Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10

Dato: 28.05.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Martin Engeset (H) [12:36:44]: Jeg vil få stille helse- og omsorgsministeren følgende spørsmål:

«For å sikre kvalitet og trygghet for de mest kritisk syke pasientene ved behandling på sykehus er det avgjørende at sykepleierne har en tilstrekkelig kompetanse. Gjennom mange år har den såkalte AIO-utdanningen sørget for at ferdig utdannede sykepleiere kan spesialisere seg innenfor anestesi, operasjon og intensivsykepleie. Nå står denne utdanningen i fare for å forsvinne fra Østfold fordi Høgskolen i Østfold ønsker å avvikle dette utdanningstilbudet.

Hva vil statsråden foreta seg i sakens anledning?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:37:38]: De såkalte ABIOK-utdanningene - anestesi-, barne-, intensiv-, operasjons- og kreftsjukepleie - var tidligere bedriftsinterne videreutdanninger, der sjukehusa hadde det administrative, faglige og økonomiske ansvaret. Mot slutten av 1990-tallet ble det administrative og faglige ansvaret som kjent overført til høgskolene, slik at utdanningene kom inn under lov om universiteter og høyskoler. Skolene fikk rammeplaner og vekttall, og elevene fikk studentstatus. Finaniseringa var imidlertid fortsatt sjukehusas ansvar.

Slik oppdragsfinansiering viste seg å være administrativt krevende og gav liten forutsigbarhet for høgskolene. Derfor ble denne videreutdanninga fra 1. januar 2007 endret fra å være oppdragsfinansiert utdanning i de regionale helseforetaka til å bli ordinære høgskolestudier.

Dette innebar at høgskolene også fikk det finansielle ansvaret for utdanningene. Kunnskapsdepartementet fikk overført 65 mill. kr fra basisbevilgninga til de regionale helseforetaka for å finansiere dette studiet.

Det er Kunnskapsdepartementet som årlig fastsetter aktivitetskrava for alle ABIOK-utdanningene i hele landet, i samråd med Helse- og omsorgsdepartementet. For Høgskolen i Østfold er aktivitetskravet satt til 17 plasser både for 2007 og 2008.

Tidligere hadde Høgskolen i Østfold som kjent 20 plasser for videreutdanning av sjukepleiere, fordelt med ti plasser til intensivsjukepleiere, fem til anestesisjukepleiere og fem til operasjonssjukepleiere. For å sikre store nok studentgrupper og kompetente lærere er det nå hensiktsmessig å konsentrere tilbudet om én gruppe av gangen. Det er det som ligger bak. Videreutdanning i intensivsjukepleie er begrunnet i behovet for denne gruppen sjukepleiere i Østfold.

Jeg har forsikret meg om at det regionale helseforetaket ser på denne beslutninga som et ledd i forventa tilpasninger. Omlegginga er også nødvendig for å opprettholde god kvalitet på sikt. En reduksjon på 5+5 plasser i anestesi- og operasjonssjukepleie vil sannsynligvis kunne dekkes av andre høgskoler med tilsvarende tilbud i østlandsområdet. Utdanningstilbudet for spesialsjukepleiere ved Høgskolen i Østfold står dermed ikke i fare for å forsvinne, sjøl om de konsentrerer tilbudet om intensivsjukepleie denne høsten. Jeg vil imidlertid følge med, slik at behovsdekninga innafor ABIOK-utdanningene ikke reduseres i det nye finansieringssystemet.

Martin Engeset (H) [12:40:10]: Jeg takker statsråden for svaret.

Når jeg har valgt å reise dette spørsmålet i Stortingets spørretime, er det nettopp fordi jeg er alvorlig bekymret for at dette vil bidra til en alvorlig svekkelse av kvaliteten på sykehustilbudet i Østfold. Høyt kompetente sykepleiere er helt avgjørende for kvalitet og sikkerhet i pasientbehandlingen.

Nå har altså Høgskolen i Østfold besluttet å avvikle viktige deler av dette utdanningstilbudet, og begrunnelsen de selv oppgir, er mangel på penger. Regjeringens sultefôring og hvileskjær overfor høyere utdanning får altså konsekvenser. Høgskolen i Østfold har tapt 10,3 mill. kr på dette berømte hvileskjæret. Hvordan i all verden skal Sykehuset Østfold makte å rekruttere et tilstrekkelig antall spesialsykepleiere i fremtiden dersom dette desentraliserte utdanningstilbudet forsvinner?

Statsråd Sylvia Brustad [12:41:06]: La meg først si at jeg er helt uenig i Engesets beskrivelse - at det foregår en sultefôring av denne sektoren. Jeg er også uenig i at denne omlegginga skulle føre til at det blir dårligere kvalitet. Omlegginga er nødvendig for å opprettholde god kvalitet på sikt. En liten reduksjon når det gjelder utdanning i anestesi- og operasjonssjukepleie, vil kunne dekkes av andre høgskoler ellers i østlandsområdet. Derfor er det slik at utdanningstilbudet for spesialsjukepleiere ved Høgskolen i Østfold ikke står i fare for å forsvinne. Men det er klart at jeg følger denne utviklinga nøye, og jeg gjør det i nært samspill med kunnskapsministeren, som har hovedansvaret for dette nå, etter omlegginga fra 1. januar 2007.

Martin Engeset (H) [12:42:03]: Nå er det jo slik at utdanningstilbudet innenfor operasjons- og anestesisykepleie forsvinner. Ved neste korsvei er det stor frykt for at også den siste biten, nemlig intensivutdanningen, vil forsvinne. Langt på vei ser vi nå konturene av en ramponering av et helt unikt utdanningstilbud. Jeg må minne statsråden om at dette er en ett-toårig spesialisering som skjer etter endt grunnutdanning i sjukepleie og etter flere års praksis i sjukehus, hvor utdanning og spesialisering skjer i nært samarbeid med praksisplasser lokalt.

De aller fleste som begynner på denne utdanningen, er godt etablert, med familie, barn og forpliktelser. Nærheten til utdanningsplasser og praksisplasser er helt avgjørende for om det i det hele tatt blir søkere til dette utdanningstilbudet i fremtiden. Vil statsråden ta dette opp med sin kollega utdanningsministeren for å forsikre seg om at dette fortsatt blir et desentralisert tilbud også i Østfold?

Statsråd Sylvia Brustad [12:43:11]: Igjen er jeg uenig i Engesets ordbruk når han sier «ramponering». Jeg forstår derimot at det er engasjement rundt det å få nok både operasjonssjukepleiere og anestesisjukepleiere, men jeg mener at det ikke er grunn til å bruke uttrykket «ramponering» om noen av dem må ta sin utdanning et annet sted i østlandsområdet.

Jeg vil sjølsagt ha nær dialog med kunnskapsministeren, men minner igjen om at det at en i høst konsentrerer tilbudet overfor intensivsjukepleiere, ikke betyr at utdanningstilbudet ved Høgskolen i Østfold står i fare når det gjelder det generelle utdanningstilbudet av spesialsjukepleiere, som vi trenger i Østfold og mange andre steder i landet også.