Stortinget - Møte onsdag den 11. juni 2008 kl. 20.52

Dato: 11.06.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 279 (2007-2008), jf. Dokument nr. 8:110 (2007-2008))

Sak nr. 5

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik, Ulf Leirstein, Hans Frode Kielland Asmyhr og Bård Hoksrud om en samlet plan for fullføring av utbyggingen av E18 Vinterbro i Akershus-Riksgrensen med avklart statlig finansiering

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid, og at de som ber om ordet utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

- Det anses vedtatt.

Jan Sahl (KrF) [22:26:38] (ordfører for saken): I representantforslag nr. 110 for 2007-2008 fremmes forslag om at Regjeringen, så snart det er praktisk mulig, legger fram plan for en samlet og fullført utbygging av E18 fra Vinterbro i Akershus til riksgrensen. Det fremmes også forslag om at prosjektet må omfatte full statlig finansiering.

Flertallet i komiteen ser behovet for en rasjonell framdrift i arbeidet med å ruste opp denne strekningen, men det samme flertallet, alle unntatt Fremskrittspartiet, mener denne saken må ses i sammenheng med behandlingen av Nasjonal transportplan 2010-2019, slik at utbyggingen kan ses i sammenheng med øvrige satsinger. Flertallet foreslår derfor at forslaget vedlegges protokollen. Fremskrittspartiet fremmer forslag i tråd med representantforslaget, og jeg forutsetter at partiet selv redegjør for sitt syn.

En samlet opposisjon ber Regjeringen legge fram en sak om Offentlig Privat Samarbeid i samferdselssektoren. Jeg vil gå nærmere inn på dette. Som det framgår av merknadene, mener opposisjonen at det er uheldig at store sammenhengende veiprosjekt i Norge bygges ut stykkevis og delt. Opposisjonen mener dette er en svært urasjonell og fordyrende måte å bygge veier på. På bakgrunn av de erfaringer en har med OPS så langt, mener opposisjonen at en burde tilstrebe løsninger som i sterkere grad gir byggherre mulighet til å utnytte materiell, arbeidskraft og finansielle ressurser mer optimalt. Opposisjonen har også merket seg evalueringsrapporten fra Transportøkonomisk institutt vedrørende OPS-modellen. Opposisjonen ber derfor Regjeringen legge fram en sak om OPS og eventuell annen utradisjonell prosjektfinansiering på grunnlag av rapporten fra Transportøkonomisk institutt.

Før jeg går videre, tar jeg opp det forslaget som vi er medforslagsstiller til.

Som sagt er Kristelig Folkeparti enig med komiteens flertall når det gjelder den konkrete saken som tas opp i representantforslaget - den bør behandles i forbindelse med Nasjonal transportplan. Men på vegne av Kristelig Folkeparti vil jeg kommentere litt utover dette enkeltprosjektet.

Når Kristelig Folkeparti, sammen med resten av opposisjonen, etterlyser alternative finansieringsformer og utradisjonelle organiseringsformer, som f.eks. prosjektfinansiering og OPS, er det fordi vi i Kristelig Folkeparti mener det trengs nye grep for bedre samferdsel. Det trengs et løft for samferdsel i Norge! Sektoren lir under manglende ressurser og uforutsigbare rammevilkår. Resultatet er dårlige veier, sviktende kollektivtilbud og påbegynte utbygginger som ikke blir fullført. Det går ut over både næringsliv og enkeltmennesker, og Kristelig Folkeparti tar dette på alvor.

Kristelig Folkeparti har mål om et effektivt, tilgjengelig, sikkert og miljøvennlig transportsystem som fremmer regional utvikling. Det krever nye grep.

Finansieringen må være langsiktig og forutsigbar. I dag er både investering og vedlikehold prisgitt prioriteringene i de årlige statsbudsjettene. Det gir for dårlig forutsigbarhet for prosjekt som går over lang tid. Avbrudd i utbygginger som følge av omprioriteringer på de årlige statsbudsjett er lite effektivt, og irriterende for folk som rammes. Kristelig Folkeparti vil ha et finansieringssystem hvor planlagte og påbegynte prosjekter i større grad kan gjennomføres i sammenheng. Derfor er det nødvendig å legge til rette for nye finansieringsmuligheter, slik at investeringstakten på både vei og bane kan økes.

Det er også nødvendig å foreta mer strukturelle grep når det gjelder organiseringen av etatene. Jernbaneverket, Statens vegvesen og Kystverket bør gis større handlefrihet til å løse sine oppgaver. Samferdselsetatene bør ha samme mulighet som en privat utbygger til å gjennomføre prosjekter på en effektiv måte, ved at man gjør Jernbaneverket, Statens vegvesen og Kystverket til statsforetak.

I tillegg mener Kristelig Folkeparti at det må etableres en ordning der staten stiller lånemidler til disposisjon for samferdselsprosjekter. Betjeningen av lånene må skje i form av bevilgninger over statsbudsjettet og gjennom andre finansieringsformer.

Til slutt: Det er på tide å få gjort noe med det store etterslepet på vedlikehold på både vei og bane. Når det gjelder nye utbyggingsprosjekter, må vi i langt større grad sørge for at utbygginger kan gjøres i sammenheng. Jeg ser derfor fram til behandlingen av Nasjonal transportplan der også dette prosjektet skal få sin viktige behandling.

Presidenten: Representanten Jan Sahl har tatt opp det forslaget som han refererte til.

Bård Hoksrud (FrP) [22:31:31]: Strekningen fra Vinterbro i Akershus til riksgrensen mot Sverige er et av landets mest omtalte prosjekter, i hvert fall når det gjelder lovnader om opprustning og utbygging.

Dessverre er det ikke slik at det blir bygd noen nye veier på løfter. Nei, skal man få bygd vei, må det følge med penger som sørger for at veiene faktisk kommer. Altfor lenge har denne veien, som så mange andre viktige stamveier i dette landet, lidd under hylling i festtaler, håp ved at de tas med i handlingsprogrammer, men skuffelse over aldri å få tildelt midler som muliggjør realisering av festtalene - uforpliktende festtaler som gjerne kommer i valgår og vises på tv.

I denne saken er det ikke tvil om at alle lovnadene står i sterk kontrast til den framdriften prosjektet har hatt så langt, ikke minst i forhold til prosjektets videre framdrift.

I januar 2008 holdt prosjektet på å stoppe opp fordi det manglet bevilgninger for å sikre fortsatt framdrift i utbyggingen. For å få fullført utbyggingen mangler det ca. 1,2 milliarder kr. En framskynding av utbyggingen vil ha svært positive ringvirkninger for privatpersoner som bruker veien, men ikke minst for næringslivet og transportnæringen vil en helhetlig og framskyndet utbygging være svært viktig.

Så langt har utbyggingen av strekningen vært avhengig av de årlige bevilgningene. Dette har innebåret at det har tatt lang tid og sannsynligvis også medført ekstrautgifter, fordi man ikke har kunnet sørge for kontinuerlig og effektiv framdrift i utbyggingen.

Fremskrittspartiet vil peke på at å bygge ut veiprosjekter stykkevis og delt er en svært lite effektiv måte å bygge ut på, slik vi også har vist til i vårt tidligere forslag om å planlegge, prosjektere og bygge ut hele strekningen på E6 mellom Gardermoen og Otta under ett med full statlig finansiering. Det forslaget stod vi dessverre også den gang alene om.

Vi er svært skuffet over at flertallet, på tross av alle løfter over lang tid, sitter så passive i forhold til å få opp farten og ikke kan være med og sørge for å sikre full utbygging av nasjonalt viktige strekninger på stamveinettet, og at det blir gjort umiddelbart der det ligger til rette for dette.

Utbyggingen av strekningen Vinterbro i Akershus til riksgrensen mot Sverige må bygges ut som et helhetlig og samlet prosjekt med full statlig finansiering. Det finnes ikke motargumenter mot dette som kan tillegges vekt. Fremskrittspartiet vil også peke på at ca. 25 pst. av all landveistrafikk ut og inn av landet benytter seg av denne strekningen. For oss i Fremskrittspartiet er det viktig at man får etablert løsninger som sikrer forutsigbare rammer, som igjen sikrer rask og helhetlig utbygging av veiprosjekter.

Det pågår diskusjon om justerte og nye finansieringsformer innenfor samferdselssektoren for å skaffe penger til flere prosjekter og raskere utbygging - og på en måte som gir avklart og forutsigbar finansiering. En mulighet er å etablere et eget statsselskap, slik representanten Sortevik spurte samferdselsministeren om nylig, og hvor svaret slo ettertrykkelig fast at det ikke er regler som er til hinder for å opprette et statlig aksjeselskap som skal ha ansvaret for å gjennomføre byggingen av et prosjekt samt lånefinansiere denne byggingen.

Utbygging av effektive, sikre og miljøvennlige veier har vist seg svært lønnsomt å investere i, og en framskynding med en helhetlig og kontinuerlig ferdigstilling av utbyggingen vil derfor være svært lønnsom. Dette vil realisere de positive effektene for vekst og verdiskaping langt raskere enn dagens bevilgninger muliggjør.

Vi befinner oss i en situasjon hvor vi går mot tidenes største overskudd på statsbudsjettet. Hundrevis av milliarder kroner ruller i løpet av året inn på den norske stats konto og plasseres i utenlandske verdipapirer. I Norge er det nå bekreftet at det er en økende kapasitet i anleggsbransjen til å trappe opp gjennomføringen av veiprosjekter. Det mangler i størrelsesordenen 1,2 milliarder kr for å fullføre hele strekningen fra hovedstaden til svenskegrensen som effektiv, sikker og miljøvennlig vei. Fremskrittspartiet vil ikke bruke opp disse pengene. Fremskrittspartiet vil tvert imot investere dem i lønnsomhet, framkommelighet og sikkerhet for liv og helse til en avkastning som etter vårt syn langt overgår alternative plasseringer. Behovet finnes, kapasiteten finnes, og midlene er klare. Bare viljen til å bygge infrastruktur mangler.

Jeg håper flertallet i denne sal i dag støtter Fremskrittspartiets forslag i saken. Jeg tar herved opp dette.

Presidenten: Representanten Bård Hoksrud har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Liv Signe Navarsete [22:36:25]: I Dokument nr. 8-forslaget vert det bede om at Regjeringa, så snart det er praktisk mogleg, legg fram plan for ei samla og fullført utbygging av E18 Vinterbro i Akershus-Riksgrensa/Ørje, og med full statleg finansiering. Eit fleirtal i komiteen meiner at realitetane i dette Dokument nr. 8-forslaget skal behandlast som del av stortingsbehandlinga av komande NTP. Det er eg nøgd med.

Gjennom behandlinga av St.prp. nr. 79 for 2006-2007 slutta Stortinget seg til eit revidert opplegg for sluttføring av Østfoldpakka. Opplegget har gjort det mogleg å framskunde prosjektet Krosby-Knapstad. Arbeida starta i 2007, og prosjektet vil vere ferdig i 2010. I NTP var det lagt opp til ferdigstilling av prosjektet fyrst etter 2015.

Stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan for perioden 2010-2019 vil etter planen verte lagd fram mot slutten av året. Investeringsplanar i perioden vil stå sentralt i meldinga.

Regjeringa tek sikte på at investeringsrammer for vidare utbygging av E18 gjennom Østfold skal omtalast i transportmeldinga, på lik linje med andre viktige tiltak og prosjekt på stamvegnettet. Nasjonal transportplan er nettopp høvet til å vurdere ulike strekningar og prioritere dei viktigaste for utbygging i den komande tiårsperioden.

Medlemene frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre gjer framlegg om at det snarast vert lagt fram ei sak om offentleg privat samarbeid, OPS, i samferdslesektoren på grunnlag av evalueringsrapporten frå Transportøkonomisk institutt. I St.prp. nr. 1 for 2007-2008 er det varsla at Regjeringa vil leggje fram for Stortinget på eigna måte si vurdering av om og eventuelt på kva måte slike ordningar skal nyttast i framtida. Eg ser det som naturleg at dette blir ein del av Nasjonal transportplan.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Ulf Leirstein (FrP) [22:38:27]: Jeg registrerer at samferdselsministeren ser det som naturlig at de resterende parsellene skal vurderes i forbindelse med Nasjonal transportplan, som det også heter i innstillingen. Det slutter altså samferdselsministeren seg til.

Før valget i 2005 var det sterk fokusering spesielt i Indre Østfold og i media på om ikke denne veien faktisk burde bli ferdigstilt i denne perioden vi nå er inne i. I 2005 skrev statsrådens partileder, Åslaug Haga, sammen med førstekandidaten fra Østfold Senterparti en garanti i lokalavisen om at hvis Senterpartiet fikk makt, skulle Senterpartiet sørge for at hele veistrekningen var ferdigstilt i inneværende periode. Mener ministeren at man har oppfylt de valgløftene som Senterpartiet faktisk har gitt befolkningen i Indre Østfold, og er hun komfortabel med det resultatet vi har så langt, som altså er mangel på resultater?

Statsråd Liv Signe Navarsete [22:39:19]: Dersom folk i Østfold og resten av landet hadde gitt Senterpartiet så mange stemmer at vi hadde hatt fleirtal i denne salen, kunne ein stilt det spørsmålet. Det har me ikkje.

Me har òg ei kostnadsutvikling i sektoren som har gjort at mange prosjekt, ikkje berre E18, måtte forskyvast i tid uavhengig av dei rammer som Regjeringa har stilt til disposisjon, og som langt overstig det den førre regjeringa, men ikkje fleirtalet i denne salen, trudde under behandlinga av Nasjonal transportplan. Det vart frå den førre regjeringa harselert sterkt med at ein auka rammene. Det vart kalla luftslott og monopolpengar, men me har altså innfridd. Denne regjeringa har gitt samferdsla eit lyft, òg samferdsla i Østfold, etter ein svært god dialog med fylkesordføraren og det politiske fleirtalet. Det er eg ganske stolt av. Så får me jobbe vidare ut frå det.

Jan Sahl (KrF) [22:40:29]: Fra Kristelig Folkepartis side har vi flere ganger fra denne talerstolen gitt ros til samferdselsministeren for å være offensiv og for å legge sin ære i å oppfylle de løftene som er gitt om bevilgninger i Nasjonal transportplan. Det ser det ut som ministeren kanskje kan komme i mål med.

Så ser vi allikevel at av ulike årsaker må prosjekter stanses, man må ha nye kostnadsvurderinger, og man må ta ned maskiner og senere starte på nytt igjen. Et slikt prosjekt har vi i Finnmark, der man nå må stanse opp fordi man ikke har penger til å gå videre.

Jeg skjønner at ministeren vil komme tilbake til dette i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan, men jeg vil likevel spørre: Ser samferdselsministeren behovet for å prøve ut noen nye finansieringsformer for å unngå en fordyrende stans hvis det ikke er nødvendig?

Statsråd Liv Signe Navarsete [22:41:34]: Det viktige for å unngå stans er at budsjettrammene er høge nok. Om ikkje eg har lese feil, hadde Kristeleg Folkeparti i sitt alternative budsjett for 2008 kutta 130 mill. kr i vedlikehald av riksvegar og 50 mill. kr i investeringar på riksvegar. Då synest eg at det er ganske freidig av Kristeleg Folkeparti å hevde at dei ynskjer eit lyft på samferdsla. Det hjelper ikkje å kome med finurlege låneordningar om ein samtidig kuttar på det ordinære budsjettet. Det denne regjeringa har gjort, er å skape ei føreseieleg utvikling på samferdsla ved å gi eit lyft gjennom å auke budsjettrammene. Det er varige ordningar. Ei låneordning til eit enkelt prosjekt vil vere ei ordning som er knytt til det enkelte prosjektet, og som dermed fell vekk etterpå. Regjeringas politikk er å auke ramma. Det håpar eg me skal fortsetje å gjere. Det er ein betre veg å gå.

Bård Hoksrud (FrP) [22:42:48]: Jeg registrerer at statsråden mener at man ikke kan stole på en senterpartileder med mindre Senterpartiet får 50 pst. av stemmene.

Jeg synes det er litt interessant, fordi partilederen i Arbeiderpartiet, statsministeren, også var i Østfold med nesten det samme oppslaget som statsråden. Statsministeren sa det var viktig å ha skikkelig framdrift, og at det var kontinuitet i prosjektene. Jeg tror vel ikke at de som har vært opptatt av å gjøre noe med E18 gjennom Østfold, har opplevd at det har vært forutsigbarhet. Statsråden var veldig opptatt av forutsigbarhet og rammebetingelser, at det måtte være forutsigbarhet der. Jeg er ikke sikker på om man føler at alt har vært forutsigbart, og at det har vært kontinuitet. På grunn av kriser som har oppstått, har man klart å finne og skrape sammen noen ekstra penger, men det er nå tre parseller til ca. 1,2 milliarder kr som gjenstår. Er det da slik at det ikke holder med en statsminister og partileder for det største partiet i regjering, og en statsråd fra det samme partiet som partileder Haga som samferdselsminister, for å klare å oppfylle valgløftene fra de to partiene?

Statsråd Liv Signe Navarsete [22:43:55]: Denne regjeringa har gjort mykje meir for samferdsla i dette landet enn noka anna regjering har gjort på uminnelege tider. Ein må i alle fall minst tilbake til Opseth si tid for å finne tilsvarande lyft på samferdslesektoren.

Framstegspartiet har definitivt ikkje bidrege i dei åra dei hadde budsjettsamarbeid og var med og hadde avgjerande innflytelse på budsjettet i dette landet, så eg synest det er freidig av opposisjonen å køyre det løpet ein gjer. Framstegspartiet veit at forslaget i dag er eit demonstrasjonsforslag. Ein veit før ein fremjar det at dette får ein ikkje fleirtal for fordi, heldigvis, det i denne salen er eit ryddig fleirtal som held seg til at me skal ha ein Nasjonal transportplan, og at prioriteringane må kome der. Det vil dei gjere, og då vil denne viktige vegen verte prioritert. Eg vil òg seie at årsaka til at vegen har vorte sett litt tilbake, handlar om at heile Østfold har stått samla om at E6 har vore den viktigaste vegen. E6 blir ferdig i 2009.

Ulf Leirstein (FrP) [22:45:06]: Jeg skulle gjerne ta en debatt om hva som er freidig, men jeg tror innbyggerne og næringslivet i indre og store deler av Østfold opplever at det er statsrådens parti og regjeringsapparatet som faktisk er meget freidig. De kom med klare valgløfter, og så klarer de å gjøre sitt ytterste for å løpe fra dem.

Jeg registrerte at statsrådens svar på min første replikk om hvordan Senterpartiet hadde tenkt å følge opp valgløftene, var at Senterpartiet ikke hadde rent flertall. Betyr det med andre ord at det er Arbeiderpartiet og SV, som Senterpartiet deltar i regjering med, som holder igjen? Vil ikke de ha den framdriften som Senterpartiet gikk til valg på - en framdrift som Senterpartiet tydeligvis ikke får flertall for i Regjeringen? Bekrefter faktisk statsråden at dette er en ensom kamp for Senterpartiet i regjeringskontorene, mens Arbeiderpartiet og SV stritter imot de nødvendige midlene til å ferdigstille E18?

Statsråd Liv Signe Navarsete [22:45:55]: Når eg vert konfrontert med reine valløfte frå Senterpartiet, står dei for Senterpartiets rekning, og vi jobbar det vi kan, for å innfri dei.

Eg er veldig godt fornøgd med at vi har greidd å finne dei løysingane me har gjort, både for E6, som straks vert ferdig, og som har vore fyrste prioritet i Østfold, og for E18. I motsetnad til andre fylke som ikkje får rusta opp nokon av sine stamvegar gjennom fylket, synest eg faktisk at Østfold har fått bra løysingar og bra utteljing. Det betyr ikkje at me er fornøgde før me har gjort ferdig E18.

Eg har òg veldig god kontakt med min svenske kollega. Vi jobbar også for å få gjort noko med vegen på den andre sida, òg for E6, som kanskje er den vegen der det faktisk står mest igjen frå den svenske regjeringas side.

Me har sterkt fokus på vegen. Me jobbar utrøytteleg uavhengig av kritikk, og kjem til å oppnå resultat som òg innbyggjarane i Østfold vil verte fornøgde med.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til replikk.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Ulf Leirstein (FrP) [22:47:19]: Når vi i dag diskuterer et forslag fra Fremskrittspartiet om å få fortgang i finansieringen og få ferdigstilt E18, er ikke dette et demonstrasjonsforslag, som statsråden i et tidligere replikkordskifte var inne på, tvert imot. Det er viktig at vi som folkevalgte på Stortinget faktisk prøver å følge opp de løftene vi gikk til valg på.

Jeg er helt overbevist om at befolkningen i indre Østfold er ganske lei av alle de brutte valgløftene vi har sett. Vi har registrert at statsministeren og samferdselsministeren var i Indre Østfold rett før valget for noen måneder siden. Dagens regjeringspartier kom før valget i 2005 med klare løfter. Men det befolkningen og næringslivet i Indre Østfold sitter igjen med, er flere parseller som ikke er ferdige, og som man ikke har noen garanti for blir ferdigstilt i tråd med planen. Det er vi rimelig sikre på at de ikke blir. I tillegg vil dette nå bli skjøvet inn i neste Nasjonal transportplan. Vi vet altså ikke hva som vil skje med resten av utbyggingen.

Dette er egentlig ikke en Østfold-sak. Derfor er det litt trist at det kanskje er Østfold-representanter som må vise det største engasjementet her. Dette er en av de viktigste veistrekningene for AS Norge. For næringsliv og befolkning er dette en utrolig viktig veistrekning. Jeg går ut fra at alle er klar over det, siden man har fått så mange valgløfter. Det finnes vel nesten ikke en veistrekning i dette landet som gjennom media og diverse utspill fra alle typer politikere, har fått flere valgløfter om ferdigstillelse. Man har sågar kommet med skriftlige garantier til lokalavisen Smaalenenes Avis, men disse garantiene har tydeligvis ikke betydd noe som helst.

Så snakker man om at man må finne andre alternative finansieringsmåter. Man driver stadig utpressing av lokalpolitikere, slik at de skal tyne bilistene enda mer for bompenger. Dette gjør man altså i verdens rikeste land. Bare i år kommer vi mest sannsynlig til å få 80 milliarder kr mer i oljeinntekter enn det man regnet med i desember. Vi er styrtrike! Er det noe som det hadde vært fornuftig å investere i her i dette verdens rikeste land, er det jo infrastruktur. Kan vi ikke i det minste få på plass de veistrekningene vi har begynt på? Det gjenstår parseller som vi nå mest sannsynlig ikke vil få ferdig på mange år. I verste fall vil de nå først bli skjøvet ut til neste Nasjonal transportplan, og vi risikerer at deler av disse parsellene kan bli skjøvet ytterligere langt ut i den transportplanperioden. Dette er rett og slett å holde velgere og innbyggere for narr. Men jeg tror at den kloke befolkningen i Indre Østfold har registrert dette. Jeg tror de registrerer og ser hvem som faktisk jobber og står på for å få på plass nødvendig finansiering. Så er det slik at bilistene og befolkningen i Østfold har tatt store deler av regningen. Regjeringen har jo ennå ikke på vegne av staten oppfylt de løftene de faktisk gav da de klarte å overtale et flertall av politikere og innbyggere i Indre Østfold til å gå for bompenger, og den utpressingen det faktisk medfører.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [22:50:31]: E18 gjennom Østfold er en viktig veistrekning for Norge. 25 pst. av landveistrafikken inn og ut av landet går nettopp på E18. Den er viktig for Østfold og næringslivet vårt.

Statsminister Jens Stoltenberg sa ifølge Smaalenenes Avis da han åpnet parsellen den 1. september 2007:

«Dette er en meget viktig vei og skaper både økt effektivitet og økt trygghet».

Denne veien er også viktig som lokalvei. Med så stor trafikktetthet er det derfor viktig å få opp farten i byggingen i forhold til trafikksikkerhetsperspektivet.

I Østfold står vi sammen om Østfoldpakke 1, og også fase 2 - først E6. Men nå må vi få fortgang i forhold til E18.

E18 har fått mange lovnader. I mai 2005 fikk vi skriftlig lovnad av partileder Åslaug Haga om at E18 gjennom Østfold skulle være ferdigstilt i 2009. Da har vi ett år igjen. Vi vet at det løftet ikke holder. Vi registrerer i dag at statsråd Navarsete mener at vi som østfoldinger bør være fornøyd, for vi har fått bra løsninger sammenlignet med mange andre. Men vi er ikke fornøyd. Vi har fått løfter, og vi trenger denne veien.

Statsråd Navarsete har selv gitt oss et løfte. Den 18. oktober 2005 sa statsråden at påbegynte prosjekter skal fullføres. Dette er et løfte som statsråden selv har gitt innbyggerne i Østfold, og det er slike løfter vi forventer nå fullføres i Nasjonal transportplan. Dette løftet må være det viktigste prinsippet til statsråd Navarsete når hun skal legge fram Nasjonal transportplan for Stortinget i løpet av senhøsten - for hvis ikke dette løftet heller gjelder, vet ikke vi som innbyggere i Østfold lenger hva vi skal tro på av de løftene som kommer fra regjeringshold.

Signe Øye (A) [22:53:23]: I Østfold skjer det faktisk mye på veisektoren. Om noen måneder har vi firefelts E6 fra Akershus’ grense til Svinesund og ny Svinesundsbru. Alle vi er utålmodige etter at ting skal skje enda fortere på E18.

Men det var for tre år siden det var virkelig dystert - med den forrige regjeringen. Da hadde vi en langtidsplan som ikke engang inneholdt at E18 i Østfold skulle bygges før 2015. Det var langt fram. Det var dårlige signaler. Denne regjeringen har klart å forsere og videreføre denne veien parsell for parsell. Ikke én anleggsmaskin har stått. De har gått videre når den ene parsellen var ferdig og en ny har startet opp. Det skal statsråden ha ros for, fordi dette har faktisk blitt bra.

I mellomtiden har vi også gjort veien veldig mye dyrere, for vi har utvidet den fra to felt til fire felt på strekninger. Nå er vi i gang med en parsell som koster nesten 1 milliard kr, og den blir ferdig i 2010.

Så har det blitt sagt her at det har vært valgløfter. Da får Senterpartiet svare for seg, og jeg skal svare for statsministeren og Arbeiderpartiet. Vi skrev i avisen at vi ville ha en forsering innenfor perioden, og det har vi fått. Det er ingen som kan komme og si at ikke vi har holdt løftene våre om en forsering av E18.

Jeg mener at vi må stå på, fordi dette er en veldig viktig vei. Det er ingen grunn til, når vi har kommet så langt som vi nå har gjort, at vi ikke skal gjøre ferdig de siste kilometerne, sånn at vi får en vei som både de som bor i distriktet, og ikke minst næringslivet er tjent med. 25 pst. av all trafikk ut av landet går faktisk over E18. Men jeg føler meg sikker på at dette nå kommer inn i Nasjonal transportplan i neste periode, og da er vi i gang og får gjort det på skikkelig måte.

I forbindelse med Østfoldpakke 1 inngikk vi en avtale om at vi skulle ha 50 pst. bompenger, og at staten skulle betale 50 pst. Det er ikke noe til nå som tilsier at det sprekker.

Jan Sahl (KrF) [22:56:21]: Når man har en dårlig sak, heter det at det beste forsvar er å gå til angrep - på spørsmålsstilleren. Det var sånn jeg opplevde det i mitt replikkordskifte med ministeren. Jeg stilte et spørsmål til ministeren, fikk ikke svar, men derimot et angrep som overhodet ikke er i nærheten av sannheten. Jeg gjentar nå først spørsmålet mitt, nemlig om ikke samferdselsministeren ser et behov for å se på en del nye finansieringsformer i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan. Det var spørsmålet mitt, og det ønsker jeg svar på.

Så påstår ministeren at Kristelig Folkeparti i det siste budsjettet kuttet betydelige beløp. Det er ikke i nærheten av sannheten. Vi gjorde noen omprioriteringer innenfor samferdselsbudsjettet. Vi flyttet noen midler til rassikring. Vi flyttet noen midler til midtdelere. Vi flyttet noen midler til belønningsordninger for å sette et Kristelig Folkeparti-preg på budsjettet. Vi tok ikke vekk en eneste krone. Tvert imot la vi inn noen friske midler fra andre budsjettkapitler, ikke fra samferdselskapitlet. Så jeg vil be om at ministeren tar tilbake uttalelsene om at Kristelig Folkeparti kuttet i budsjettet. Vi har levert nøyaktig de samme kronene som denne regjeringen har levert, og vi har ved flere anledninger skrytt av at ministeren og Regjeringen har klart å oppfylle NTP. Vi vil ha oss frabedt å bli beskyldt for noe som ikke er tilfellet.

Arne Sortevik (FrP) [22:58:24]: Jeg registrerer at statsråden kjørte et av sine yndlingsnummer, nemlig å repetere politiske resultater fra forrige periode. La oss da minne hverandre om at i forrige periode var resultatene for Senterpartiet på samferdselssektoren null - null, null, null.

Så registrerer vi gode innlegg fra to representanter fra Kristelig Folkeparti, men vi registrerer også i Fremskrittspartiet at de ikke stemmer for vårt forslag.

Med spesiell adresse til den ene av de to representantene fra Kristelig Folkeparti, nemlig representanten Jan Sahl, registrerer vi med interesse at han brukte en del av sitt innlegg til å snakke om nye finansieringsmetoder. Da må jeg si at også i vårt parti, Fremskrittspartiet, gleder vi oss over omvendte sjeler. Fremskrittspartiet har nemlig nå i en periode vært ganske iherdig med å fremme forslag om nettopp nye finansieringsverktøy. Vi har fremmet tre representantforslag, bl.a. Dokument nr. 8:22 for 2007-2008, som gjelder veisektoren. Så vidt jeg husker, hadde representanten Sahl innlegg, men han stemte mot å gjøre Vegvesenet om til et statsaksjeselskap, som kan ta opp lån for å drive utbygging med avklart finansiering og forutsigbar finansiering.

Vi har fremmet forslag om det samme på jernbanesektoren, Dokument nr. 8:27 for 2007-2008. Representanten Jan Sahl hadde ordet og var svært imot en slik løsning for Jernbaneverket, og han stemte imot vårt forslag om å omgjøre Jernbaneverket til et statlig selskap som kan ta opp lån for å drive kontinuerlig utbygging med avklart og forutsigbar finansiering.

Det siste av de tre var tilsvarende for Kystverket, Dokument nr. 8:79. Det var for vel en uke siden. Da hadde representanten Jan Sahl ikke ordet, men han stemte imot. Det var med interesse vi merket oss oppslaget i en herværende avis, Aftenposten, dagen etterpå, hvor den samme representanten begeistret gjorde rede for Kristelig Folkepartis nyvunne standpunkt, nyfrelste standpunkt, med nettopp de løsninger i de tre nevnte forslagene som representanten så tydelig har avvist.

Men vi i Fremskrittspartiet fortsetter med å komme med gode innspill og gode forslag knyttet til forutsigbar, avklart og langsiktig finansiering for å bygge både veier og jernbane, og også skipsleden, ut raskere. Vi føler oss noe tryggere nå på at representanter fra Kristelig Folkeparti også vil gi oss sin støtte. Vi gleder oss over de omvendte sjeler.

Statsråd Liv Signe Navarsete [23:01:18]: Eg bad om ordet i tilknyting til ei tolking av det eg sa om at påbegynte prosjekt skal fullførast. Denne regjeringa gjer nettopp det. Me fullfører dei prosjekta som er påbegynte. Det har vi òg gjort i Østfold. Dei prosjektparsellane som det har vore vedteke å få oppstarta, vert fullførte. Og det gjer me elles, som i Vestkorridoren, der vi fullfører heile jernbanekorridoren i staden for å vente og utsetje og la det gå i langdrag, slik dei gjorde, dei som hadde styringa før oss. Det er ein stor forskjell. Det betyr ikkje at ei heil stamvegstrekning, f.eks. frå Oslo til Trondheim, vert fullført samanhengande, sjølv om me no har strekninga i gang nord for Gardermoen. Det er ynskjeleg, ja, absolutt, men det var ikkje det eg la i uttalen min om at påbegynte prosjekt skal fullførast. Eg må berre presisere det.

I hovudsvaret mitt sa eg at Regjeringa vil kome attende til spørsmålet om alternativ finansiering, og det vil vere svaret mitt, uavhengig av kor mange titals gonger ulike representantar og parti spør meg om dette i tida framover. Det kjem ikkje noko anna svar frå statsråden. For ettertida vil mitt korte svar vere nettopp det og ikkje noko meir. Dei rundane har me hatt så mange av i Stortinget, og eg har ikkje noko meir å tilføre før me kjem til NTP.

Representanten Sahl vil ha ei unnskyldning for det eg sa. Eg skal presisere det eg sa. Det var ikkje uventa at Sahl ville seie at dei prioriterte midtdelarar, rassikring, kollektiv og jernbane - for totalt 195 mill. kr - men det står like fullt fast at dei kutta 180 mill. på riksvegane og tok 30,5 mill. ekstra i utbyte frå Flytoget, til saman 210 mill. Dei tok altså meir ut enn dei putta inn i samferdsla. Dei omprioriterte, og det er ærleg og greitt, men det er i alle fall ikkje ei styrking av vegbygging, som er temaet her i dag, og som er relevant opp mot lånefinansiering, som representanten Sahl har lyfta fana for i dag.

Då er det relevant å sjå på kva han gjorde på riksveginvesteringane og stamveginvesteringane. Dei andre prosjekta er det vel ikkje aktuelt å lånefinansiere.

Apropos E18 meiner eg, som det har vore sagt her frå andre, at det er relevant kva Kristeleg Folkeparti hadde for ambisjonar då dei sjølve sat i regjering. Kua bør hugse at ho har vore kalv.

Jan Sahl (KrF) [23:04:16]: Jeg skal ikke forlenge debatten mye. Jeg vil bare si at jeg står fast på at det var omprioriteringer vi gjorde innenfor samferdselsbudsjettet, ikke kutt.

Så vil jeg si til Fremskrittspartiet at Kristelig Folkeparti ikke har problemer med omvendte sjeler, tvert imot. Det tar vi som en hedersbetegnelse. Jeg vil bare si til Fremskrittspartiet at vi har hatt en lang prosess i partiet i forbindelse med programbehandling. Vi er faktisk avhengige av å få dette konfirmert i våre programmer. I tillegg kjører vi en prosess fram mot Nasjonal transportplan.

For øvrig, når det gjelder hvordan vi har stemt med hensyn til Fremskrittspartiets forslag, vil jeg si at det er en vesensforskjell på det vi har foreslått, og det Fremskrittspartiet foreslår. Fremskrittspartiet sier hele tiden: kun med statlig finansiering. Omtrent sånn sier Fremskrittspartiet det ved ethvert forslag. Men vi har sagt: statlig finansiering, lånefinansiering, kombinert med ekstern finansiering. Det er hovedårsaken til at vi ikke har kunnet stemme for Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 3649)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Jan Sahl på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 2, fra Bård Hoksrud på vegne av Fremskrittspartiet

Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet lyder:

«I

Stortinget ber Regjeringen, så snart det er praktisk mulig, legge frem plan for en samlet og fullført utbygging av E18 Vinterbro i Akershus-Riksgrensen/Ørje.

II

Stortinget ber Regjeringen om at planen må omfatte full statlig finansiering av prosjektet.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:110 (2007-2008) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik, Ulf Leirstein, Hans Frode Kielland Asmyhr og Bård Hoksrud om en samlet plan for fullføring av utbyggingen av E18 Vinterbro i Akershus- Riksgrensen med avklart statlig finansiering - vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 79 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 23.15.09)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at det snarest legges fram en sak om offentlig-privat samarbeid (OPS) i samferdselssektoren på grunnlag av evalueringsrapporten fra Transportøkonomisk institutt.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 55 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 23.15.35)