Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan-Henrik Fredriksen til helse- og omsorgsministeren, er overført til justisministeren som rette vedkommende.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [13:31:16]: «Viser til brev sendt fra statsråden 20. november 2006 om saksbehandlingstiden for søknader om billighetserstatning for hepatitt C-rammede, hvor statsråden opplyser at saksbehandlingstiden er på 6–8 måneder for denne gruppen. Justissekretariatene har sendt brev til personer som har søkt om erstatning, hvor det står: «Dessverre er det lang saksbehandlingstid i disse sakene. Søknaden kan derfor ikke ventes avgjort før tidligst om ca. 18 måneder.»

Kan statsråden redegjøre for hva som er reell ventetid for denne gruppen?»

Med andre ord: Er det opplysninger fra statsråd Brustad eller fra Justissekretariatet som er riktige? (Presidenten klubber.)

Presidenten: Presidenten vil bemerke at representanten kun skal lese opp spørsmålet slik ordlyden er i papirene.

Statsråd Knut Storberget [13:32:19]: Søknader om billighetserstatning stiles til Justissekretariatene som er sekretariat for Stortingets billighetserstatningsutvalg. Søknadene behandles deretter i ulike faginstanser etter hvilket grunnlag som påberopes. Søknader om billighetserstatning for hepatitt C-rammede forberedes i Sosial- og helsedirektoratet. Saksbehandlingstida ved søknad om billighetserstatning avhenger av hvilket grunnlag det søkes erstatning for.

Som redegjort for tidligere, bl.a. i spørretime 25. oktober 2006, har saksbehandlingstida for billighetserstatningssaker vært utilfredsstillende lang. På den bakgrunn ble det i april 2006 nedsatt en embetsmannsgruppe som foreslo flere tiltak for å redusere saksbehandlingstida, og det er tilført ressurser til de fagetatene hvor saksbehandlingstida var særlig lang, og til Justissekretariatene. Målsettingen er at søknader om billighetserstatning totalt sett ikke skal ta lengre tid enn 14 måneder, der saken skal til forberedende behandling i en fagetat. Gjennomgående søker man å redusere saksbehandlingstida i fagetatene til ett år, mens målet for Justissekretariatene er at søknadsbehandlingen der totalt sett ikke skal ta lengre tid enn to måneder.

Fortsatt er det dessverre slik at saksbehandlingstida for mange sakers vedkommende er lengre enn målsettingen, og Justissekretariatene opplyser at de i sitt foreløpige svar til søkerne opplyser at forventet saksbehandlingstid er 18 måneder i saker som skal forberedes i en fagetat. Dette skyldes lang saksbehandlingstid i fagetatene. Justissekretariatene har ikke skilt mellom de ulike søknadsgrunnlagene, slik at alle som søker billighetserstatning, har fått tilsvarende standardbrev om saksbehandlingstid.

Som sagt, forberedes søknader fra hepatitt C-rammede av Sosial- og helsedirektoratet, og behandlingen av de første søknadene tok forholdsvis lang tid. Etter at man både i Sosial- og helsedirektoratet og Justissekretariatene nå har fått noe erfaring med disse sakene, har saksbehandlingstida heldigvis gått ned, og disse sakene har nå gjennomgående kortere saksbehandlingstid enn andre saker om billighetserstatning. Justissekretariatene opplyser at de heretter tar sikte på å skille mellom de enkelte søknadsgrunnlag i det foreløpige svar som sendes ut, noe jeg antar også spørreren er begeistret for.

Både helseministeren og jeg er opptatt av at disse sakene finner sin løsning. Jeg ser likevel at det må ta noe tid for at sakene skal bli tilfredsstillende forberedt, slik at søkerne får den erstatning de er berettiget til. For søknader fra hepatitt C-rammede kan jeg nå opplyse om at man forventer en total saksbehandlingstid på ca. åtte måneder.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [13:34:56]: Først av alt vil jeg takke statsråden for svaret.

Presidenten: Presidenten vil bemerke at innlegg skal rettes til Presidenten.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [13:35:06]: Beklager, president.

Det er viktig å være oppmerksom på at den gruppen dettet gjelder, er mennesker som er blitt smittet gjennom det norske sykehusvesen, det norske helsevesen. Det er mennesker som har hatt lidelser mellom 13–14 og 20 år. Det er allerede i dag slik at altfor mange av dem er borte. Derfor er det særdeles viktig å få ned saksbehandlingstiden, slik at disse kan bli gitt hjelp. Jeg vil derfor gjerne få statsråden til å bekrefte at tiden i dag for dem det gjelder, blir åtte måneder eller under.

Statsråd Knut Storberget [13:35:55]: Vi jobber på spreng med disse sakene, og jeg vet at Justissekretariatene gjør hva de kan, og der forventer man nå en total saksbehandlingstid på åtte måneder. Det er etter min mening i hvert fall betydelig bedre enn det man tidligere har signalisert i brev, og også det man faktisk har stått overfor.

Vi har hatt store grupper med erstatningssøkende mennesker som nå henvender seg til Justissekretariatene, store oppgjør i Stortinget om krigsbarn, utdanningslidende samer – mange grupper som har meldt seg på, og det har vært tunge saker. Det var bakgrunnen for at jeg i april 2006 tok et initiativ til å få nedsatt den embetsmannsgruppa, slik at vi fikk saksbehandling raskere i de underliggende etater. Justissekretariatene er bare et overordnet organ. Vi er helt avhengige av å få med oss de respektive fagetater. Nå ser det heldigvis ut til at dette gir resultater. Slik sett mener jeg også vi har reparert det som spørreren har ønsket – klarere brev ut samtidig med redusert saksbehandlingstid.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [13:37:07]: Jeg er meget glad og fornøyd med at statsråden her bekrefter at det som har vært praksis ved Justissekretariatene, en minimumstid på 18 måneder for denne behandlingen, ikke vil være eksisterende overfor den gruppen som vi her snakker om. Jeg imøteser det med stor glede.

Statsråd Knut Storberget [13:37:27]: Jeg takker for det.

Presidenten: Da går Stortinget tilbake til spørsmål 18.