Stortinget - Møte onsdag den 19. desember 2007 kl. 10

Dato: 19.12.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ketil Solvik-Olsen til olje- og energiministeren, vil bli besvart av landbruks- og matministeren på vegne av olje- og energiministeren.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:46:20]: «Regjeringen har varslet nye forhandlinger med Sverige om grønne sertifikater. Det har tidligere vært uenighet om småkraftens rolle i et grønt sertifikatmarked. Sverige inkluderte vannkraft over 1,5 MW, mens Soria Moria-erklæringen ekskluderer all småkraft over 1 MW fra et sertifikatsystem.

Kan statsråden klargjøre hvilken rolle Regjeringen ser for seg at småkraftverk skal spille i den nye runden med forhandlinger, og kan statsråden forsikre om at Norge ønsker småkraftverk inn i et system med grønne sertifikater?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:47:05]: Regjeringas politikk for utbygging av småkraftverk er nedfelt i Soria Moria-erklæringa. Vi ønsker å utnytte det potensialet som ligger i bl.a. bygging av små-, mini- og mikrokraftverk i større grad. Småkraftverk er også en del av den nye støtteordninga for fornybar elektrisitet. Elektrisitet produsert av de første 3 MW installert effekt i nye vannkraftanlegg vil komme inn under den ordninga.

Det er mange forhold som må avklares i samtalene med svenske myndigheter om grønne sertifikater. EUs nye direktiv for fornybar energi, som etter planen legges fram i slutten av januar, kan også legge føringer for de samtalene.

Hvilke teknologier som skal inkluderes i et eventuelt felles sertifikatmarked, er en av de problemstillingene som må avklares. Regjeringas politikk for småkraftverk er imidlertid klar. Vi vil utnytte potensialet som ligger her. I samtalene med Sverige vil det være naturlig for oss å ta utgangspunkt i den eksisterende politikken for småkraftverk.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:48:10]: Dette var jo en hyggelig hilsen til småkraftverk generelt, men en vet jo hvordan Regjeringen behandlet småkraftverkene i statsbudsjettet. De fikk skatteøkning. Grunnen til at spørsmålet likevel er aktuelt, og som gjør at det er behov for en avklaring, er at det i Soria Moria-erklæringen, som statsråden viste til, står:

«Regjeringen vil innføre et pliktig grønt sertifikatmarked for ny fornybar energi og mini- og mikrokraftverk.»

Det står altså ikke «småkraftverk». I Stavanger Aftenblad 15. oktober 2005 var dette temaet. Der sa Hallgeir Langeland at strykningen av «småkraft» var bevisst. Og nåværende statsråd Magnhild Meltveit Kleppa sa at hadde Senterpartiet fått viljen sin, ville «småkraft» vært med. Dermed er det slik å forstå at Soria Moria-erklæringen bevisst utelater småkraftverk fra et grønt sertifikatmarked. Kan jeg likevel forstå statsråden slik at Soria Moria-erklæringen ikke gjelder, og at en likevel vil prøve å få inn småkraftverk i et grønt sertifikatmarked?

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:49:17]: Når det gjelder de generelle rammene for småkraftverk, antar jeg at også representanten Solvik-Olsen er kjent med at vi har en større gjennomgåelse på gang basert på finansinnstillinga, som ble avgitt i Stortinget for kort tid tilbake.

Når det så gjelder de konkrete forhandlingene med svenske myndigheter, ber jeg om forståelse for at det å gå inn i detaljer på hvordan de forhandlingene vil forløpe, og også kunne forskuttere en eventuell løsning, verken er ønskelig eller mulig å gjøre, siden en altså er i en innledende fase her. Men fra norsk side er det selvsagt et mål at de skal bygge på den politikken som gjelder for småkraftverk i Norge.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:50:04]: Jeg har stor forståelse for at en ikke vil offentliggjøre ting fra forhandlingene, og det respekterer jeg, men det bør likevel være veldig lett, vil jeg tro, å si hva slags utgangspunkt Regjeringen har når det gjelder småkraftverk.

Jeg hører hva Regjeringen sier om småkraft, og jeg registrerer hva de gjør – det er ikke nødvendigvis alltid samsvar – men jeg registrerer også at man i det som er utgangspunktet for Regjeringen, nemlig Soria Moria-erklæringen, sier at småkraftverk ikke skal være en del av et system med grønne sertifikater.

Nå har riktignok Regjeringen flere ganger modifisert Soria Moria-erklæringen – de kunne gjerne ha kommet med en revidert jubileumsutgave nå når de er halvveis – men det ville likevel vært greit å få et tydeligere svar på om det primært er ønskelig at småkraftverk skal være en del av et grønt sertifikatmarked. Eller står en på Soria Moria-erklæringen, som Hallgeir Langeland sa bevisst strøk «småkraft» fra formuleringen?

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:51:02]: Jeg er noe usikker på om selv en revidert utgave av Soria Moria ville falt i smak hos representanten Solvik-Olsen. Jeg tror vi har litt ulike innganger til viktige spørsmål i politikken.

Jeg har ikke noe mer å tilføye når det gjelder forhandlingene om grønne sertifikater. Vi er i en innledende fase. Vi ønsker å få gjennomført mest mulig av det som er gjeldende politikk i Norge for småkraftverk, og det er bl.a. omtalt i St.meld. nr. 11 for 2006-2007, som Stortinget er godt kjent med.