Stortinget - Møte onsdag den 19. desember 2007 kl. 10

Dato: 19.12.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Bent Høie (H) [12:16:20]: «Kommunal- og regionalminister Haga lovet i valgkampen at skattesterke kommuner ikke skulle tape på omlegging av inntektssystemet, fordi hevingen av de skattesvake skulle dekkes inn med friske penger. Hun lovet også at normalkommunene ikke skulle tape på en prioritering av vekst- og fraflyttingskommuner av samme grunn.

Står løftene ved lag?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:17:00]: Lat meg fyrst seia at Regjeringa har styrkt kommuneøkonomien dei seinare åra. Det var heilt nødvendig etter fleire år med stramme kommunebudsjett. Det har kome alle kommunane til gode.

Departementet arbeider no med eit nytt inntektssystem for kommunane. Vi vil leggja fram eit forslag i kommuneproposisjonen til våren. I det arbeidet er det viktig å fokusera på m.a.kommunar med sterk auke i folketalet, kommunar med sterk fråflytting og nokre store byar med spesielle utfordringar.

Alle endringane i inntektssystemet vil – innanfor uendra budsjettramme – føra til at nokre kommunar taper, medan andre kommunar vinn. Regjeringa legg opp til at det framleis skal vera auke i dei frie inntektene i åra som kjem. Såleis vil dei aller fleste kommunane få auke i dei frie inntektene i 2009 og i åra framover.

Bent Høie (H) [12:18:13]: I så fall vil Regjeringen bryte med tradisjonen, for både i 2007 og i 2008 har det vært en reduksjon i de frie inntektene.

Den forrige kommunalministeren sa at de ekstra pengene til de fattige kommunene skulle komme fra statskassen. Det må innebære at veksten i kommunenes inntekter i 2009 samlet sett må være så stor at de skattesterke kommunene relativt sett får den samme veksten som alle andre kommuner, men at de ikke taper på omleggingen.

Spørsmålet til statsråden dreide seg imidlertid ikke om å få en redegjørelse om utviklingen i kommunenes økonomi, men om hun, som ny kommunalminister, står bak de to løftene som den forrige kommunalministeren gav, både når det gjelder de skattesterke kommunene, og når det gjelder de kommunene som har en normal utvikling i befolkningen.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:19:19]: Ikkje minst med den kostnadsveksten vi no ser i kommunane, vil det vera viktig å sikra kommunane meir midlar. No er det slik at inntektssystemet, slik Sørheimutvalet vurderer det, er ute på høyring, med frist 28. januar. Departementet skal etter det gjennomgå også den sida som heiter utgiftsutjamning, kostnadsnøklar. Mitt mål er å leggja fram eit inntektssystem som er meir rettferdig enn i dag.

Det er sjølvsagt òg mitt mål at ingen kommunar skal tapa på dette. Representanten Høie har så lang fartstid her at han veit at kommunalministeren ikkje kan lova i desember korleis kommuneproposisjonen vil sjå ut i detalj i mai.

Bent Høie (H) [12:20:25]: Det er min lange fartstid her som får meg til å spørre, nå når valgkampen er over, om kommunalministeren står bak de løftene som kommunalministeren gav i valgkampen, ikke minst siden vi har fått en ny kommunalminister fra samme parti.

De to svarene vi har fått til nå, tyder på at den nye kommunalministeren ikke har tenkt å stå bak de løftene som den forrige kommunalministeren gav i en kommunevalgkamp. Da stod flere kommuner overfor en situasjon der flertallet i et utvalg, som bestod av regjeringspartiene, gikk inn for endringer i inntektssystemet som vil føre til inntektsreduksjoner i hundremillionerkronersklassen. Det vil nok ikke oppfattes som et mer rettferdig inntektssystem for innbyggerne i de kommunene. Dette er kommuner som i disse dager foretar reduksjoner i sine budsjetter som følge av dagens inntektssystem.

Vil kommunalministeren gjenta løftene, eller vil hun ikke gjenta løftene fra sin forgjenger?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:21:35]: Lat meg seia at eg sjølvsagt deler Åslaug Haga sine vurderingar i denne saka. Lat meg òg seia at eg er djupt ueinig i representanten Høie si framstilling når det gjeld reduksjon i dei frie inntektene dei to siste åra. Det har å gjera med at han reknar inn meirskatteveksten.

Lat meg i tillegg streka under at i dag har landet ei regjering som genuint er oppteken av å sikra eit likeverdig tilbod over heile landet. Det tilseier at dagens regjering har ei heilt anna merksemd mot kommunesektoren og kva som skal til for å sikra dette tilbodet, enn det Bondevik II-regjeringa hadde – ei regjering der Høgre hadde kommunalministeren, og der fokuset var på skattelette framfor fellesskapet.

Det endelege svaret når det gjeld inntektssystemet, kjem altså i kommuneproposisjonen i mai.

Presidenten: Spørsmålene 10 og 11 er allerede behandlet.