Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2008 kl. 10

Dato: 05.11.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:23:45]: Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«I Norge mangler vi et moderne og funksjonelt treningssenter for politiet. Siden Oslo‑politiet har de fleste av de tunge operative enhetene som beredskapstroppen, bombegruppen og politihelikopteret for å nevne noen, bør et slikt anlegg lokaliseres til Oslo. Det har vært snakket om det lenge, og så vidt meg bekjent er det meste planlagt. Det som gjenstår er å bevilge midler og starte etableringen.

Ser statsråden behov for et slikt senter, og når er det mulig med byggestart?»

Statsråd Knut Storberget [12:24:13]: I forbindelse med planleggingen av ny base for politihelikoptertjenesten i Oslo har Oslo politidistrikt også satt i gang planlegging av en samlokalisering av politihelikoptertjenesten, beredskapstroppen og et treningssenter for operativ trening. Jeg forstår godt behovet for en slik samlokalisering og også behovet for alle de elementene i en slik samlokalisering – som svar på det første spørsmålet. For tida er politiet i dialog med Statsbygg om ervervelse av tomt/utbygging. Vi snakker her om en betydelig investering eller økte leiekostnader, som vil måtte innarbeides i kommende budsjetter. Fra departementets side er det en forutsetning at etablering av helikopterbase kommer i første byggetrinn. Det er derfor i dag ikke mulig å si noe ekstakt tidspunkt for eventuell byggestart for de ulike delene av prosjektet før Statsbygg har kommet med sine avklaringer.

Etter min mening er det viktig at politiet har gode øvings‑ og treningsforhold. Utgifter må ses opp mot andre behov i politiet. Jeg kan derfor ikke si noe konkret om framdrift nå.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:25:28]: Jeg må jo si at jeg – med respekt å melde – er skuffet over svaret. Statsråden er ellers rimelig tydelig når det gjelder f.eks. soningskøen og ambisjonen der. Her er det altså snakk om et av de viktigste verktøyene politiet skal ha. Det har ikke samme prioritet hos statsråden, men det tar jeg i og for seg til etterretning.

Jeg synes jo statsråden bør vurdere et annet element i dette, og det er sårbarheten ved dagens plassering i Oslo. Det er altså slik at ett enkelt kjøretøy kan stenge utkjøringen fra politihuset i Oslo. Det har akkurat i dag vært et eksempel på en lastebil som ble stående fast og sperret Sentrum politistasjon. Jeg går ut fra at når statsråden skal vurdere etablering av et nytt senter, bør også sårbarhet være en faktor i det hele, ikke minst sett i lys av erfaringene fra NOKAS‑ranet – politiet i Stavanger ble sperret inne av ett kjøretøy som det ble satt fyr på. I så måte hadde jeg håpet at statsråden skulle ha litt større ambisjoner. Det er greit å vente på Statsbygg. Men kan det da være slik å forstå at når planene fra Statsbygg foreligger, vil statsråden umiddelbart sette spaden i jorda – som man gjorde i en nordlandskommune for en tid tilbake?

Statsråd Knut Storberget [12:26:33]: Jeg liker å sette spaden i jorda, og det har vi jo i aller høyeste grad gjort når det gjelder justisfeltet. Men vi er avhengig av å gå noen prosesser for å få vite for det første hvor vi skal sette spaden i jorda, og så hvor mye det koster å sette spaden i jorda. Så jeg er glad for at Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann ser at vi har bygd ned soningskøen, og at vi der virkelig har vist at vi har kunnet sette spaden i jorda og bygge 400 nye fengselsplasser.

Når det gjelder akkurat dette spørsmålet, må jeg bare gjenta at vi også ser behovet for dette, særlig sett opp mot de planene man har, og de behov man har, med hensyn til politihelikoptertjenesten og muligheten for samlokalisering. Så må jeg få komme tilbake både i budsjettprosessen og gjerne også i andre sammenhenger og si noe nærmere om konkret framdrift når det er blitt mer konkretisert.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:27:26]: Dette svaret skal jeg takke for, og jeg håper jo at statsråden er enig med meg i at dette er en veldig viktig sak.

Statsråden var med og gjorde et vedtak i denne salen 16. mai 2002 om politihelikoptre og lokalisering sentralt i Oslo. Det har gått seks og et halvt år, og fortsatt sliter vi altså med effektiviteten og bruken av et av Europas mest avanserte politihelikoptre – ikke minst med basis i lokalisering, som har vært et problem. Jeg håper at det blir bedre. Det neste håpet er jo da at Regjeringen har ambisjoner om å bruke de samme verktøyene, og at man reduserer sårbarheten ved dem, jf. det som er i dag når det gjelder f.eks. beredskapstroppens lokalisering. Samtidig bør det være en ambisjon for Regjeringen å få på plass et treningssenter.

Jeg har registrert at statsråden har vært på Fornebu og sett på det midlertidige anlegget man har der ute, og jeg oppfatter det vel slik at man bør ha større ambisjoner enn som så. For når vi ser på hva svenskene har fått til når det gjelder treningsanlegg, er det milevis foran det som vi har. Jeg vil jo hevde at vi i Norge har en økonomi som gjør det mulig, og jeg tror også det vil være med og bidra som et positivt element når det gjelder rekruttering til politiet … (presidenten klubber.)

Statsråd Knut Storberget [12:28:32]: Jeg er i veldig stor grad enig med representanten Ellingsen i behovet. Vi har store muligheter nå framover, fordi det skal gjøres grep overfor politiet både i forhold til bemanning, utdanning og nye lokaliteter i framtiden for Politihøgskolen. Og så kommer dette med politihelikoptre inn, som det altså er helt nødvendig å gå igjennom, selv om ikke jeg skal påta meg ansvaret – forut for min statsrådgjerning – for hvorfor den saken lå i dødvanne. Men det er kjent at det har vært mange diskusjoner om lokalisering, som nok også er noe utenfor mitt påvirkningsområde. Men jeg tar med meg oppfordringen fra representanten om at dette bør prioriteres.