Stortinget - Møte tirsdag den 16. juni 2009 kl. 10

Dato: 16.06.2009

Dokumenter: (Innst. S. nr. 352 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 86 (2008–2009))

Sak nr. 11 [14:39:33]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om endringer i statsbudsjettet for 2009 under Helse- og omsorgsdepartementet (takstoppgjørene for leger, psykologer og fysioterapeuter, samt fullmakt til bestilling av pre-pandemivaksine)

Talere

Votering i sak nr. 11

Harald T. Nesvik (FrP) [14:40:03] (komiteens leder og ordfører for saken): Da skal vi bevege oss litt vekk fra asfalten og over på de mer myke verdiene.

Saken som vi har til behandling, dreier seg om to ting. Det ene er selve takstoppgjøret for leger, psykologer og fysioterapeuter. Den andre saken er fullmakt til bestilling av prepandemivaksine.

Når det gjelder takstoppgjøret for leger, er det noe man må komme tilbake til siden forhandlingene ikke er sluttført. Jeg vil i den forbindelse bare henvise til en enstemmig komitémerknad i innstillingen. Der heter det:

«Komiteen støtter forslaget om å gi en fullmakt som det legges opp til i proposisjonen, men under den klare forutsetning at det ikke blir en økning i egenbetalingen for pasientene ut over de 5 prosent som allerede er vedtatt i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2009».

Alle partier unntatt Fremskrittspartiet var med på en egenandel på 5 pst.

Grunnen til at jeg tar ordet i denne saken, er knyttet til prepandemivaksine. Som de aller fleste sikkert har fått med seg, erklærte WHO den 11. juni en pandemi fase 6. I den forbindelse har Norge forpliktet seg til å kjøpe inn vaksine, slik at forslaget som ligger i proposisjonen om en prepandemivaksine, dermed faller bort. Jeg har derfor fremmet et forslag om at vi gir en bestillingsfullmakt til Helse- og omsorgsdepartementet under kap. 710, post 21 Spesielle driftsutgifter. Det er en fullmakt på 830 mill. kr., slik at man kan få kjøpt inn en vaksine. I avtaleverket er det snakk om 9,4 millioner brukerdoser. Det står også gjengitt i innstillingen fra komiteen og viser at komiteen faktisk allerede hadde tatt høyde for dette i forbindelse med avgivelse av saken.

Med dette fremmer jeg det omdelte forslaget om en bestillingsfullmakt på 830 mill. kr, slik at Regjeringen har det verktøyet som skal til for å kunne gjøre jobben utover høsten, uten å måtte komme tilbake til Stortinget. Jeg håper det er tilstrekkelig for Regjeringen, slik at vi nå får disse tingene på plass – til nytte og glede for det norske folk.

Presidenten: Representanten Harald T. Nesvik har tatt opp det forslaget han refererte til.

Dag Ole Teigen (A) [14:42:51]: Jeg vil bare helt kort slutte meg til at det forslaget som nå er fremmet, er i tråd med den endringen som WHO har gjort.

Jeg vil for ordens skyld opplyse om at regjeringspartiene vil stemme for forslaget, slik at dette blir rett. Jeg regner med at et samlet storting også kommer til å gjøre det.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [14:43:25]: Jeg mener det er ønskelig og nødvendig for meg i denne anledning å si noen ord om situasjonen hva gjelder influensa A(H1N1).

Som også komiteens leder var inne på, hevet Verdens helseorganisasjon, WHO, den 11. juni beredskapsnivået til fase 6 i utviklingen av den nye influensaepidemien. Dette betyr at verden erfarer den første influensapandemien siden 1968. For første gang i historien blir vi imidlertid ikke tatt på senga, men har, i motsetning til tidligere pandemier, hatt mulighet til å forberede oss.

WHOs beslutning om heving av beredskapsnivået er basert på rapporter fra hele verden. Siste oppdaterte tall fra WHO viser at det så langt, pr. 15. juni, er registrert smittede i 76 land med nær 36 000 bekreftede smittetilfeller, inkludert 163 dødsfall. Blant EU- og EFTA-landene er det bekreftet nær 2 400 smittetilfeller, og første dødsfall ble rapportert fra Skottland 14. juni.

Basert på tilgjengelig informasjon så langt vurderer WHO og også norske helsemyndigheter alvorligheten ved denne pandemien til å være moderat. Det overveldende flertall av de smittede har erfart milde symptomer og blir raskt helt friske, ofte uten behov for medikamentell behandling.

Det er vanlig at virus utvikler seg over tid. Derfor er myndighetene opptatt av å få mer kunnskap om hvordan dette nye viruset eventuelt utvikler seg, og er forberedt på at sykdomsbildet kan bli mer alvorlig enn det er i dag. Da jeg deltok på Verdens helseforsamling for en tid tilbake, var det ikke minst denne faren for at viruset ikke er stabilt og kan endre seg, som ble vektlagt veldig sterkt, ikke minst fra WHOs generalsekretær, doktor Chan.

I St.prp. nr. 86 for 2008–2009 er det redegjort for at Norge har forpliktet seg til å kjøpe 9,4 millioner vaksinedoser til en samlet pris på anslagsvis 650 mill. kr dersom WHO erklærer pandemi fase 6, videre at den nye avtalen om prepandemivaksine vil bli satt til side dersom produsenten starter produksjon av pandemivaksine etter at pandemi fase 6 er erklært. Med WHOs erklæring av fase 6 er premissene for forslag til vedtak i St.prp. nr. 86 for 2008–2009 knyttet til prepandemivaksine, dermed endret og har utløst behov for en fullmakt til å bestille 9,4 millioner doser pandemivaksine innenfor en ramme på 650 mill. kr. Jeg er glad for at Stortinget nå har ivaretatt dette ved behandlingen av innstillingen i dag – at det ligger an til at Stortinget kan gjøre det.

Første leveranse av en pandemivaksine vil foreligge tidligst tre–fire måneder etter produksjonsstart, som forventes å skje i begynnelsen av juli. Folkehelseinstituttet er i gang med å klargjøre for vaksinering av befolkningen i henhold til planene for vaksinering ved en pandemi.

Så bare helt til slutt noen få ord om takstoppgjøret for leger, psykologer og fysioterapeuter. Vi forhandler med Den norske legeforening, Norsk Psykologforening og Norsk Fysioterapeutforbund om økonomiske vilkår mv. Det er nå enighet med Psykologforeningen og Fysioterapeutforbundet om vilkårene for neste periode, mens forhandlingene med legene fortsatt pågår.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

(Votering, se side 3817)

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Under debatten har Harald T. Nesvik satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget er omdelt i salen.

Presidenten har oppfattet det slik at en samlet komité står bak det forslaget som komiteens leder har framsatt, og at det kommer til erstatning for innstillingens forslag til vedtak under II.

Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet får fullmakt til å gjøre endringer i bevilgningen til kommunene og trygderefusjonene for legehjelp, psykologhjelp og fysioterapi fra 1. juli 2009 på grunnlag av eventuelle avtaler med Den norske legeforeningen, Norsk Psykologiforening og Norsk fysioterapeutforbund fra samme dato.

II

Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2009 kan foreta bestillinger utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

KapPostBetegnelseSamlet ramme
710Nasjonalt folkehelseinstitutt
21Spesielle driftsutgifter470 mill. kroner»

Presidenten: Det voteres samlet over I og forslaget fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«II 

Bestillingsfullmakt 

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2009 kan foreta bestillinger utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

KapPostBetegnelseSamlet ramme
710Nasjonalt folkehelseinstitutt
21Spesielle driftsutgifter830 mill. kroner»
Votering:Komiteens innstilling til I og forslaget fra Fremskrittspartiet til II ble enstemmig vedtatt.

Presidenten: Innstillingens forslag til vedtak under II bortfaller som følge av at forslaget er vedtatt.