Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:38:05]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Nylig kom det frem at den sittende regjering ikke hadde til hensikt å følge opp Bondevik II-regjeringens forslag om en ny gransking av «Western»-forliset fra 1981. De etterlatte etter dette forlistet har, på samme måte som de etterlatte etter «Utvik Senior», et sterkt personlig ønske om å få klarhet i hva som skjedde for 25 år siden.

Er statsråden villig til å endre sitt syn og iverksette granskingen som tidligere planlagt?»

Statsråd Knut Storberget [13:38:34]: Innledningsvis vil jeg først få si at her er det vel egentlig ikke snakk om å endre sitt syn. Jeg mener for så vidt også at jeg ikke har gitt uttrykk for at det ikke er aktuelt å granske dette forliset.

Problemet i denne saken er etter min mening at det heller ikke her forelå friske midler fra den forrige regjeringa til å sette i gang arbeidet. Slik sett har vi en jobb å gjøre.

Fiskefartøyet «Western» forliste 6. februar 1981 på vei fra Lovund til Myken i Nordland. Forliset ble gransket av Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten i 1981–1982. Justisdepartementet anmodet på bakgrunn av henvendelse fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite høsten 2004 Den faste ulykkeskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten om å gjennomgå og vurdere foreliggende materiale, med henblikk på å se om det var grunnlag for å gjenoppta undersøkelsene omkring fiskefartøyet «Western»s forlis. Kommisjonen avgav sin uttalelse i april 2005 og konkluderte med at den usikkerhet som var til stede, tilsier at nye undersøkelser bør vurderes iverksatt.

På bakgrunn av dette vedtok Bondevik II-regjeringa å oppnevne en særskilt undersøkelseskommisjon som skal kartlegge omstendighetene omkring «Western»s forlis og foreta de nødvendige undersøkelser for å bringe på det rene årsaken til ulykken. Det ble – som sagt – imidlertid ikke lagt inn midler i statsbudsjettet for 2006 til å dekke utgifter forbundet med kommisjonens arbeid.

Jeg har merket meg det engasjementet som bl.a. enken etter skipperen på «Western» og andre etterlatte har utvist i saken. Jeg ser at det er behov for å opprette en ny undersøkelseskommisjon for å foreta nærmere undersøkelser rundt forliset av fiskefartøyet «Western» 6. februar 1981. Opprettelsen av en ny undersøkelseskommisjon vil imidlertid få budsjettmessige konsekvenser. Jeg vil derfor på egnet måte komme tilbake til Stortinget med saken.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:40:26]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg tross alt oppfatter som positivt.

Likevel er det et paradoks at de etterlatte må kjempe en slik kamp som de nå gjør. Det ble gjort i forbindelse med «Utvik Senior», og det gjøres her. Det har også vært andre ulykker hvor enkeltpersoner har måttet stå oppreist og til de grader har måttet kjempe imot et stort statlig regime.

Jeg blir overrasket når statsråden hevder at det ikke finnes midler. Det har nylig blitt avslørt at det har vært foretatt forskning i Norge som ikke helt har holdt mål – for å si det mildt. Det ansvarlige departementet fant da midler til å nedsette en granskingskommisjon som skulle begynne å se på dette umiddelbart. Og da er det fristende for meg å spørre: Er det andre motiv som ligger bak denne mangelen på entusiasme hos statsråden for å få avklart hva som er skjedd? Er det slik at det er politisk ubekvemt å finne fram svaret her – jamfør det Arbeiderpartiet og Regjeringen stod for når det gjaldt erstatning i forbindelse med «Utvik Senior»? Er det slik at heller ikke byråkratiet i departementet ønsker å få dette fram i lyset – jamfør historikken i denne saken?

Statsråd Knut Storberget [13:41:29]: Jeg tror jeg bare skal gjenta deler av mitt svar. Jeg sa: Jeg ser at det er behov for å opprette en ny undersøkelseskommisjon for å foreta nærmere undersøkelser rundt forliset av fiskefartøyet «Western» 6. februar 1981. Vi ser altså at det er behov for dette.

Samtidig skal vi ta dette såpass på alvor at man også lar det følge med penger til å undersøke forliset. Det er ikke så vanskelig å fatte vedtak om at det skal opprettes en kommisjon. Det er mye verre å gjennomføre dette med tanke på spørsmålet om bevilgninger – men det er jeg parat til å gjøre. Mer positiv kan jeg vel egentlig ikke være.

Jeg mener at representanten også stilte et viktig tilleggsspørsmål. Skal vi la etterlatte etter denne type forlis måtte slite med slike kamper som de gjør her? Jeg mener at spørreren åpenbart har et poeng: Det bør vi ikke. Vi bør se på hele ordningen som gjelder gransking av sjøforlisene. Vi har strukturendring på gang, og vi vil på egnet måte komme tilbake til Stortinget med dette, bl.a. gjennom budsjettene. Det vil kanskje forebygge nettopp slike situasjoner hvor de pårørende må kjempe mange kamper, men hvor man faktisk får god nok gransking fra første stund.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:42:41]: Jeg takker på nytt for et positivt svar fra statsråden.

Også «Scandinavian Star» ser det tidvis ut som vi ikke er helt ferdig med – kanskje en av de verste katastrofene som har rammet oss når det gjelder båtforlis, hvis man kan kalle det det i denne saken.

For de etterlatte tror jeg det handler om én ting: når. Det er et faktum at statsråden her påpeker at det ikke finnes budsjettmessig dekning nå. Likeledes er det et faktum at statsråden representerer flertallet i dette huset. Således har han både mulighet og anledning til å komme til Stortinget og fremme forslag om en tilleggsbevilgning, i en stortingsproposisjon, for å få gjennomført dette. Det er i og for seg greit at statsråden ikke fant dekning i det ordinære budsjettet, men det kommer jo et revidert budsjett. Det er også andre anledninger – jamfør tilleggsproposisjonen som ble fremmet før jul, som bl.a. hadde et moment som gjaldt dekningen av erstatningen i forbindelse med «Utvik Senior». Så mulighetene finnes.

Det er fristende å spørre: Når regner statsråden med at denne granskingskommisjonen vil være opprettet og kan starte sitt arbeid?

Statsråd Knut Storberget [13:43:46]: Det er Regjeringas ambisjon at denne undersøkelsen skal starte så fort vi bare kan. Vi ser nå på egnede måter å få igangsatt denne undersøkelseskommisjonen på. Vi har lagt merke til det presset som er i saken. Vi hører også hva spørreren sier. Jeg tar det med meg i det arbeidet vi nå gjør i departementet for å få faset inn denne undersøkelsen.