Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10

Dato: 12.03.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ine Marie Eriksen Søreide til justisministeren, tas opp av representanten Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner (H) [12:50:20]: På vegne av representanten Ine Marie Eriksen Søreide vil jeg stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Alt ligger til rette for at Statens innkrevingssentral kan innkreve tvangsmulkt på vegne av Datatilsynet. Det vil gjøre det mulig å iverksette sanksjoner etter beslutninger fattet av Datatilsynet.

Hva er årsaken til at dette ikke er fulgt opp, og når kan man forvente at slik innkreving kan iverksettes?»

Statsråd Knut Storberget [12:50:47]: Datatilsynet har i dag hjemmel i personopplysningsloven § 47 til å ilegge tvangsmulkt der den behandlingsansvarlige ikke oppfyller et pålegg om opphør eller endring av den behandling av personopplysninger som forekommer. Personopplysningsloven gir ikke særlige regler om inndrivingen av forfalte krav, slik spørreren også er inne på. Dersom tvangsmulkten ikke blir betalt innen fristen, må kravet inndrives etter de alminnelige reglene i tvangsfullbyrdelsesloven. Dette innebærer at Datatilsynet som saksøker må fremme en begjæring om tvangsfullbyrdelse for namsmannen, tvangsfullbyrdelsesloven § 5-2.

Datatilsynet har tidligere gjort departementet oppmerksom på at dagens regler gjør at tvangsmulkt er et mindre effektivt virkemiddel enn det som var forutsatt da personopplysningsloven ble vedtatt. På denne bakgrunn sendte Justisdepartementet våren 2005 på høring et forslag om at Statens innkrevingssentral burde overta ansvaret for å inndrive tvangsmulkt som er ilagt etter personopplysningsloven § 47. Det fins flere eksempler på at innkrevingssentralen er pålagt å drive inn krav på tvangsmulkt, f.eks. lotteriloven § 14d og regnskapsloven § 8-4. Departementet foreslo i høringsbrevet at en tilsvarende bestemmelse burde inntas i personopplysningsloven. Departementet sa i høringsbrevet at det ikke kunne se avgjørende innvendinger mot å legge oppgaven til Statens innkrevingssentral. Høringen avdekket at de fleste høringsinstansene var positive til forslaget om å overføre ansvaret for innkreving av tvangsmulkt til Statens innkrevingssentral.

På denne bakgrunn er jeg enig med representanten Eriksen Søreide i at alt ligger til rette for at Statens innkrevingssentral kan innkreve tvangsmulkt på vegne av Datatilsynet. Jeg er også enig i at en slik ordning kan bidra til å effektivisere Datatilsynets håndhevelse av loven. Mitt departement holder da også på med å utarbeide en proposisjon med en rekke forslag til endringer i personopplysningsloven som alle skal bidra til å sikre et enda bedre personvern for den enkelte. Forslaget om å overføre ansvaret for inndrivingen av tvangsmulkt til Statens innkrevingssentral vil inngå i denne proposisjonen. Jeg legger opp til at proposisjonen legges fram for Stortinget før sommeren, og at en lovendring, dersom den blir vedtatt, skal tre i kraft så raskt som mulig etter at Stortinget har behandlet saken.

Jan Tore Sanner (H) [12:53:02]: Jeg takker for svaret på spørsmålet og er glad for at statsråden gir et positivt svar. For det er helt riktig som statsråden påpeker, at å ilegge en tvangsmulkt kan medføre en lang prosess og kan bidra til at mindre seriøse aktører kan fortsette med ulovlig atferd. Så jeg er glad for at statsråden nå vil legge frem et forslag for Stortinget, og at det kan iverksettes raskt. Men la meg avslutningsvis påpeke at det da har gått nesten tre år siden dette ble sendt ut på høring, i og med at høringsbrevet gikk ut i 2005. Jeg vil påpeke at dette har tatt svært lang tid, og jeg vil be statsråden påse at prosessen nå blir så rask som mulig, slik at vi kan få et skikkelig system på dette, og at Statens innkrevingssentral kan få innkrevingsadgangen.

Statsråd Knut Storberget [12:54:08]: Det vil jeg gjøre, for vi har jo en total gjennomgang av personopplysningsloven, en etterkontroll, hvor man har hatt utredning av mange viktige spørsmål. Det er også andre områder i personopplysningsloven der det er grunn til å foreslå endringer. Det forholdet som representanten tar opp, er jo det å invitere til en enklere prosess. Det kan gå raskere, det kan bli billigere rett og slett å drive det på den måten, men det aller viktigste er at vi gir Datatilsynet og for så vidt myndighetene en mulighet for å sette makt bak kravene i mye større grad. En sein tvangsmulkt, en tung tvangsmulkt som kommer seinere, virker ikke på samme måte, som også representanten var inne på. Det er bakgrunnen for at vi har valgt å gjøre det slik at vi nå kommer med en proposisjon før sjølve hovedsaken kommer vedrørende personopplysningsloven, slik at vi bl.a. får kvittert ut dette forslaget.

Jan Tore Sanner (H) [12:55:06]: Da er det ikke behov for noe oppfølgingsspørsmål. Jeg konstaterer at det nå blir lagt frem, og jeg er glad for at statsråden vil følge opp slik spørreren ber om.