkelse av norske interesser i nordområdene. Stortinget har flere ganger debattert omstillingen i Forsvaret, men det har ikke blitt nevnt at basen skulle bygges ned ytterligere.

Hvorfor ble ikke dette omtalt ved behandlingen av St.prp. nr. 42 (2003-2004)?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:22:16]: Olavsvern er en base under Haakonsvern orlogsstasjon og en del av Sjøforsvarets operative struktur. Samtidig har Forsvarets logistikkorganisasjon/driftsdivisjon en ammunisjonsavdeling ved Olavsvern.

I tråd med moderniseringen av Forsvaret omstiller FLO forsyningstjenesten for å tilpasse behovene til den operative strukturen, både når det gjelder geografisk plassering, materiellstruktur og aktivitetsnivå. Som en følge av dette samles vedlikehold og administrasjon av ammunisjon på færre steder. For Sjøforsvarets avdelinger i Nord-Norge innebærer dette at de hovedsakelig vil få ammunisjonsforsyninger fra Ramsund og Trondenes, baser som også er lokalisert i Nord-Norge. Dette er i tråd med Regjeringens beskrivelse av effektiviseringen av Forsvarets logistikk- og støttevirksomhet i St.prp. nr. 42 for 2003–2004, som Stortinget sluttet seg til i fjor vår.

De organisatoriske og personellmessige løsningene for forsyningstjenesten har vært til lokal behandling mellom berørte parter to ganger høsten 2004 og drøftinger og forhandlinger vinteren og våren 2005. Den nye forsyningsorganisasjonen skal være på plass høsten 2005. Ammunisjonstjenesten vil bli samlet i Ramsund og Trondenes i Nord-Norge, med en tilsvarende reduksjon ved FLOs ammunisjonsavdeling på Olavsvern.

Generalinspektøren for Sjøforsvaret, som er ansvarlig nettopp for det operative sjøforsvaret, støtter denne effektiviseringen av logistikk- og støttevirksomheten i Nord-Norge. Omorganiseringen vil gi FLO en effektiv forsyningstjeneste, som vil være i stand til å levere ammunisjon til Sjøforsvarets fartøyer på avtalt sted, til rett tid og til en riktig kostnad.

Jeg vil for øvrig minne om at Regjeringen i St.prp. nr. 42 nettopp foreslo å legge Kystjegerkommandoen til Olavsvern, noe som ville ha styrket den operative aktiviteten ved basen. Stortinget sluttet seg imidlertid ikke til dette forslaget.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:24:14]: Jeg takker for svaret.

Det er riktig, som statsråden sier, at kystjegerne ble foreslått lagt til Olavsvern, men Stortinget vedtok ikke dette. Men det står heller ingenting om at Stortinget ønsket å redusere aktiviteten på Olavsvern ved å legge ned ammunisjonslageret. Det er heller ikke omtalt i proposisjonen fra Regjeringen. Det er ikke nevnt med et eneste ord, så jeg må si at jeg er litt forundret over den måten statsråden nå legger fram denne saken på i spørretimen.

Hvis det er sånn at man her gjør en omstilling, er det da omtalt i revidert statsbudsjett? Der har man jo muligheten til å omtale det. Synes ikke statsråden at det er uheldig at det under omstillingsprosesser stadig vekk kommer nye drypp utenom de ordinære meldingene som Stortinget får?

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:25:15]: Når det gjelder utformingen av organisasjonen FLO, er en betydelig del av dette i dag delegert til forsvarsledelsen, som utformer sine løsninger i tett samarbeid med berørte organisasjoner. Imidlertid var det et veldig klart premiss i St.prp. nr. 42 at Forsvaret skulle omorganisere seg, fra at ca. 60 pst. av Forsvarets virksomhet er støttevirksomhet og 40 pst. operativ virksomhet, til det motsatte.

Det innebærer nettopp at man vektlegger å effektivisere støttevirksomheten, slik man her gjør på ammunisjonssiden, der man altså klarer seg med to lokaliseringssteder i Nord-Norge istedenfor tre, en reduksjon som Sjøforsvarets generalinspektør støtter, fordi det rett og slett frigjør ressurser til mer operativ virksomhet.

Jeg synes denne framgangsmåten er helt i tråd med det som ligger til grunn for St.prp. nr. 42. Men jeg vil gjerne understreke at tilstedeværelse i Nord-Norge er høyt prioritert fra denne regjeringen. Det gjør seg også gjeldende i de lokaliseringer som er valgt for Forsvaret for øvrig.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:26:26]: Jeg synes det er litt merkelig at man kan si at man prioriterer tilstedeværelse i Nord-Norge høyt, når man faktisk legger ned, fra tre til to lokaliseringssteder, for slik man nå er i ferd med å gå fram, blir det neste spørsmålet man egentlig vil stille: Når er det ingen igjen?

Jeg synes at det er ganske merkelig at man ikke kan informere Stortinget om en såpass stor strukturell endring som den forsvarsministeren her legger opp til. Det vitner om at forsvarsministeren nærmest kjører sitt eget løp også på dette området.

Når man skal gjøre omstruktureringer utenfor de ordinære proposisjonene i framtiden, vil statsråden da sørge for å orientere Stortinget på en høvelig måte?

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:27:20]: Jeg finner det alltid både nyttig og viktig å informere Stortinget om den pågående omleggingen, både av logistikkorganisasjonen og av Forsvarets militære organisasjon. Men det er ikke slik at alle enkeltjusteringer mellom lager og strukturenheter blir gjenstand for stortingsvedtak. En god del av disse er faktisk delegert til Forsvarets militære organisasjon.

Det som er viktig, er at man faktisk får ivaretatt de operative behovene til de tre forsvarsgrenene, herunder Sjøforsvaret. Det er det Regjeringen legger til rette for når vi fokuserer både på marinejegerne i Tjeldsund, kystjegerne i Harstad, økt alliert trening i Porsanger, oppgraderte Orion-fly som kan støtte Kystvakten i sin aktivitet, nye kystvaktfartøy med økte budsjetter og betydelige nye investeringer når det gjelder sjøforsvarsfartøy som MTB-er og fregatter. Det er nettopp for å kunne være til stede i nord. Men det er altså ikke antall lager eller antall logistikkenheter som gir operativ evne.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 1.