Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2008 kl. 10

Dato: 05.11.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Harald T. Nesvik (FrP) [12:29:35]: Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Det har til tider vært stort fokus på bemanningssituasjonen hos Oslo‑politiet og hva som her må gjøres i fremtiden, mens det samme fokus bare i liten grad har vært knyttet til den alvorlige situasjonen en har i distriktet. Som et eksempel vil jeg vise til oppslag i Tidens Krav av 24. og 25. oktober der det fremkommer at det i perioder helgen før bare var én polititjenestemann på vakt i Kristiansundområdet. Dette medførte at de var for få til å kunne rykke ut. Slike situasjoner skaper usikkerhet i befolkningen.

Hva vil statsråden gjøre i denne saken?»

Statsråd Knut Storberget [12:30:19]: Justisdepartementet arbeider for tiden med – og har gjort det lenge – at politiet både får ressurser og rammevilkår som vil ivareta publikums behov for service og beredskap. Det er bakgrunnen for at vi har økt budsjettet til politiet til neste år med 789 mill. nominelle kroner, og at politiet får en reell økning på over 200 mill. kr.

Politidirektoratet har utredet politi‑ og lensmannsetatens utdannings‑ og bemanningsbehov både når det gjelder politiutdannet personell og personell med annen utdanning, fram mot år 2020. Det foreslås å opprette 2 700 nye politistillinger og 1 000 andre stillinger i politiet i perioden fram til 2020. Med budsjettforslaget for 2009 følger Regjeringen opp disse anbefalingene, bl.a. ved å øke opptaket på Politihøgskolen til det rekordhøye antallet 552 studenter – under den forrige regjering var tallet nede på 240. Hadde vi hatt det høye nivået på Politihøgskolen da, hadde vi antakelig i løpet av denne fireårsperioden hatt 600–700 ekstra politifolk, bl.a. til distriktene. Jeg minner om det, særlig rettet inn mot dem som satt i regjering da. Jeg mener at Fremskrittspartiet i stor grad har ryggen fri når det gjelder akkurat dette spørsmålet.

I tillegg til å øke opptaket ved Politihøgskolen arbeider vi med å organisere politiet på en bedre måte. Utdannede polititjenestemenn må i større grad ut i aktiv tjeneste, og de oppgavene som like gjerne kan utføres av sivile, bør utføres av sivile. Politidirektoratet har satt i gang en rekke tiltak, bl.a. rekruttering av personell med annen utdanning, eksempelvis arrestforvarere – som vi nå ansetter i flere distrikter – for å frigjøre polititjenestemenn for politioppgaver. Samtidig arbeider vi med tiltak for å beholde eldre politifolk lenger i jobb.

Angående bemanningssituasjonen i Kristiansund‑området opplyser Politidirektoratet at Kristiansund politistasjon de siste ukene har drevet mye operativ opplæring i forbindelse med innføring av nye tjenestevåpen. I perioder med omfattende intern opplæring kan det til tider være vanskelig å fylle alle tjenestelister. Når det i tillegg oppstår sykefravær, vil det kunne oppstå tilfeller hvor man er avhengig av beordringer for å ivareta en god beredskap.

Videre bekrefter Politidirektoratet at Kristiansund politistasjon var bemannet med en tjenestemann lørdag 18.09. 08 kl. 1800–2130 og søndag 19.09.08 kl. 1600–2200. Årsaken var sykefravær og at ingen andre tjenestemenn var tilgjengelig for beordring – som jo er en mulighet for politimesteren.

Vanligvis er det ikke noe problem å beordre tjenestemenn til overtid, men vi har i den senere tid sett at politifolk ønsker å verne om sin fritid.

Det er viktig å understreke at det i tidsrommet med enmannsbetjent vakt ved Kristiansund politistasjon var flere tjenestemenn på vakt i Molde‑regionen som ville gitt politidistriktet bistand dersom behovet hadde oppstått.

Det er ikke så lenge siden jeg var i Kristiansund, så jeg vil samtidig benytte anledningen til å berømme særlig lokale myndigheter for god kriminalitetsforebygging i området. Blant annet ved å stenge matserveringen i en kiosk ved en bensinstasjon i Kristiansund reduserte man voldskriminaliteten betydelig. En bred og slagkraftig kriminalitetsforebyggende innsats er avhengig av godt samarbeid lokalt. Det er også en viktig måte å spare politiressurser på.

Bemanningssituasjonen i politiet har vært en utfordring i flere år, rett og slett fordi det er utdannet for få politifolk. I høst er situasjonen blitt vesentlig verre fordi ansatte i politiet synes å ha bestemt seg for å verne om sin fritid ved ikke å ta på seg overtidsvakter frivillig.

Til tross for en tidvis utfordrende driftssituasjon i politi‑ og lensmannsetaten har vi et politi her i Norge som gjør en kjempejobb. Vi har et politi med en god utdannelse og høy kompetanse. På flere viktige områder, bl.a. i Kristiansund‑regionen, går kriminaliteten i riktig retning, og vi har et politi som derfor nyter stor tillit i befolkningen. Jeg er også glad for at vi allerede til neste år kan høste fruktene av økt opptak ved Politihøgskolen i fjor og i inneværende år – noe som heldigvis også Fremskrittspartiet har vært med og støttet. Vi har altså et rekordhøyt opptak på 432 studenter, og vi skal som sagt videre opp. Det innebærer at vi til neste vil få 100 ekstra polititjenestemenn, og de skal sysselsettes.

Harald T. Nesvik (FrP) [12:34:50]: Takk til statsråden for svaret. Jeg er selvfølgelig kjent med at justisministeren daglig jobber med disse tingene for å få nye studenter, høyere opptak o.a., og for å få på plass bedre ordninger.

Det som bekymrer meg, er at den debatten som man har gående i denne sal, veldig ofte dreier seg om det sentrale østlandsområdet, gjerne rettet inn mot Oslo og de spesielle hovedstadsproblemene vi har. Jeg ønsker gjennom dette spørsmålet å sette fokus på hvordan det faktisk er ute i distriktene. Stasjonssjefen i Kristiansund sier bl.a. i Tidens Krav fredag 24. oktober at man har problemer med å få vaktlistene til å gå opp. Det er selvfølgelig fordi politifolk i mindre grad tar overtid frivillig.

Spørsmålet mitt til statsråden er: Når de nye studentene kommer ut i praksis og man kan begynne å høste fruktene av det man har gjort, vil statsråden i sterkere grad legge forholdene til rette slik at flere av disse havner i distriktene og ikke blir «fanget opp» av flyplasser og Oslo‑området?

Statsråd Knut Storberget [12:35:57]: Mitt svar på det er entydig ja.

Dette må vi gjøre på mange felt, først og fremst ved at når vi nå tar opp studenter ved Politihøgskolen, får politidistriktene og lokalmiljøene til rett og slett å sende «sine egne», som kommer tilbake.

Jeg mener at representanten Nesvik reiser en veldig viktig problemstilling om distrikt og by når det gjelder politiressurser. Det er på høy tid at denne debatten reises. Det sier jeg først og fremst fordi vi i altfor stor grad har konsentrert oss om Oslo‑regionen når det gjelder politiressurser. Det er et politidistrikt som i løpet av de siste åtte årene har fått økning i sine budsjetter fra i underkant av 1 milliard kr til nå nærmere 1,7 milliarder kr. Tiden er inne for å ha et større fokus på distriktenes bemanningssituasjon, ikke minst fordi der trenger man ytterligere bemanning på grunn av bl.a. ganske trælete infrastruktur, lange avstander og lengre responstid enn det vi opplever i Oslo.

Så jeg håper at når vi nå bl.a. skal ha studenter ut i praksis, vil det komme distriktene til gode.

Harald T. Nesvik (FrP) [12:37:06]: Jeg vil gjerne takke statsråden for svaret.

Det som er helt åpenbart, og det som bekymrer meg med den lave bemanningen, er at hverdagskriminaliteten blir lidende. Da må man prioritere mye sterkere, og tilliten – dersom en har behov for hjelp – går ned. Det tillitsforholdet er absolutt noe som vi er veldig avhengig av for å ha et godt tilbud til befolkningen, og samspillet mellom publikum og politi er man svært avhengig av er best mulig.

Noe av det som veldig ofte kommer opp, er – og statsråden var selv inne på det – at om man bare har én polititjenestemann i Kristiansund, har man Molde‑regionen å spille på. Det tar ca. 40 minutter å kjøre til Molde, og da kan både tjuver og andre ha kommet langt over alle hauger før man eventuelt kommer.

Spørsmålet mitt til statsråden er: Vil statsråden også se på størrelsen knyttet til de variable enhetskostnadene i politiet? Det er et stadig tilbakevendende tema, og det er jo der en legger ekstrautgiftene når det gjelder overtid og en del andre ting. Vil statsråden medvirke til at vi får økte bevilgninger til variable enhetskostnader?

Statsråd Knut Storberget [12:38:12]: Det er Politidirektoratet som fordeler disse midlene, men det gjøres etter en nøkkel – det er den såkalte Fürst og Høverstad‑rapporten som ligger til grunn for det.

Vi har nå en gjennomgang av hvordan vi fordeler midlene. Jeg skal ta med meg det aspektet som representanten Nesvik tar opp her, for jeg mener det er viktigere enn noen gang. Skal vi beholde tilliten, som også representanten er inne på, er vi helt avhengig av at politiet er til stede rundt omkring i det ganske land, ikke bare i pressområdene, der hvor kriminaliteten – jeg holdt på å si i tabloidavisene – synes best.

Samtidig må jeg bare få understreke at når det gjelder hverdagskriminalitet og også grovere kriminalitet, er det fantastisk at man i Kristiansund har klart å redusere voldskriminaliteten betydelig. Jeg mener å erindre – med forbehold – at reduksjonen var på rundt 30 pst. ved å ta forebyggende grep. Det er klart det er viktig at man i regionen opplever at en så alvorlig kriminalitetsart går ned så betydelig. Det beste er jo å skape samfunn som har mindre kriminalitet og mindre behov for politiet. Jeg mener at Kristiansund bør ha mer politifolk, men samtidig gjør de også en god forebyggende innsats.