Stortinget - Møte torsdag den 3. mars 2022

Dato: 03.03.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 150 S (2021–2022), jf. Meld. St. 41 (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [12:51:26]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Datatilsynets og Personvernnemndas årsrapportar for 2020 (Innst. 150 S (2021–2022), jf. Meld. St. 41 (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletiden, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kathrine Kleveland (Sp) [] (ordfører for saken): Takk til komiteen for godt samarbeid.

Hvilke digitale spor etterlater vi oss, hvilke digitale spor tillater vi at vi etterlater, og hvilken betydning har våre digitale spor? Det er nok helt umulig å vite. Stadig flere digitale løsninger både offentlig og privat gir stadig flere spor, fra Facebook, Snapchat og TikTok til bomringer, betalingstjenester, overvåkningskameraer og utallige apper vi alle omgir oss med daglig.

Da er det betryggende for oss at Datatilsynet og Personvernnemda tar dette på høyeste alvor. Datatilsynet, som ble opprettet i 1980, er et uavhengig forvaltningsorgan under Kommunal- og distriktsdepartementet. Hovedoppgaven er å bidra til at personvernlovgivningen etterleves, og at alle beskyttes i tråd med personopplysningsregelverket.

Personvernnemnda er en statlig nemnd som behandler klager på Datatilsynets vedtak og ble opprettet i 2001. Nemnda hadde økning i antall saker fra 2019 til 2020 og har redusert saksbehandlingstiden.

Pandemien har også preget Datatilsynet og Personvernnemnda sterkt. Datatilsynet utviste mer fleksibilitet og skjønn da Norge stengte ned i mars 2020. Fordi mange bedrifter slet økonomisk og var avhengige av statlige kompensasjonsmidler, var Datatilsynet varsomme med å pålegge gebyr for brudd, særlig til mindre bedrifter. En samstemt komité har i behandlingen av saken støttet dette. Det er en styrke ved det norske samfunnet at vi har tilpasset oss og gjort det beste ut av pandemisituasjonen.

Koronapandemien ga mange av oss et digitalt kvantesprang. Plutselig håndterte de fleste av oss digitale møter på flere plattformer. Det var hjemmeskole, hjemmekontor og digitale løsninger som gjaldt i frivilligheten, kulturen og i vennegjengen.

Mens vi kastet oss rundt og tok i bruk digitale verktøy, viser ettertiden at personvernet ikke alltid var godt nok ivaretatt. Et eksempel er den første Smittestopp-appen, som ble vurdert som for inngripende. Ny versjon av Smittestopp har kun smitte- og kontaktsporing som formål og er samtykkebasert. Dette viser at vi må ta lærdom av erfaringene vi gjør underveis.

Pandemien har også forsterket noen forskjeller, som mellom dem som har tilgang på nett- og mobildekning, og dem som ikke har, og forskjeller mellom dem som behersker digitale løsninger, og dem som ikke gjør det. Som Senterparti-politiker er jeg glad for at vi i Hurdalsplattformen fastslår at alle skal sikres bredbånd og mobildekning og kunne delta i en digitalisert framtid. Samtidig må vi sørge for at det finnes alternative løsninger eller hjelp å få for dem som ikke behersker den digitale hverdagen.

Anne Kristine Linnestad (H) []: Den rapporten som vi nå behandler, er altså om Datatilsynets arbeid i 2020. Det viser hvilken omstilling Norge og resten av samfunnet har vært gjennom når det gjelder digitalisering, og når det gjelder fokuset på Datatilsynet og ikke minst personvern – hvilken stilling det har, og hvilket fokus en bør ha rundt det. Datasikkerhet er et ekstremt stort tema.

Jeg skal ikke si så mye mer enn det saksordføreren allerede har gjort, for dette er en innstilling som vi er helt enige om. Men jeg har lyst til å henlede oppmerksomheten på rapporten vi vil få for 2021, og ikke minst den vi får et år fram i tid, om det året vi er inne i nå, hvor vi alle trodde at den store krisen var over. Vi tenkte at pandemien er den krisen vi skal gjennomleve i vår tid, og så har vi plutselig fått en krise, en krig, faktisk, i Europa, og det medfører store utfordringer angående datasikkerhet og personvern. Jeg ser fram til at vi får de rapportene, og legger vekt på hvor viktig fokuseringen på nettopp datasikkerhet er i vår tid.

Så vil jeg knytte et par kommentarer til smittesporingsappen. Det er ingen tvil om at dersom man hadde hatt bedre tid – dersom en krise ikke er en krise som må håndteres fra dag til dag og time til time – hadde man brukt mer tid på å utvikle den første smittesporingsappen. Samtidig vil jeg berømme dem i FHI som faktisk gjorde det, og den jobben som de gjorde i etterkant med å endre, slik at den ble mer i tråd med personvernpolitikken. Men det var en mulighet og et grunnlag for å finne ut mobiliteten, hvor og når smitten skjedde, samt mulighet til raskt å varsle nærkontakter, som var bakgrunnen for den aller første appen. Den endringen som er gjort, har nok gjort at vi ikke har like god mulighet til å se bakover i tid på hvilke konsekvenser smitten egentlig hadde i starten.

Grete Wold (SV) []: Denne viktige årsrapporten er preget av nok et år med pandemi, og den viser de utfordringer, men også de styrker, våre instanser på dette området har. En kraftig økning i antall henvendelser viser at man har tillit til kontrollinstansene, og det gir igjen muligheter for å få oversikt og muligheter for forbedringer.

Pandemien har endret vårt forhold til og vår bruk av digitale verktøy, og med det kommer også utfordringer og behov for ny kompetanse. Vi har sett en økt bruk av digitale møteplattformer, og det er klart at dette ikke i tilstrekkelig grad har vært risikovurdert – naturlig nok. En slik spesiell situasjon har gitt oss en fantastisk kompetanseøkning hos mange, og det må vi ta med oss videre, men graden av hast og krise har ikke gitt mulighet for erfaringsinnhenting, noe som er helt grunnleggende for å kvalitetssikre og risikovurdere. Men når vi nå er to år inne i pandemien og får stadig økte erfaringer, vil vi kunne legge til rette for en videreutvikling i et mye mer normalt tempo enn vi har hatt fram til nå. Erfaringene og prioriteringene som tilsyn og nemnd har gjort, er viktige. Det vil kreve fokus, men også økte ressurser, for å innhente det etterslepet. Betydningen av dette arbeidet i en verden som i stadig økende grad er digital, kan ikke overvurderes.

Behovet for og utviklingen av en smittesporingsapp var i første omgang preget av hastverk, naturlig nok. Men i det videre arbeidet og med de erfaringene vi har gjort, er det mulig også å bruke denne teknologien på en slik måte at vi i framtiden vil stå bedre rustet for tilsvarende situasjoner. Det står respekt av det arbeidet som er lagt ned, og den kompetansen som er vist.

Et område som spesielt omtales i rapporten, er økende bruk av digitale verktøy i skolen, noe som åpenbart er helt nødvendig for å skolere våre barn og unge inn i framtidens næringsliv og arbeidsmarked. Det må det offentlige ta høyde for, og sørge for at det dekkes av kommunale og offentlige budsjetter. Det som nå i økende grad skjer, er at – som rapporten beskriver – skolene åpner for kommersielle aktører som ser skolen som en markedsføringsarena for reklame. Det er SV sterkt kritisk til, og vi forventer at man tar et oppgjør med den uheldige utviklingen der reklame blir en del av skolehverdagen, og hvor kommersielle krefter får påvirke utviklingen av norsk skole.

Det er mulig å ta fram mange store og små forhold i denne rapporten. Jeg skal nøye meg med de kommentarene til nå, og avslutte med å takke for en god rapport. Og tusen takk for det viktige arbeidet som nedlegges av meget kompetente folk både i Datatilsynet og Personvernnemnda.

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

André N. Skjelstad (V) []: Datatilsynet spiller en viktig rolle som vaktbikkje i offentligheten og er en viktig forkjemper for å verne om individets rett til privatliv og personvern. Datatilsynet ble som de fleste andre påvirket av pandemien, og det framstår for meg som en klok beslutning at tilsynet tilpasset seg og utøvde mer fleksibilitet og skjønn i den situasjonen landet var i. Likevel ivaretok tilsynet personvernansvaret på en god måte, eksemplifisert med deres kritikk av den første smittestopp-appen, som hadde betydelige svakheter med tanke på personvernet. Datatilsynets kritikk fikk direkte konsekvenser og endte opp med at vi fikk en ny app, som senere tilfredsstilte viktige vilkår. Det er nettopp sånne eksempler som viser hvor viktig Datatilsynet er. De passer på innbyggerne når politikerne noen ganger går for fort fram. Datatilsynet har vært viktig og vil fortsatt være viktig i årene framover.

Vi trenger et tilsyn som har faglig tyngde og kan holde igjen myndighetene når de går for langt. De største partiene har historisk sett vært svært dårlige til å ivareta personvernet og folks rett til privatliv. Det har vi sett når de store partiene har gått sammen og sagt ja til datalagringsdirektiv og utvidet overvåkningstillatelse til politiet, og i en rekke små og store saker som er blitt fremmet før, og flere som nå ligger hos regjeringen. Her er konsekvenser for personvernet i altfor liten grad vurdert og drøftet. I mange av disse sakene har Datatilsynet vært på linje med Venstre og vært en tydelig stemme for at myndighetenes bekjempelse av kriminalitet ikke må gå på bekostning av vanlige borgeres personvern og privatliv.

I en stadig mer digitalisert verden vil behovet for partier som står opp for retten til privatliv, bli større. Det er godt å vite at Datatilsynet også følger opp det og følger med på den utviklingen.

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Oppmerksomhet og bevissthet om personvern øker i takt med digitaliseringen av samfunnet, og det er bra og nødvendig.

Pandemien har gitt oss fornyet forståelse for mulighetene som ligger i digitale verktøy. Samtidig kan digitalisering utfordre personvernet, særlig når teknologiutviklingen skjer svært raskt. Derfor er det avgjørende at det gjøres gode personvernvurderinger når nye digitale løsninger tas i bruk. Det må bl.a. gjøres grundige sikkerhetsvurderinger, og det må sikres at det ikke innhentes flere personopplysninger enn nødvendig.

Bruk av personopplysninger må skje på en lovlig og ansvarlig måte. Noen ganger kan det imidlertid være vanskelig å vite hvordan man skal gå fram. Personvernregelverket er både omfattende og komplekst, og med framveksten av ny teknologi oppstår stadig nye spørsmål. Datatilsynets sandkasse for personvern og kunstig intelligens er ett verktøy som kan bidra til å forene innovativ utvikling og ivaretakelse av personvern. Fordi resultatene fra sandkassen vil være offentlige, kan også aktører utenfor sandkassen lære av funnene.

Den voksende dataøkonomien preges av store teknologiselskaper og forretningsmodeller som bygger på omfattende bruk av persondata. Vi må erkjenne at vi ikke kan løse alle personvernutfordringer nasjonalt. Internasjonalt – og særlig europeisk – samarbeid er avgjørende for å komme fram til gode løsninger. Samarbeid mellom de europeiske personvernmyndighetene er viktig for effektiv håndheving og fortolkning av personvernforordningen. Det er også nødvendig å samarbeide med forbruker- og konkurransemyndigheter, siden dataøkonomien har økt overlappet mellom personvern-, forbrukervern- og konkurranseutfordringer. Felleseuropeisk samarbeid er også nødvendig for utvikling av ny regulering som kan bidra til å håndtere de utfordringene som den globale dataøkonomien fører med seg.

Personvernforordningen krever at behandling av personopplysninger skjer på en åpen måte. Åpenhet er en forutsetning for at den enkelte i størst mulig grad skal kunne ivareta eget personvern. Åpenhet er også en forutsetning for å ivareta den helt nødvendige tilliten til digitale løsninger. I den digitale tidsalderen vi lever i, er det også viktig med en åpen samfunnsdebatt om personverntrender og personvernutfordringer mer generelt. Personvernkommisjonens utredning, som skal leveres til høsten, vil kunne gi oss mer innsikt i dette. Utredningen vil forhåpentligvis gi grunnlag for god debatt om personvern i tiden framover.

Presidenten: Ingen har teikna seg til replikk.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Kathrine Kleveland (Sp) []: Landet vårt er et av verdens mest digitaliserte, og nordmenn har høy digital kompetanse. Dette gir store muligheter og samtidig utfordringer. Spesielt i det offentlige er det f.eks. avgjørende at bruken av personopplysninger, skjer i lovlige former. Vi må kunne stole på at opplysningene våre ikke deles videre. Norske innbyggere har generelt stor tillit til det offentlige. Denne tilliten må ivaretas også på dette området.

Barn og unge har begrensede forutsetninger for å forstå omfanget av å gi samtykke til deling av personopplysninger. Da er det ekstra viktig med sikkerhetsløsninger og kunnskap for å ivareta personvernet for barn og unge. Unge i dag vokser opp med verden tilgjengelig ved noen tastetrykk. Det gir fantastiske muligheter, men også mindre privatliv og fare for misbruk. Informasjon fra barn og unges nettbruk er gull verdt for mange. På nettsiden www.dubestemmer.no, som Datatilsynet og Utdanningsdirektoratet driver, lærer ungdom om personvern, nettvett og digital dømmekraft.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering jobber for å ivareta unge på nett, beskytte innbyggerne mot digital overvåkning og påvirkning og å stille strengere krav til private selskapers deling av data.

Demokratiet vårt kan ikke tas for gitt, heller ikke i det digitale rom, men må alltid kjempes for. Derfor er det så viktig at det i Hurdalsplattformen er varslet et utvalg for å se på hva vi trenger for å sikre demokratisk kontroll over digitaliseringen, slik at norske data forblir i landet og gir verdiskaping i Norge.

For Senterpartiet og Arbeiderpartiet er det ikke et alternativ å sitte stille og vente på at de store teknologigigantene skal styre utviklingen i en retning som ikke tjener Norge eller demokratiet. Staten må være aktivt med på utviklingen og forsvare norske innbyggeres rettigheter på en arena som ikke er like tilgjengelig eller oversiktlig for alle.

Et eksempel er at regjeringen vil støtte norske nettaktører i konkurransen mot internasjonale storaktører. Et annet eksempel er velferdsteknologi, som kan videreutvikle helse- og omsorgstjenesten til det beste for pasienter, helsepersonell og innbyggere når det brukes klokt.

Økt digitalisering og teknologisk utvikling gir personvernutfordringer. Samtidig fastslår regjeringen at riktig og god informasjon er en forutsetning for ytringsfrihet. Så må vi på Stortinget sikre at lovverket gir økt samfunnssikkerhet innenfor rammene av menneskerettighetene og rettsstatsprinsipper.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel