Stortinget - Møte torsdag den 23. november 2006 kl. 10

Dato: 23.11.2006

Dokumenter: (Innst. S. nr. 31 (2006-2007), jf. Dokument nr. 8:100 (2005-2006))

Sak nr. 1

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ola T. Lånke, Line Henriette Holten Hjemdal og Ingebrigt S. Sørfonn om å bygge et nytt, moderne og funksjonelt klinikkbygg for produksjonsdyr ved Norges Veterinærhøgskole (NVH), alternativt gjennomføre en samlokalisering av NVH og Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås

Talere

Votering i sak nr. 1

Ole-Anton Teigen (SV) [10:03:10]: (ordfører for saken): Som presidenten sa under presentasjonen av representantforslaget, omhandler den en sak som ble reist av representantene Ola T. Lånke, Line Henriette Holten Hjemdal og Ingebrigt S. Sørfonn om å bygge et nytt, moderne og funksjonelt klinikkbygg for produksjonsdyr ved Norges veterinærhøgskole, alternativt gjennomføre en samlokalisering av Norges veterinærhøgskole og Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Når det gjelder representantforslaget, som behandles i dag, står det en samlet komite bak alle merknadene i innstillingen.

Komiteen viser til Innst. S. nr. 240 for 2004-2005, der et flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, tok følgende vurdering fra den daværende regjering til etterretning:

«Regjeringen mener en samorganisering og samlokalisering av NVH og UMB, samt flytting av Veterinærinstituttet til Ås, vil kunne bidra til å bygge opp en samlet og integrert primærnæringsrettet virksomhet på Ås. Videre vil en samorganisering og samlokalisering kunne legge grunnlaget for at det kan etableres en unik nyskaping der UMB og NVH inngår i et tett samvirke sammen med andre relevante forskningsinstitusjoner innenfor feltet. Dette vil samtidig være en oppfølging av forskningsmeldingens tematiske satsing på Mat. En samlokalisering på Ås vil kreve betydelige investeringer i bygg og annen infrastruktur. Utdannings- og forskningsdepartementet vil derfor foreta en samlet vurdering av kostnadene. Prosjektets størrelse krever at det gjennomføres en grundig kvalitetssikring før endelig konklusjon om organisering og lokalisering treffes.»

Og videre:

«Det forutsettes at NVH og Veterinærinstituttets virksomhet i Rogaland videreutvikles også ved en eventuell samorganisering og flytting til Ås.»

Komiteen viser til svarbrevet fra kunnskapsministeren 17. oktober 2006 om at departementet våren/sommeren 2006 har utredet spørsmål om modernisering, organisering og lokalisering av Norges veterinærhøgskole videre. I dialog med institusjonene blir dette grunnlagsmaterialet nå gjennomgått av et eksternt konsulentfirma i tråd med rutinene for kvalitetssikring av statlige investeringsprosjekter. Komiteen merker seg at statsråden tar sikte på at saken legges fram for Stortinget i revidert nasjonalbudsjett for 2007.

Komiteen har merket seg dette og anbefaler at representantforslaget blir vedlagt protokollen.

Til slutt vil jeg bare si at jeg personlig er godt fornøyd med at denne viktige saken har kommet så langt, og at det ser ut til å bli en løsning innen rimelig kort tid. Jeg vil på vegne av alle norske landbruksutøvere – store som små, fiskeoppdrettere langs hele kysten og alle de som av og til har behov for veterinære tjenester til sine kjæledyr – si at det vil være en stor dag når det nye bygget til Norges veterinærhøgskole står ferdig, om det blir oppi bakkene her i byen, eller om det blir en samordning med Universitetet i Ås. Framtidige veterinærstudenter har både krav på og rett til å ha fullverdige undervisnings- og forskningslokaler for å bli verdens beste veterinærer.

Ola T. Lånke (KrF) [10:06:30]: Jeg er klar over at komiteen ikke har lagt opp til noen debatt om denne saken, men den har en såpass lang forhistorie at jeg som forslagsstiller synes jeg i hvert fall må ha anledning til å si noen ord.

Allerede i 1994 startet planleggingen av et nytt klinikkbygg ved Norges veterinærhøgskole. Den gangen kom det så langt at Statsbygg ferdiggjorde et utkast til byggeplaner, men dessverre ble ikke disse planene videreført.

Det er ikke for mye sagt at tiden nå er overmoden for å igangsette bygging av et nytt klinikkbygg for produksjonsdyr ved NVH, samtidig som det er på høy tid å forberede en generell opprustning og oppdatering av den totale bygningsmassen ved denne institusjonen.

Deler av denne bygningsmassen er svært foreldet, nedslitt og ikke tilpasset dagens krav til undervisnings- og forskningslokaler. Byggingen av høgskolen ble påbegynt i 1920. Medisinsk klinikk, nå medisinsk klinikk for produksjonsdyr, var den første som ble bygd. Ved oppstart av høgskolen i 1935 ble det immatrikulert 15 veterinærstudenter, som klinikken ble bygd for. Nå opptas årlig 60 veterinærstudenter og 15 dyrepleierstudenter, som alle skal få sin undervisning i de gamle lokalene. Klinikk for medisin og kirurgi står slik den ble bygd i 1920-årene. Denne bygningen er fredet og også i svært dårlig forfatning. Reproduksjonsklinikken er i en bygning som av Statsbygg har fått karakteren 4, som betyr at den er uegnet til formålet.

Et annet alvorlig argument er at ingen av klinikkene har isolat for tilfeller av alvorlige, smittsomme sykdommer. Det mangler også andre viktige fasiliteter for å forebygge spredning av smitte. Bare ved den ene klinikken finnes smittesluse, og denne er også sterkt modifisert.

Forebygging av smittsomme dyresykdommer, deriblant sykdommer som kan smitte mennesker, er i økende grad blitt viktig ved en institusjon som skal utdanne veterinærer. Viktigheten av høy veterinær kompetanse på området har vært demonstrert i forbindelse med flere alvorlige utbrudd, som munn- og klovsyke og kugalskap i Storbritannia og nå global forekomst av fugleinfluensa.

Et forhold som eksempelvis bidrar til å tydeliggjøre behovet for nye lokaliteter, er at gjødselen ved to av klinikkene må trilles ut i trillebår til containere ute i friluft, mens det i den tredje bygningen er gjødselkjeller under halve klinikken. Det er innlysende at dette øker risikoen for spredning av smittsomme sykdommer ved institusjonen. Forholdene hindrer oppstalling av pasienter med slike viktige sykdomstilstander, og undervisningskvaliteten reduseres.

På denne bakgrunnen er det høyst påkrevd å få fortgang i saken. Fra forslagsstillers side er vi foreløpig tilfreds med at en samlet komite nå understreker behovet, og at det haster med å løse situasjonen og få i stand et nytt, moderne og funksjonelt klinikkbygg for produksjonsdyr.

Vi imøteser en rask oppfølging fra statsrådens side og at det kommer en sak til Stortinget, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren. Kristelig Folkeparti mener dette vil være avgjørende for å sikre utdanning og forskning på høyt nivå innen veterinærmedisin i Norge.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 578)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:100 (2005-2006) – om forslag fra stortingsrepresentantene Ola T. Lånke, Line Henriette Holten Hjemdal og Ingebrigt S. Sørfonn om å bygge et nytt, moderne og funksjonelt klinikkbygg for produksjonsdyr ved Norges Veterinærhøgskole (NVH), alternativt gjennomføre en samlokalisering av NVH og Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.