Stortinget - Møte torsdag den 24. november 2022

Dato: 24.11.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant John S. Tveit

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant John S. Tveit gikk bort 6. september i år, 90 år gammel. John Tveit gjorde en lang og trofast innsats i Kristelig Folkeparti, både lokalt, på fylkesplan og nasjonalt. Hjemstedet Tysvær var utgangspunktet for innsatsen hans. Der drev han i mange år sin egen forretning og var ansatt i kommunen, bl.a. som nærings- og tiltakskonsulent.

Som kommunestyremedlem i Tysvær fra 1960 tok han sin tørn på mange poster og var formannskapsmedlem og ordfører i åtte år. I 1967 ble han medlem av Rogaland fylkesting og var fylkesordfører i fire år.

Ved valget i 1973 ble han 1. vararepresentant til Stortinget fra Rogaland og møtte en rekke ganger. I 1985 ble han fast medlem av Stortinget og satt der i to perioder. Fra 1985 til 1989 var han leder for kommunal- og miljøvernkomiteen, og fra 1989 til 1993 var han leder av samferdselskomiteen. Han var lokallagsleder i Tysvær Kristelig Folkeparti, nestleder i Rogaland Kristelig Folkeparti og nestleder i partiet sentralt. Han var også æresmedlem i Rogaland Kristelig Folkeparti.

John Tveit gjorde seg kjent og respektert i stortingsmiljøet som en grundig politiker og som en som gjorde et solid arbeid med alle sakene han engasjerte seg i. Kollegaer fra alle partier satte pris på hans vennlige og stillferdige framtreden, samtidig som han ble respektert som en prinsippfast og rettlinjet politiker. De som kjente ham, sa at det alltid hadde vært noe statsmannsaktig ved John Tveit, både i hans væremåte og framtoning.

Da tiden på Stortinget var over, vendte John Tveit tilbake til Tysvær kommune og en stilling som næringssjef. Denne stillingen hadde han fram til han nådde pensjonsalderen i 1997.

John Tveit blir beskrevet som en mann det var lett å sette pris på. Han kombinerte et varmt hjerte og en skarp tanke og fulgte godt med i det som foregikk i samfunnet. Vi lyser fred over hans minnet og takker for lang og trofast tjeneste.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representantene Per Olaf Lundteigen og Trine Lise Sundnes, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentanten for Telemark, Thorleif Fluer Vikre, tar nå sete.

Fra representantene Willfred Nordlund og Lars Haltbrekken foreligger søknader om permisjon i dagene 29. og 30. november – begge for å delta på møter i regi av Arktisk parlamentarikerforsamling i Brussel.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Nordland: Hans Gunnar Holand

    • For Sør-Trøndelag: Hilde Marie Gaebpie Danielsen

Presidenten []: Representanten Andreas Sjalg Unneland vil framsette et representantforslag.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: På vegne av representantene Cato Brunvand Ellingsen, Mona Fagerås og meg selv fremmer jeg et forslag om å standardisere forenklet forelegg for overtredelse av vegtrafikk- og småbåtloven slik at det bøtelegges etter siktedes inntekt.

Presidenten []: Representanten Stina Baarne Hassel vil framsette et representantforslag.

Stina Baarne Hassel (SV) []: På vegne av representantene Grete Wold, Torgeir Knag Fylkesnes, Ingrid Fiskaa, Freddy André Øvstegård, Kirsti Bergstø og meg selv vil jeg fremme et forslag om offentlige skytjenester for kommunal sektor.

Presidenten []: Representanten Kathy Lie vil framsette et representantforslag.

Kathy Lie (SV) []: På vegne av representantene Stina Baarne Hassel, Torgeir Knag Fylkesnes og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om en bedre støtteordning for organisasjoner og frivilligheten.

Presidenten []: Representanten Seher Aydar vil framsette et representantforslag.

Seher Aydar (R) []: På vegne av representanten Tobias Drevland Lund og meg selv vil jeg fremme et forslag om reversering av botidskravet og bedre vern mot partnervold.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.