Stortinget - Møte torsdag den 19. mai 2022

Dato: 19.05.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 282 S (2021–2022), jf. Prop. 101 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [10:47:31]

Innstilling frå transport- og kommunikasjonskomiteen om Revidert finansieringsopplegg for Askøypakken i Vestland (Innst. 282 S (2021–2022), jf. Prop. 101 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Erling Sande (Sp) [] (leiar i komiteen og ordførar for saka): Proposisjonen om revidert finansieringsopplegg for Askøypakken ber Stortinget tilretteleggje for fullføring av prosjekt og tiltak i Askøy kommune i Vestland fylke.

Stortinget slutta seg til Askøypakken gjennom handsaming av Prop. 197 S for 2012–2013. Askøypakken har omfatta ti prosjekt i fylkesvegnettet i tillegg til ei ramme for kollektivtiltak. Dei tiltaka som har kome så langt, har bidrege til både betre vegstandard, styrkt framkome og høgare trafikktrygging.

Det har ikkje late seg gjere å realisere alle tiltaka innanfor gjeldande finansiering. Grunnen er lågare inntekter fordi trafikken har vore mindre enn ein føresette, andelen elbilar har vore høgare, og kostnadene i nokre av prosjekta har auka.

Fordi det er brei lokalpolitisk semje om at ein ønskjer å fullføre dei resterande tiltaka, har Askøy kommune og fylkeskommunen saman gått inn for eit revidert finansieringsopplegg for å sikre fullfinansiering av tiltaka i pakken. Dei auka inntektene skal kome gjennom ein ekstra bomstasjon og forlenging av innkrevjingsperioden fram til 2033.

Samferdsledepartementet varslar at dei sluttar seg til målsetjingane, og viser til dei positive gevinstane Askøypakken har ført med seg og at dei endringar som her er føreslåtte, har brei lokalpolitisk støtte.

På bakgrunn av desse elementa har òg Vestland fylkeskommune stilt garanti for bompengelånet.

Eg vil òg nemne at departementet peikar på at i retningslinjene for bompengefinansierte bypakkar er det gjort endringar som medfører at det ikkje lenger er aktuelt å leggje fram reviderte pakkar for Stortinget utelukkande for å dekkje kostnadsauke i prosjekta eller sviktande inntekter. Departementet viser til at ein likevel vil gjere dette, i og med at vedtaket om utvida bompengeinnkrevjing er gjort av lokale styresmakter før dei nye retningslinjene var innførte, og difor ikkje skal ha tilbakeverkande kraft.

I dei nye retningslinjene er det òg lagt til grunn ein eigendel på 20 pst. for dei kommunale prosjekta som ikkje har vore lagde fram for Stortinget som ein del av bypakken tidlegare, men at porteføljen i denne saka ikkje er omfatta av dette kravet fordi prosjektporteføljen er den same som Stortinget handsama i Prop. 197 S.

Fleirtalet i komiteen deler målsetjinga dei lokale styresmaktene har om å realisere Askøypakken og sluttar seg difor til den reviderte finansieringa. Askøypakken har bidrege til betre samferdsle og betra trafikktryggleik i kommunen. Det er bra, og vi ønskjer at det arbeidet skal halde fram.

Eg legg til grunn at mindretalet i komiteen vil gjere greie for sitt syn.

Liv Kari Eskeland (H) []: Som saksordføraren gjorde greie for, treng Askøy-pakken å få utvida bompengeperioden for å koma i mål med dei ti prosjekta som ligg i pakken. Lågare trafikk og auka kostnader er to av faktorane som har gjort ei slik utviding naudsynt. Den tredje faktoren er ein stor auke i andelen elbilar i kommunen. I Askøy køyrer no kvar tredje bilist rundt med ein elbil, og det viser at Askøy er den kommunen i verda som har høgast tettleik av elbilar. Dette er resultat av ein vilja politikk, men like fullt eit ansvar me må vera oss bevisst – med elbilfordelane gjennom bomringar vil bompengegrunnlaget gå ned.

Samtidig er det greitt å konstatera at politikk og verkemiddelbruk verkar, og at lågare avgiftsnivå på elbilar både i form av moms, energikostnader, avgifter og bominntekter fører til at folk endrar kjøpemønsteret sitt.

Politisk har ein fått brei støtte frå næringslivet for å forlengja bompengeperioden. Dette er eit næringsliv som ser nytten av å få på plass gode og trygge vegar, slik at varer og tenester kjem fram fort og trygt. Bompengar vil sjølvsagt vera ei ekstra byrde for private og næringsliv. Samstundes vil ei prioritering av viktige vegprosjekt der ein sjølv skal vera med på delar av finansieringa, leggja ein dempar på iveren etter å inkludera fleire prosjekt utover dei ein ser som strengt nødvendige og som samfunnsmessig vil vera gode investeringar, anten det handlar om framkomelegheit eller auka tryggleik langs vegane våre.

Difor er Høgre trygg på at det er rett å gå for den forlenginga av bompengeperioden som det her vert bedt om, nettopp fordi det er stor samstemmigheit lokalt for å få på plass midlar til å starta opp, ferdigstilla og sluttføra dei siste fem prosjekta som ligg i den opphavlege Askøypakken. Så er det viktig at departementet i framhaldet tek inn over seg konsekvensane av at elbilandelen går opp, ikkje berre for denne pakken, men generelt for alle pakkar, og at ein difor må vurdera finansieringsnøklane som ligg til grunn.

Me ønskjer Askøy lykke til med resten av prosjekta som ligg i pakken, og gler oss til å kunna køyra på oppgraderte og trafikksikre vegar i Askøy. Det er eg sikker på at alle som ferdast langs vegane i Askøy, også vil setja pris på.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Vi har hatt ein grundig bompengedebatt på fleire område i dag, så eg vil berre fremje vårt framlegg, som går ut på å finansiere dette utan bompengar. Prosjektet er viktig, og det er mogleg å finansiere meir vegbygging utan bompengar. Og med det er dette framlegget fremja.

Presidenten: Representanten Frank Edvard Sve har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Askøypakken er, som flere har vært inne på, en rent fylkeskommunal veipakke. Den omfatter ti prosjekter og tiltak, i tillegg til en ramme til kollektivtiltak. Denne pakken har også, som flere har vært inne på, vært behandlet i Stortinget tidligere. Den var til behandling i 2013, og bompengeinnkrevingen startet i 2014.

Det har vært kostnadsøkninger i prosjektene og lavere bompengeinntekter enn forutsatt. Lokale myndigheter har derfor over tid ønsket å revidere finansieringsopplegget med et økt bompengebidrag. Med det reviderte finansieringsopplegget, som blir behandlet her i dag, vil det, i tråd med lokale ønsker, være mulig å finansiere de fem prosjektene som gjenstår i pakken. Det vil bidra til bedre veistandard, bedre framkommelighet og bedre trafikksikkerhet på Askøy. Det økte bompengebidraget vil komme gjennom etablering av fem nye bomstasjoner og en utvidet innkrevingstid på fem år, fra 2028 til 2033.

I utgangspunktet, som også komitélederen var inne på, gjennomføres bompengefinansierte bypakker innenfor fastsatte økonomiske rammer. Det legger til rette for at man velger de mest kostnadseffektive løsningene, og det gir forutsigbarhet og forutsigbare rammer for bompengeinnkrevingen. Men i denne konkrete saken har lokale myndigheter arbeidet med en revidering av bompengeopplegget over lang tid, også før Samferdselsdepartementet skjerpet inn kravene til finansiering av bypakkene. Derfor har vi valgt å følge opp det lokalpolitiske vedtaket i saken. Så jeg er glad for innstillingen og håper at den blir vedtatt.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

Votering, se voteringskapittel