Stortinget - Møte onsdag den 15. juni 2005 kl. 10

Dato: 15.06.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 267 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:78 (2004-2005))

Sak nr. 14

Innstilling fra utenrikskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ågot Valle, Sigbjørn Molvik, Jan Olav Olsen og Åse Gunhild Woie Duesund om å gjøre FN-dagen, 24. oktober, til offisiell flaggdag i Norge

Talere

Votering i sak nr. 14

Sigmund Kroslid (KrF) [15:14:11]: (ordfører for saken): Spørsmålet om å gjøre 24. oktober, FN-dagen, til offisiell flaggdag i Norge i forbindelse med 60-årsmarkeringen av FN ble satt på kartet i et Dokument nr. 8-forslag, Dokument nr. 8:78. Jeg har også registrert engasjementet i saken både innenfor og utenfor Stortingets murer.

Forslaget bringer fokus på den sentrale rolle som FN spiller for internasjonal fred og sikkerhet, og komiteen peker på at Norge fortsatt bør ha et meget sterkt engasjement i FN. Spørsmålet om å gjøre FN-dagen til en offisiell flaggdag vil ifølge komiteen være en god symbolsk måte å markere det norske FN-engasjementet på.

I brevet fra utenriksministeren får komiteen opplyst at flaggforskriften av 21. oktober 1927 er under revisjon. Flertallet i komiteen støtter Utenriksdepartementet i at det vil være prematurt å innføre en fast flaggdag før dette revisjonsarbeidet er fullført.

Det lyktes ikke å samle komiteen til et felles standpunkt ved avgivelse i saken, men i ettertid har det lyktes å komme fram til et felles standpunkt om at saken vedlegges protokollen. Jeg vil derfor anbefale et forslag som blir framlagt i denne sal senere.

Jeg regner med at spørsmålet om FN-dagen som offisiell flaggdag blir tatt opp i forbindelse med revisjonsarbeidet, og at saken blir belyst på en slik måte at det kan fattes et godt vedtak når den tid kommer.

Komiteen er videre tilfreds med at Utenriksdepartementet vil vurdere å anbefale statlige virksomheter særskilt flagging den 24. oktober i år, som en markering av at FN er 60 år i 2005. Etter komiteens syn vil Norge med dette kunne markere FNs 60-årsjubileum på en verdig og symbolsk måte.

Bjørn Jacobsen (SV) [15:16:31]: Eg fremmer ikkje forslaget frå mindretalet som står i innstillinga, men eg fremmer eit forslag på vegner av Arbeidarpartiet, Høgre, Framstegspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristeleg Folkeparti og Senterpartiet. Det er forslag nr. 2, som er omdelt, og det går ut på at Dokument nr. 8-forslaget blir å leggje ved protokollen.

Presidenten: Representanten Bjørn Jacobsen har satt fram det forslaget han refererte til.

Sigbjørn Molvik (SV) [15:17:16]: Som saksordføreren sa, har det både utenfor og innenfor dette hus, tidligere, og nå også i år, vært et engasjement for å få FN-dagen som offisiell flaggdag, for å markere FNs internasjonale betydning. Blant annet har FN-sambandet engasjert seg i dette spørsmålet. Derfor var jeg som en av forslagsstillerne opptatt av å samle et bredt politisk flertall bak et slikt forslag, og politikere fra ulike partier ble kontaktet om å stille seg bak. Når representantene fra regjeringspartiene sammen med SV stod bak forslaget, var jeg derfor optimistisk i forhold til at et flertall her i Stortinget ville gi uttrykk for en klar vilje overfor Regjeringa om å gjøre det som var nødvendig for at FN-dagen fra og med i år skulle komme på lista over offisielle norske flaggdager.

I den innstillinga fra utenrikskomiteen som vi behandler i dag, gir en samlet komite uttrykk for at FN spiller en helt sentral rolle for internasjonal fred og sikkerhet, og komiteen er enig med forslagsstillerne i at det er viktig å bringe det globale perspektivet inn i Norges 100-årsmarkering av sjølstendighet og unionsoppløsning. En samlet komite gir også gledelig nok uttrykk for at å gjøre FN-dagen til offisiell flaggdag ville være en god symbolsk måte å markere Norges FN-engasjement på. En samlet komite ber også om at det i det pågående arbeidet med revisjon av flaggforskriften vurderes å innføre FN-dagen som offisiell flaggdag, og gir uttrykk for at en er enig i at det blir særskilt flagging 24. oktober i år, for på den måten å markere at FN nå i 2005 feirer sitt 60-årsjubileum. Dette er synspunkter og holdninger jeg deler fullt ut.

Men til tross for alle disse positive merknadene fra en samlet utenrikskomite konkluderer altså komiteens flertall, alle unntatt SV, i den foreliggende innstillinga med at forslaget avvises – en konklusjon som i svært liten grad, slik jeg ser det, er i overensstemmelse med de positive merknadene som ligger i innstillinga. Derfor er jeg veldig glad for at alle partiene her i salen nå i tolvte time ser ut til å ha samlet seg om det forslaget som representanten Bjørn Jacobsen nettopp fremmet, og som går ut på at Dokument nr. 8-forslaget blir vedlagt protokollen. Det har også som konsekvens at SV ikke fremmer sitt primærforslag, et anmodningsforslag, som er inntatt i innstillinga, slik også Jacobsen gjorde rede for. Ved at forslaget nå vedlegges protokollen, vil Stortingets klare vilje, slik den kommer til uttrykk i merknadene fra en samlet utenrikskomite, måtte ha stor betydning for departementets konklusjon i den revisjonen av flaggforskriften som nå pågår. Mitt berettigede håp er derfor at vi vil få se at det blir flagget både fra offentlige bygninger og gjerne også fra private flaggstenger på FN-dagen til høsten, og at dette også vil skje hvert år den 24. oktober.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 14.

(Votering, se side 2947)

Votering i sak nr. 14

Presidenten: Under debatten har Bjørn Jacobsen satt fram et forslag på vegne av Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Forslaget er omdelt på representantenes plasser i salen.

Presidenten gjør oppmerksom på at forslaget fra SV som er inntatt i innstillingen, ikke er tatt opp.

Når det gjelder det omdelte forslag, kommer det til erstatning for innstillingens forslag til vedtak. Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:78 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentantene Ågot Valle, Sigbjørn Molvik, Jan Olav Olsen og Åse Gunhild Woie Duesund om å gjøre FN-dagen, 24. oktober, til offisiell flaggdag i Norge – vedlegges protokollen.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet bifaltes enstemmig.