Stortinget - Møte onsdag den 1. april 2009 kl. 10

Dato: 01.04.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Torbjørn Hansen (H) [12:10:54]: Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Statseide Statkraft gir i Bergens Tidende 26. mars uttrykk for et ønske om å bruke sin kapitalstyrke til å kjøpe seg opp i de regionale kraftselskapene. Statkraft eier i dag i Skagerak Energi, BKK og Agder Energi. Statkraft er negativ til at kraftselskapene bygger ut bredbånd. Konkurransetilsynet fraråder en ytterligere konsentrasjon i kraftsektoren. Regjeringen har ambisjoner om bredbåndssatsing og konkurranse i telemarkedet.

Hva er Regjeringens syn på Statkrafts rolle i disse spørsmålene?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:11:33]: Som representanten Hansen påpeker i sitt spørsmål, har Regjeringa ambisjoner om – og har gjennomført – en stor satsing på bredbåndsutbygging. Vi er også opptatt av å sikre konkurransen i telemarkedet.

Når det gjelder Statkrafts oppgaver, vil jeg for det første vise til at Regjeringas mål med eierskapet i Statkraft og rammene for selskapets virksomhet er gitt i eierskapsmeldinga fra 2006.

Som representanten er godt kjent med, skal Statkrafts virksomhet drives på et kommersielt grunnlag. Selskapets hovedoppgave er å være en effektiv produsent av kraft i Norge, og vekst i Norge må sjølsagt skje innenfor de rammer konkurransemyndighetene setter for videre oppkjøp. Regjeringa forventer videre at Statkrafts styre innenfor en forretningsmessig ramme har høye ambisjoner for selskapets forsknings- og utviklingsaktiviteter også i Norge.

Som kjent kjøpte Statkraft i perioden 1999–2002 betydelige eierandeler i de regionale kraftselskapene da kommunale eiere solgt seg ned. Et flertall i Stortinget så det som viktig å sikre norsk eierskap til disse selskapene og gav derved, som kjent, Statkraft finansielt grunnlag for å gjennomføre oppkjøpene ved å bevilge egenkapital til selskapet. Hensikten var å sikre et konkurransekraftig norsk selskap for kraftproduksjon og å unngå at norsk vannkraftproduksjon kom på utenlandske hender.

De regionale kraftselskapene har i dag utviklet en rekke ulike virksomheter med basis i sin nettvirksomhet. Flere av selskapene er bl.a. aktive i bredbåndsmarkedet, slik som representanten godt kjenner til. Både Agder Energi og BKK, hvor Statkraft har betydelige eierandeler, er også, som kjent, medeiere i Bredbåndsalliansen. Bredbåndsalliansen kjøpte nylig statens aksjer i BaneTele, og ble dermed eneeier av dette selskapet. Investeringene som har skjedd gjennom Bredbåndsalliansen, er et betydelig løft for de deltagende kraftselskapene. Jeg vil også vise til pressemelding fra styret i BKK 26. mars, der det heter at styret vedtok å fortsette den lønnsomme fibersatsinga i bedriftsmarkedet.

Det er viktig for Regjeringa at regionale kraftselskaper kan vokse og bidra til mangfold i energimarkedet. Statkrafts engasjement i de regionale selskapene må sjølsagt skje innenfor en forretningsmessig ramme, men jeg er opptatt av – og jeg forventer – at Statkraft utøver sitt eierskap slik at det bidrar til en god og positiv utvikling i disse selskapene.

Det er, som kjent, Statkrafts styre og ledelse som løpende avgjør hvilke forretningsmessige disposisjoner selskapet skal foreta. Dette gjelder også for Statkrafts eierskap i de regionale selskapene, herunder hvilke bredbåndsaktiviteter det er naturlig å være engasjert i. Departementets rolle som eier er å trekke opp overordnede retningslinjer for virksomheten og å treffe eierbeslutninger i saker som behandles på foretaksmøtet.

Regjeringa ser de regionale selskapene som viktige aktører i sine markeder. Jeg vil på den bakgrunn sjølsagt følge nøye med i hvordan Statkraft framover utøver sitt regionale eierskap. Det gjelder sjølsagt også i forhold til BKK.

Torbjørn Hansen (H) [12:14:42]: Jeg vil takke for svaret, som jeg opplever som vesentlig mer nyansert enn det vi har sett av kommentarer i pressen.

Statsråden sier innledningsvis at Statkraft skal operere innenfor konkurranselovens rammer. Nå er det en kjent sak at Regjeringen har bidratt til at Statkraft fikk overprøvd Konkurransetilsynets vedtak om forbud mot å kjøpe seg opp i Trondheim Energi. Det er i den sammenheng jeg synes det virker opportunistisk at Statkraft da i Bergens Tidende 26. mars gir uttrykk for en klar ambisjon om å ta en større andel av det norske markedet for kraftproduksjon.

Vi har et konkurransetilsyn som nesten kontinuerlig advarer mot økt konsentrasjon. De anbefaler egentlig å bryte opp litt av eierskapet og dominansen som Statkraft har i det norske produksjonsmarkedet. I den sammenheng er det meget spesielt at Statkraft da så klart gir uttrykk for en ambisjon om det motsatte.

Kan statsråden gi et klart svar på om Statkraft får tillatelse til, gjennom konkurranseloven eller eierskapet, å øke sin dominans i det norske markedet?

Statsråd Sylvia Brustad [12:15:50]: Nå trur jeg det lenge har vært kjent at Statkraft har hatt et ønske om å få en enda mer dominerende eierandel i BKK og Agder Energi, fordi det har vært en uttalt del av deres strategi. I de konkurransemessige vurderingene som så langt har vært gjort knyttet til Statkrafts oppkjøp, er det tatt hensyn til at Statkraft skal kunne eie disse selskapene fullt ut.

Om et slikt oppkjøp skal kunne realiseres, eller rett og slett bli noe av, avhenger av mange forhold. For det første betinger det at dagens kommunale eiere vil selge. Det er en situasjon som ikke foreligger i dag. Det vil også avhenge av om Statkraft har evne til å gjennomføre denne typen transaksjoner – det er også et åpent spørsmål – og også av de konkurransemessige vurderingene på det tidspunktet det måtte bli aktuelt. Dette må vurderes når det eventuelt foreligger som en aktuell problemstilling, og er en aktuell situasjon. Det er det ikke pr. i dag.

Torbjørn Hansen (H) [12:16:48]: Jeg vil takke for svaret, men jeg synes dette svaret var ullent. Jeg synes det hadde vært en klar fordel om Regjeringen, som eier i Statkraft, gav et veldig klart signal angående praktiseringen av eierskapet. Det er opplagt at en så kapitalsterk aktør vil kunne jobbe langsiktig for å oppnå den typen posisjon som selskapet gir uttrykk for i Bergens Tidende.

Jeg mener det er opplagt at en eier bør ha en holdning til denne typen spørsmål. Når Regjeringen på toppen av det hele har overprøvd Konkurransetilsynet i en sak om akkurat Statkrafts eierskap i de regionale selskapene, synes jeg det hadde vært avklarende og ryddig at statsråden gav et veldig klart signal om Statkrafts ambisjoner om å legge under seg flere av disse regionale selskapene er aktuell politikk, eller om det er totalt uaktuelt.

Statkraft har bedt om finansiering av investeringer på opp mot 90 milliarder kr, hvorav halvparten i Norge. Det kunne vært interessant å vite om statsråden ser for seg at noen av disse pengene skal kunne brukes på denne typen konkurransefiendtlig oppkjøp.

Statsråd Sylvia Brustad [12:17:54]: Når jeg ikke vil svare enda klarere på det i dag, er det fordi det pr. i dag ikke er noen aktuell problemstilling. Som eier tar vi, utover det som sjølsagt ligger i førende dokumenter, f.eks. eierskapsmeldinga, stilling til det i hvert enkelt tilfelle. Det betyr at hvis den problemstillinga skulle komme opp som en aktuell problemstilling, f.eks. knyttet til BKK, vil vi foreta de vurderinger som er nødvendige.

Men pr. i dag er det meg bekjent ikke en aktuell problemstilling. Det er styret og ledelsen som i så fall må fremme det og fremme det videre i systemet. Det er mange hensyn som skal ivaretas i en slik avgjørelse. Det kommer vi tilbake til dersom det skulle bli aktuelt.

For øvrig må jeg bare understreke at vi er svært opptatt av de regionale selskapenes rolle i Norge. De er viktige av industrielle grunner og av andre grunner, og er viktige motorer i sine regioner, enten de ligger i Bergen eller andre steder i landet. Det må sjølsagt tas hensyn til når en skal vurdere mange spørsmål i tida framover. Jeg forventer at Statkraft fortsetter å jobbe meget aktivt i positiv forstand når det gjelder de regionale selskapene.