Stortinget - Møte tirsdag den 8. juni 2010 kl. 10

Dato: 08.06.2010

Dokumenter: (Innst. 310 L (2009–2010), jf. Prop. 94 L (2009–2010))

Sak nr. 11 [18:00:27]

Innstilling fra justiskomiteen om endring i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS)

Talere

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Det foreligger ikke noe forslag til debattopplegg, og presidenten håper det betyr at vi får en kort debatt.

For ordens skyld vil presidenten gjøre oppmerksom på at i en fri debatt er taletiden begrenset til 30 minutter.

Anders B. Werp (H) [18:01:07]: (ordfører for saken): Som sakens ordfører skal jeg gjøre mitt beste til at dette går ganske raskt.

Denne saken dreier seg om endring av § 12 første ledd bokstav a i lov om Schengen informasjonssystem, forkortet SIS. Endringen vil gi tollmyndighetene rett til direkte søk i SIS på lik linje med politiet når de utfører grensekontroll og annen kontroll.

Tollmyndighetene har i dag adgang til å gjøre seg kjent med alle kategorier opplysninger i SIS, men må begjære disse utlevert ved henvendelse til Kripos. Forslaget er derfor i hovedsak en forenkling og effektivisering av den tilgang tollmyndighetene allerede har til opplysningene i SIS. Tollmyndighetene i de fleste av de øvrige Schengen-landene har slik direkte adgang til SIS som foreslås i denne innstillingen.

SIS er et register med bl.a. opplysninger om personer som ønskes pågrepet og utlevert, som skal forvares av hensyn til sin egen sikkerhet, som er uønskede i Schengen-området, eller som får sin identitet misbrukt av andre. I tillegg inneholder SIS opplysninger om stjålne eller forsvunne gjenstander, som motorkjøretøyer, tilhengere, campingvogner, skytevåpen, pengesedler, blankofullmakter og legitimasjonsdokumenter.

SIS er derfor et sentralt verktøy i kriminalitetsbekjempelse på tvers av landegrensene. Også samarbeid på tvers av offentlige organer og etater er etter komiteens mening viktig for å bekjempe organisert og grenseoverskridende kriminalitet. Samarbeidet mellom politi og tollmyndigheter er derfor av stor betydning.

Høringsinstansene er gjennomgående positive til forslaget. Dog er Datatilsynet kritisk til forslaget og mener det øker belastningen på personvernet. En samlet justiskomité er også opptatt av å ivareta personvernet og viser til komiteens behandling av politiregisterloven og Lovvedtak 38 i inneværende stortingssesjon.

I den nevnte saken framhevet justiskomiteen betydningen av et tydelig og godt regelverk for informasjonssikkerhet og internkontroll når det gjelder behandling av personsensitive opplysninger hos politiet. Dette er viktig både av personvernmessige grunner og for å ivareta politiets behov for at slike opplysninger holdes skjermet for uvedkommende.

En samlet justiskomité støtter forslaget om endring av lov om Schengen informasjonssystem.

Sigvald Oppebøen Hansen (A) [18:03:53]: Det er viktig med samarbeid på tvers av offentlege organ og etatar for å nedkjempe grenseoverskridande kriminalitet. For politi og tollmyndigheiter må derfor forholda leggjast til rette for optimalt samarbeid både på nasjonalt og internasjonalt plan.

Regjeringas framlagte forslag til endring i SIS-lova gjev tollmyndigheitene rett til direkte søk i Schengen informasjonssystem på lik linje med politiet når dei utøver grensekontroll og annan kontroll. Avgrensinga som for ti år sidan blei lagt på tollmyndigheitene sin tilgang til SIS, framstår i dag som eit unødvendig hinder for effektivitet i bruk av opplysningar i registeret.

Eg minner om behandlinga av politiregisterlova i vinter, der ein understreka betydninga av eit tydeleg og godt regelverk for informasjonstryggleik og internkontroll når det gjeld behandling av personsensitive opplysningar i politiet. Når det gjeld SIS, er det eit solid rammeverk på plass for å vareta desse omsyna.

SIS-registeret er oppretta på bakgrunn av Schengen-konvensjonen, og reguleringa er i samsvar med rammene i konvensjonen. Behandling av opplysningar som blir regulerte av SIS-lova, blir derfor ikkje omfatta av politiregisterlova, men følgjer EU sine tilvisingar.

Til slutt vil eg seie at eg føreset, og har tillit til, at Tollvesenet på same måte som politiet vil sikre at tilgang til informasjon blir utøvd i samsvar med SIS-lova og det EU har anbefalt.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

(Votering, se side 3831)

Votering i sak nr. 11

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

lov 

om endring i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS)

I

I lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS) skal § 12 første ledd bokstav a lyde:

  • a) politi- og tollmyndighet når de utøver grensekontroll og annen kontroll

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.