Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 38

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [14:55:36]: Som nasjon har vi mange utfordringer hva angår å utdanne nok kvalifisert personell innenfor helsesektoren, og spesielt i forhold til spesialisthelsetjenestene, og derfor tillater jeg meg å komme med følgende spørsmål:

«Tall fra tannhelseutvalgets utredning viser at så mange som 30 pst. av distriktstannlegene går av med pensjon innen 6 år. Konsekvensene av dette er at vi får en akutt tannlegemangel i Distrikts-Norge. Dette er en utvikling som bekymrer Fremskrittspartiet.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre et fremtidig godt tannhelsetilbud i distriktene?»

Statsråd Sylvia Brustad [14:56:27]: Jeg tror både Fremskrittspartiet og Regjeringa er enige om at tilgang på tannhelsepersonell og geografisk fordeling av personell er den viktigste forutsetningen for at vi skal gi alle i hele landet et godt tannhelsetilbud.

Som spørreren sier, framtidig aldersavgang av tannleger i den offentlige tannhelsetjenesten i landet vil sannsynligvis skape størst problemer i distriktene våre, hvor det heller ikke er privatpraktiserende tannleger å samarbeide med.

Departementet har vært kjent med denne problemstillinga i lengre tid. For å sikre nødvendig tilgang på tannleger på lang sikt vedtok Stortinget i forbindelse med behandlinga av revidert nasjonalbudsjett allerede i 2002 og i statsbudsjettet for 2003 at utdanningskapasiteten for tannleger på sikt skulle utvides med 40 studieplasser pr. år. Det ble samtidig vedtatt at utvidelsen skulle legges til et nytt tannlegestudium i Tromsø. De første tannlegene uteksamineres fra den nye utdanninga i 2009.

Før vi får effekt av økninga av utdanningskapasiteten for tannleger, er det imidlertid behov for strakstiltak. Det er jeg helt enig med spørreren i. På anmodning fra Stortinget ble det i 2004 utarbeidet en tiltaksplan for rekruttering til offentlig tannhelsearbeid. Planene ble til gjennom et samarbeid mellom Den norske tannlegeforening, Norsk Tannpleierforening, KS og Helse- og omsorgsdepartementet. Tiltaksplanen er beskrevet i St. prp. nr. 1 for 2004–2005. Planen har tre tidsperioder: perioden 2004–2006, perioden 2007–2009 og perioden fra 2010. Tiltakene omfatter bl.a. statlig tilskudd til rekruttering av tannleger fra EU-land, statlig tilskudd til utviklingstiltak i fylkeskommunene, som f.eks. modellen for samarbeid mellom offentlig og privat sektor, oppfordring til fylkeskommunene om endring i klinikkstruktur og en mer hensiktsmessig oppgavefordeling mellom personellgrupper, altså at tannpleiere kan ta over enkelte oppgaver for tannlegene. Det framgår av planen at effekten av disse tiltakene vil bli vurdert i 2007. En slik vurdering vil jeg gjøre i nært samarbeid med bl.a. fylkeskommunene, som har ansvaret for det offentlige tannhelsetilbudet.

Som representanten Fredriksen kjenner til, ble det i juni i fjor lagt fram en offentlig utredning om det offentlige engasjementet på tannhelsefeltet. Det såkalte Tannhelseutvalget foreslår tiltak av mer inngripende karakter for å sikre et godt tannhelsetilbud i distriktene. Utredningen har nå vært på høring, med frist 1. november i fjor. Vi har mottatt mange gode høringsuttalelser. Jeg har nå startet arbeidet med å vurdere alle de gode innspillene som har kommet. Uavhengig av hva jeg vil foreslå som oppfølging av utredningas innstilling, vil tiltaksplanen videreføres som planlagt. Det er det også tatt høyde for i årets budsjett.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [14:59:22]: Jeg vil takke statsråden for et meget utdypende og godt svar. Takk skal du ha!